Interiør & design »  Svensk design frir til Vestlandet

Svensk design frir til Vestlandet

De har laget det nye emuritiuskorset ved biskop-skiftet, og de lager bunadsølv. Men ikke minst kan de skilte med smykker fra en svensk designer ved navn Efva Attling.
Article imageGullsmed John Stamnæss AS er en familiebedrift med Trine Stamnæss i spissen. Hun smykker opp mennesker med både bunadsølv og diamanter fra sin gullsmedforretning av 4. generasjon.
– Det er med stolthet jeg bærer tradisjonene til en sprek 117 åring videre, sier Stamnæss, og legger til at firmaet ble etablert av hennes oldefar John i 1892.

Å forvalte historien og kunnskapen som er lagt ned av de før meg er viktig for alle som jobber i gullsmed Stamnæss.
Article image

Unik design

– Å få lov til å kunne presentere håndverk gjennom eget verksted sammen med de varene som vi kjøper inn er spennende, sier Stamnæss. Hun legger også til at å kombinere ultramoderne smykker med de veldig tradisjonelle, gir oss en unik bredde i vareutvalg. Det er noe som vi streber etter. Vi vil ha noe for enhver smak, og vi vil ikke at alle varene skal være i 10 eksemplarer. Det er ingen ting som er så kjedelig som å møte mange andre med det samme smykket.

– Vi er jo unike alle og enhver, så derfor bruker vi mye tid på å finne varer som det kun finnes én av innenfor hver vare. Vi har alt i fra norsk smykkedesign, samt tyske, danske og svenske designere, sier Stamnæss. Vi opererer blant annet med en svensk smykkekunstner ved navn Efva Attling. Hun legger mye tanke bak alt hun skaper. Nesten alle smykkene hennes har en betydning. Alt fra ”kjærligheten overvinner alt”, til ”grip dagen”, samt ”håp”. - og hvem trenger ikke alt dette i dagens samfunn, uttaler Stamnæss.
Article image

Gull verdt

Efva Attling har designet smykker i gull og sølv de siste 10 årene. Hun startet med sitt første produkt allerede i en alder av 11 år. Da hun nådde sin sweet sixteen var hun eleven til en av Sveriges største sølvsmeder, Bengt Liljedahl. Efva Attling er en dame med mange jern i ilden og har blant annet en modellkarriere å se tilbake på, pluss at hun var med på å starte et band på 80 – tallet. I tillegg har hun også designet klær for Levi’s og H&M.
Article image

Beauty with a thought

Pr. i dag designer hun også briller for Scandinavian Eyewear og krystallglass for Orrefors, i tillegg til de eksepsjonelle smykkene i gull og sølv. Hun har også designet troféet for den svenske Grammy Awards.

Men det hun er mest kjent for er å lage smykker med mening. Hun graverer blant annet inn uttrykk på smykkene hun lager. For eksempel Ab Imo Pectore - From the bottom of my heart, Amor Fati - The love for our destiny Amor Vincit Omnia - Love conquers all.

Tekst: Linda Lakskjønn Foto: Efva Attling