Hjem & fritid »  Peiskos og varme

Peiskos og varme

Å sitte foran peisen, betrakte de knitrende flammene og kjenne den deilige varmen er for mange toppen av velvære. Hos Varmefag i Molde finner du et stort utvalg av peiser og ovner i både trendy og gammeldags design.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAStadig flere ønsker å installere peis i hjemmet sitt. Varmefag i Molde er en del av Norges største ovn- og peiskjede, og har en utstilling med 50 forskjellige ovner i butikken som ligger i Romsdalsgata. Her kan du velge mellom vedovner, pelletsovner, gasspeiser, klebersteinsovner og kakkelovner.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varme til ditt behov

– De fleste i vårt distrikt velger vedovn, sier avdelingsleder Arvid Rekdal. Han mener at årsaken først og fremst er at tilgangen på ved er relativt stor blant folk i Molde.

Når man skal investere i en ovn er det viktig først å tenke på plassering og størrelse på rommet, understreker han. Han forteller at de fleste ønsker seg en peis foran en sittegruppe i huset, men at det er avgjørende hvor pipa er plassert. Varmefag selger også stålpiper, og har egne folk som monterer ildsted.

Når du skal kjøpe ny peis (eller ovn) er det altså viktig å være bevisst på hva du har behov for.
Mange kunder kommer innom butikken flere ganger før de endelig bestemmer seg, sier Arvid.

Alle varmekildene hos Varmefag er svært varmeeffektive. Virkningsgraden ligger mellom 80 og 85 prosent på alle ovnene. En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60 til 70 watt per kvadratmeter. Til oppvarming av et rom på 50 kvadrat, trenger du cirka 3500 watt. Det vil si en peis eller ovn med effekt på 3 til 5 kilowatt.

Flere varmekilder

Pelletsovn er også en god oppvarmingskilde. Med denne kan du stille inn varmen via en termostat og fyre i flere timer, uten å fylle på.

Gasspeis monteres som oftest i nyere boliger. Den krever at man har, eller investerer i et rørnett og en gasstank. Fordelen med gasspeiser er at man får varme med en gang. Dessuten kan tanken brukes til både gasskomfyr og utegrill, og styres via en fjernekontroll. Denne typen peis er også svært lønnsom i drift, forutsatt av man har et intergrert rørsystem. Du kan velge mellom flere typer gassbål, for eksempel keramiske vedkubber som gir en illusjon av vanlig peis.

De som har store hus velger ofte den gammeldagse kakkelovnen. Denne varmekilden passer godt i store hus eller på gårder hvor man trenger mye varme. Kakkelovnen veier 1,3 tonn og har et klassisk utseende med hvit front.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opptatt av design

Stadig flere er opptatt av design, og legger mindre vekt på varmeeffekten. Den siste tiden er det blitt populært å velge kleberstein på peisen. Klebersteinovner er også svært populære. De kan holde på varmen i åtte til tolv timer. Hvis du fyrer før du legger deg, er det fortsatt en lunk på peisen når du står opp. I tillegg er klebersteinen et flott møbel. Noen velger den hypermoderne stilen og vil ha stålfronter på peisen. Alle peisene hos Varmefag leveres med store glassdører slik at man kan se flammene i peisen.

I dag har det blitt slik at mange kjøper peis eller ovn fordi de ønsker et flott møbel, ikke nødvendigvis fordi de trenger varme, Derfor selger Varmefag også såkalte heatilatorer, ovn som er peis med svært lav varmeeffekt. For de som kjøper slik,e er peiskosen – ikke varmen det viktigste, sier Arvid.

Kvalitet og miljøvennlighet

Miljøvennlighet er noe som opptar de aller fleste, og her bidrar Varmefag positivt.
– Så godt som alle produktene er svanemerket og produsentene er meget gode på miljø.

Varmefag importerer ovner fra de fremste produsentene i Europa. Mye kommer fra Sverige og Danmark, en del fra Østerriket og gasspeisene kommer fra England. De nye ovnene kan faktisk halvere vedforbruket ditt, og Varmefag har ovner som gir ettervarme på opptil 15 timer etter at du har sluttet å fyre.

Varmefag har også et større utsalg i Breivika i Ålesund. P.D. Stafseth er Nordvestlandets kompetansesenter på det som har med varme å gjøre. De har en egen engrosavdeling med 12 underforhandlere som de leverer ovner til i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Tekst: Berith Eva Lamøy Foto: Linda Grønseth