Hjem & fritid »  Et samlingssted for små og store

Et samlingssted for små og store

De siste årene har kjøkkenets status endret seg betraktelig. Fra å være et relativt lukket rom forbeholdt familiens innerste krets, er det nå blitt et naturlig samlingssted for både familie og venner. Der leses det lekser, lages mat og dekkes til fest.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA– I mange hjem er kjøkkenet nå større enn stuen, forteller Janne Mette Folkestad, avdelingsleder for kjøkken og butikk ved Malo Sagbruk i Molde, hvor hun har mer enn åtte års erfaring. Sammen med Monica Midthaug og Heidi Fagervoll sørger hun for at alle kunder får den hjelpen de har
behov for.

Malo Sagbruk, som ved årsskiftet ble innlemmet i XL-bygg, er en av Moldes mest populære kjøkkenleverandører. Butikken er lys og lekker, og med sine 300 kvadratmeter er den kanskje også byens største.

– Stor plass er utvilsomt et gode. Vi har mange miljøer utstilt, og kundene får et bedre visuelt inntrykk av hva vi har å tilby. Dermed er det også lettere for dem å velge riktig kjøkken. En annen fordel er at vi er et ledd i en større enhet. Derfor kan vi også være behjelpelige med maling, gulv og andre detaljer. Vi jobber dessuten tett med snekkere og andre håndverkere som kjenner produktene våre godt, sier Janne Mette. – Om ønskelig foretar vi gjerne hjemmebesøk, fortsetter Monica.

Trendy og tradisjonsrikt

Malo Sagbruk tilbyr kjøkken fra Norema, en av Norges mest tradisjonsrike fabrikanter på det feltet.

– Både vi og kundene er godt fornøyd med Norema. Her på Malo har vi solgt Noremakjøkken siden 1968. Produktene er solide, men har likevel de flotte finessene mange ofte forbinder med mer trendy produsenter fra kontinentet. Prisene er konkurransedyktige, og leveringstiden begrenser seg til en tre til fire ukers tid, forteller Janne Mette. Produktene fra Norema er dessuten grundig utprøvd, og produsenten garanterer at kjøkkenet fungerer like bra ti år frem i tid.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyse flater i høyglans

Trendene i 2009 skiller seg ikke nevneverdig fra i fjor så langt. De siste årene er det lyse kjøkken som har appellert mest. Flatene skal helst være glatte, og malt i delikate farger. Mange velger fronter i høyglans, gjerne kombinert med detaljer i stein. Et lyst kjøkken er kanskje et særlig godt innredningstips for mennesker som ønsker at rommet skal virke større.

Også når det kommer til oppbevaring finnes det en rekke muligheter å velge mellom. Noen ser helst at kopper og kar er skjult, andre at de skal synes. Begge deler er mulig.

– De fleste ender nok opp med en kombinasjon, gjerne ved bruk av glass, og da helst grepfrie skap. Det vil si uten håndtak eller knotter, forteller Janne Mette.

Mest populært er det likevel med skuffer.

Skuffene rommer gjerne mer enn skap, og har dessuten greie løsninger for alt fra kildesortering til plassering av gryter og vaskemidler. Folkestad forteller videre at det kan være smart å tenke over hva man har av kjøkkenmaskiner, som mixmaster, espressomaskin eller fruktpresse. Ofte anbefaler hun å ha en egen maskinvegg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Full flex

Foruten kjøkken forhandler Malo sagbruk også inventar for garderobe og bad. Her tilbyr Norema noe de kaller «full flex», som blant annet betyr at man kan få samme front til alle skap. Både til kjøkken, vaskerom og garderobe. Dette gir kunden mulighet til å skape et unikt og helhetlig designuttrykk i boligen sin. – Det er ganske lekkert når skapfrontene går som en rød tråd gjennom hjemmet. Dette kan gi et både renere og ryddigere uttrykk, sier Janne Mette.

Hun påpeker at dette selvsagt ikke er noe «must». – Kunden har ofte er idé om hva de ønsker seg. Vår oppgave er først og fremst å legge til rette for at resultatet blir best mulig, avslutter Janne Mette.

Tekst: Siri Gerrard Foto: Linda Grønseth