Helse & velvære »  Synslaser i Molde!

Synslaser i Molde!

Endelig har vi fått klinikk for refraktiv synskirurgi i Molde også! Det profesjonelle teamet holder til midt i sentrum tilknyttet Brillehusets utvidete lokaler øverst i Myrabakken.
Med det mest moderne tekniske utstyret og den beste kompetansen tilgjengelig innenfor synskorreksjon, er de nå en av de fremste i landet innefor refraktiv laserkirurgi. Nærsynt eller langsynt? Er du nysgjerrig på hva vi kan gjøre for deg for å få ditt syn forbedret, stikk gjerne innom oss på Brillehuset / Molde Synskirurgi for en uforpliktende veiledning!

Molde Synskirurgi er en ”søsterbedrift” til Brillehuset i Myrabakken og Brillehjørnet i Storgata i Molde. Det er den lokale optikeren Per Kåre Johnsen som står bak ideen om å samle alle typer synskorreksjon under ett og samme tak ved å kunne tilby synskirurgi på lik linje med briller og kontaktlinser. – Ja, slik sett er vi nok kanskje unike i så måte som kan tilby både synskirurgi og tradisjonelle optikktjenester på ett og samme sted, sier Johnsen. Han viser ivrig fram det nyinnredede rommet som brukes som operasjonsstue. Det er øyekirurg Jonas Gustafsson som står for selve inngrepet, mens det er Johnsen og hans kollega Henning Hånes som utfører for- og etterkontrollene, samt at sistnevnte også assisterer under selve operasjonen. Teamet i Molde har erfaring fra flere hundre tidligere for- og etterkontroller. – Tidligere måtte de henvise kundene videre til andre klinikker slik som Volvat i Oslo og Drammen Øyekirurgiske Klinikk i Buskerud for å utføre selve inngrepet. Det at vi nå har fått mulighet for også å gjøre selve laserbehandlingen i Molde fører jo nettopp til at folk slipper å måtte reise så langt for å gjøre en slik operasjon. Selve operasjonen koster stort sett 30 000 kroner, såfremt du ikke er mer enn - 12 nærsynt, er mer enn +8 overlangsynt, ikke har hornhinneskjevheter større enn - 6, og forkontrollen viser at du er egnet for denne typen behandling. Å få utført både forkontroll, selve laseroperasjonen og etterkontrollene i sitt nærmiljø er klart mer lønnsomt og ikke minst tidsbesparende for pasientene, enn å måtte sette av flere dager og bruke mer reisepenger enn nødvendig, sier Johnsen.

Førsteklasses kompetanse

Selv har Johnsen 33 års erfaring som optiker og er en av dem som også innehar det edle svennebrev og ingeniørtittelen i faget fra den gang optikere var håndverkere. I ettertid har optikere blitt helsepersonell, og i 2000 tok han videre mastergrad i Klinisk Optometri ved Pennsylvania College of Optometry, USA.
– Det er meget viktig å være i forkant av faget for å kunne veilede kundene på best mulig måte, mener Johnsen. Kollega Henning Hånes er av samme oppfatning. Også han innehar mastergrad i Klinisk Optometri fra Pennsylvania College. Selve grunnutdannelsen innenfor optikerfaget tok Hånes ved Høgskolen i Buskerud ved avdeling for Optometri og Synsvitenskap. Med seg har de øyekirurg Jonas Gustafsson som ikke har mindre enn 8000 til dels avanserte operasjoner de siste 6-7 årene på sin CV. Han er spesialist på øyeoperasjoner i øyets fremre segment. – Vi er meget fornøyd med å ha Gustafsson med i vårt team. Han regnes som en av pionerene i denne bransjen og i tillegg til deltidsjobb i Molde og ved et par klinikker i Oslo-området, underviser han og veileder nye øyekirurger i Sverige. I fagmiljøene i Norge og Sverige regnes han som en av de aller beste, og vi er spesielt stolte over at han ønsker å samarbeide med oss optikere i Molde, sier Johnsen.

Moderne teknologi

Også når det gjelder det tekniske utstyret er Molde Synskirurgi lengst fremme. Det er ikke tilfeldig hos Molde Synskirurgi hvilke lasermaskiner som blir brukt for å korrigere vårt dyrebare syn. Utviklingen innenfor feltet har gått i stormskritt og de eldste maskinene blir som T-Forder å regne i forhold til de nye. – Det at noen fortsatt bruker gammelt utstyr kan forklare at kvaliteten på utførte oppdrag varierer. En moderne maskin skyter 400 pulser i sekundet sammenlignet med en ”utdatert” maskin som gir mellom 50-100 pulser per sekund. Hastigheten har stor betydning for nøyaktigheten av utførelsen. Jo større hastighet desto bedre sjanse for et vellykket resultat.
– Vår Excimer-laser ”Wavelight Allegretto 400 Hz Eye Q” er blant de absolutt beste på markedet, sier Johnsen. Både “wave-front”optimalisert og “wave-front” -styrt ”skreddersøm-behandling” utføres som standard. Med den nyeste teknologien i hus har vi under operasjonen også mulighet for å justere hornhinnens såkalte ”Q-verdi” som har betydning for synskvaliteten (mørkesyn og kontrastfølsomhet) etter behandling. Det er svært få andre klinikker som har mulighet for å tilby dette, sier Johnsen. Om du skulle bevege øyet under operasjonen har heller ikke dette noen negativ innvirkning på resultatet. Sistnevnte fordi maskinen har en superrask ”eye tracker”, en øyesøkefunksjon, som forteller laseren nøyaktig hvor pupillen befinner seg til enhver tid og presis hvor neste skudd skal plasseres. Den avanserte lasermaskinen er også tilpasset behandling for pasienter med pupilstørrelser opp til hele 8mm. Dette eliminerer eventuelle ubehag slik som reflekser og nattesynproblemer som kan oppstå etter et inngrep med refraktiv laser for denne gruppen pasienter.
– Vår visjon om å være best på vårt felt, skal komme våre kunder tilgode, avslutter Johnsen.

Tekst: Lena Nerland
Foto: Lena Nerland & Molde Synskirurgi