Interiør & design »  Lys & atmosfære

Lys & atmosfære

Louis Poulsen Lighting trenger neppe noen videre introduksjon. I 85 år har det opprinnelig danske firmaet produsert noe av verdens mest innovative, estetiske og funksjonelle belysning.

Ludvig Poulsen, firmaets grunnlegger, startet først som vinimportør i 1874. Selskapet skiftet først retning da elektrisiteten inntok Danmark. Istedenfor edle dråper satset han på verktøy og elektriske artikler. I 1896 ansetter han nevøen sin Louis Poulsen. Det er også ham som overtar firmaet når onkelen dør ti år senere. Det er imidlertid først når arkitekten Poul Henningsen entrer firmaet at man begynner å ane konturene av det Louis Poulsen Lighting vi kjenner i dag.

I 1924 søker Poulsen og Henningsen om å få stille ut en lampe ved «Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes» i Paris, en prestisjetung konkurranse hvor bare de best kvalifiserte får lov til å delta. Henningsen er en av vinnerne. I dobbelt forstand. Lampen hans blir senere tildelt gullmedaljen. Bare få år senere distribueres Henningsens lamper over store deler av Europa, Nord- og Sør-Amerika, Afrika og Asia.

A Touch of Light

Det kanskje mest kjente produktet signert Poul Henningsen er lampen «Kongle», som i fjor hadde 50-årsjubileum. I den forbindelse er en eksklusiv variant i glass nå innlemmet som fast medlem av Kongle-familien. Lampen, som består av tynne flater i sandblåst glass, er ikke bare en lyskilde men også en skulptur. Et kunstverk hvis unike lysspill sørger for en helt særegen atmosfære. Bare det å lage denne lampen er en utfordring. Selve produksjonen krever ekstrem nøyaktighet. De ulike glassflatene er håndlaget. Å få dem til å passe sammen krever den ytterste perfeksjon. De delikate flatene kan først settes på når lampen er montert. Denne oppgaven utføres kun av Louis Poulsens egne medarbeidere, som ved behov gjerne krysser landegrensene.

Vinterlys og snø

Om Louis Poulsen satser sterkt på Poul Henningsens legendariske design, er de minst like fokusert på arbeidet til nye, internasjonale designere. En av disse er danskbritiske Louise Campbell, som tross sin unge alder har rukket å få et betydelig navn innen internasjonal design og belysning. I løpet av sitt samarbeid med Louis Poulsen har hun skapt flere klassikere. Tidligere har hun laget to armaturer som begge fanger essensen av sommerens sollys filtrert gjennom løv.

Nå har den talentfulle designeren kreert lampen «Snow», som har et noe kjøligere preg. Den gir assosiasjoner til vinterlys reflektert gjennom snø. Lampen er stor, formet som en skulptur og utvilsomt ethvert roms blikkfang. Samtidig oppfyller den alle krav til funksjonell belysning.

Estetisk, ultramoderne og avansert

En annen nykommer denne sesongen er den internasjonalt kjente designeren Ross Lovegrove, som har signert lampen Aeros. Aeros påkaller øyeblikkelig oppmerksomhet; et estetisk og svevende objekt, som med sin fint perforerte overflate gir et klart, men også avskjermet lys. Lampen utstråler mystikk og skjønnhet, tydelig inspirert av bysantinsk kunst. Samtidig er den ultramoderne, og den avanserte utformingen innebar store utfordringer for hvordan den skulle fremstilles teknisk. Materialet er høytrykkspresset anodisert aluminium, med oppheng laget av tre tynne wire i stål. Da lampen ble satt i produksjon var det en forutsetning at den skulle være like velegnet både i private hjem og større bygg. Valgmulighetene med tanke på lysstyrke er derfor mange.

Funksjon, komfort og atmosfære

Siden Louis Poulsen produserte sin første lampe har selskapet alltid stilt de tre samme kravene til sine produkter. Stikkordene er funksjon, komfort og atmosfære. En lampe skal være et godt stykke belysning, med alle tekniske krav tilfredsstilt. Den skal også være blendfri og komfortabel, medvirke til en god atmosfære og ha et lys tilpasset ethvert bruk.

Louis Poulsens produkter er noe langt mer enn enkel belysning. Med sin unike design og udiskutable kvalitet er lampene derfor å finne verden over; i private hjem, eksklusive restauranter, flotte hotell og en rekke andre prominente prosjekter.

Tekst: Siri Gerrard Foto: Louis Poulsen Lighting

Butikker som fører Louis Poulsen:
I Stavanger har Haukaas (Harfsfjord & Bryne) Louis Poulsen