Interiør & design »  Smykker for livet

Smykker for livet

Blant glitrende skatter og vakre funn hos Gullsmed Stamnæss på Moa, er det en enkel sak å la seg begeistre. Nå presenterer de stolt unike skjønnheter fra den danske designeren Per Borup.
Sweet ringe.
Gullsmed John Stamnæss AS er en familiebedrift med Trine Stamnæss i spissen, historien går helt tilbake til oldefar John, som startet opp i 1892. Trine er gullsmedforretningens 4.generasjon, og smykker opp mennesker med stor glede og entusiasme.
– Personlige smykker er å få en skatt og ta vare på den. En større trøst og litt mer kjærkomment enn ting du virkelig trenger, tror Trine Stamnæss, og legger til at den delen av oss mennesker er viktig å ta vare på.

Trine har jobbet med smykker hele livet, det er en livsstil. Hun har eget verksted hjemme der hun lager bunadsølv, og små ting til enkelte kunder på bestilling. To dager i uken er hun i butikken, og passer også på å dra på messer noen ganger i løpet av året. Bedriften er en del av Arte kjeden, men Stamnæss forteller at ingen butikker likevel er like. Alle har sin lokale tilpasning med et helt forskjellig vareutvalg. Flere nye Arte butikker er på tapetet i distriktet, som finnes helt fra Arendal til Svolvær. Å få lov til å kunne presentere håndverk gjennom eget verksted sammen med de varene som vi kjøper inn er spennende, sier Stamnæss.

Glitrende gøy!

Kunden skal ha en fin opplevelse når han er ute og handler, mener Stamnæss, og er glad for at de har kunder i alle aldre. Med et godt utvalg i piercing smykker blir også de unge tatt vare på.
– Vi setter alt inn på å hjelpe og veilede, kundene skal bli sett og føle seg vel.

– Vi har det gøy på jobb, men det er ikke bare glamour! Det er mye å gjøre som nesten gjør det umulig og ikke bli skitten på fingrene, smiler Trine.
Hun liker å la barna sine få eksperimentere med å lage egne smykker hjemme på verkstedet, og mener det er viktig å la dem få et forhold til det. Det å være gullsmed i dag, er i følge Stamnæss veldig annerledes enn for mange år siden. Oldefar ville nok gremmet seg om han visste hvordan ting var i dag! 10-15 gullsmeder utdannes på landsbasis i året, og Ålesund er faktisk byen i Norge med flest gullsmeder per innbyggere.
Trine Stamnæss forteller engasjert om deres nye prosjekt, Zulufadder.

– Dette er virkelig diamanten som gjør livet bedre! Du er med på å bygge et hus for en familie ved å kjøpe en av disse nummererte ringene. Kjøperen får sitt navn på huset og holdes oppdatert på selve byggeprosessen. Et prosjekt helt uten fortjeneste, men en av våre måter å kunne bidra til verden. Det er viktig å være bevisst på hvor diamantene kommer fra, at de ikke er fra steder i verden der det er slavearbeid eller barnearbeid.

Karin Borup.

Per Borup Design

Per Borup er hoffleverandør til det danske kongehuset, og lager nydelige smykkekombinasjoner som kan brukes på mange måter.

– Vi valgte Per Borup for det unikes skyld, forklarer Trine. Borup har smykker som understreker individualitet, og vi ønsker spesielle ting fordi hver og en av oss er forskjellige og unike, og fortjener å ha noe bare for seg selv!
Familiefirmaet Per Borup er tre generasjoner gullsmeder som designer til firmaets smykkekolleksjon. De har hver sin egen stil, men felles for dem alle er at de skaper smykker med klassisk skjønnhet, spennende bevegelser og elegante former. Enkle, elegante og gedigne smykker med masse av variasjonsmuligheter som kan kombineres i det uendelige. Leken mellom glatte og rustikke overflater er med på å dra stor oppmerksomhet. Samspillet mellom design og materiale uttrykker eksklusivitet og harmoni. Alle smykkene er fremstilt i Danmark, noe som sikrer kvaliteten, både i materialet, det gode gullsmedhåndverk og det fornemme juvelerarbeidet. Her snakker vi eleganse, skjønnhet, kreativitet og idè.

Tekst & foto: Ann-Birgitt Haugan