Hjem » Hjem & fritid »  Ton i ton med naturen

Ton i ton med naturen

En bukett, blomsterkrans eller kanskje et mer formelt binderi til en av sommerens begivenheter? Kunnskapen og hjelpen til hvordan pynte med blomster kan du få hos Mester Grønns dekoratører. 

– Vi sitter på god kompetanse, og det er dekoratører i alle butikkene våre, sier Mona Føll, blomsterdekoratør og daglig leder hos Mester Grønn på Mercursenteret. 
Blomsterkjeden består av over hundre butikker i Norge, hvor fem befinner seg i Trondheim. Mester Grønn ble etablert i Skien i 1983 av brødrene Ola og Erling Østad og deres fokus har alltid vært på kvalitet. Dekoratørene setter sammen blomsterdekorasjoner til begravelser, bryllup og dåp. Altså, dekorasjoner både til sorg og glede.

Trender

Ønsker du å følge trendene er det koral, peoner og hagestilen som er inn nå. La blomstene se ut som de er plukket fra en liten spasertur og plasser de i små krukker eller vaser rundt om på bordet, forteller Føll. 
– Litt sånn tilsynelatende tilfeldig, selv om det ikke er det, sier hun med et smil. 
Mange ønsker også, og kommer innom Mester Grønn, for å få veiledning til å lage, eller få laget hodekranser. 
– Blomsterkranser er veldig populært nå, litt hippie stil med krans og støvler på festival og sommerfester. Svenskene er jo rå på det, med midtsommeraften, sier Føll. 
Det er ikke bare hippier som ønsker hagestilen, også bruden vil gå mot alteret med det naturlige i hendene. I følge Føll kan brudebuketten nesten se ut som du har plukket selv.

Dekor

Man kan godt avgrense fargene til nyanser og toner når man skal pynte. Velg et ton i ton tema med rosa, blå eller kanskje lilla, eller farger som gir kontraster, men passer godt sammen, som hvit og grønn. Videre sier Føll at man også kan legge store og små blader direkte på duken eller bordet for å få frem den naturlige følelsen. Det behøver ikke å være likt, og man kan godt kombinere forskjellige blomster. Er arrangementet noe mer formelt vil dekoreringen bli noe annerledes.
– Til et festbord som skal være høytidelig, da blir det mer klassisk dekorasjon, sier Føll. 
Videre sier hun det også er lurt å tenke på gjestene. Bruker man en høy vase som blir stående oppe på bordet, er det viktig å ta hensyn til at gjestene får til å prate med hverandre. 
– Enten må det være over hodet på de, eller så må det være så lavt at de ser over, ler hun.

Kunnskap

Det ligger mye tanke, kunnskap og forståelse bak blomsterarbeid. Selv fargen på stolryggen i ditt lokale vil gi en innvirkning på de valgene dekoratørene hos Mester Grønn lager for deg. For å bli blomsterdekoratør krever det to år på skolebenken og to år i praksis. Gjennom studiet tilegner dekoratørene seg kunnskap innen blant annet kunsthistorie, formgivning og fargelære. Mona Føll selv har jobbet i mange år og sier at ingenting er tilfeldig når det skapes buketter og binderier. Det er viktig å sette kunden først, lytte og finne ut hva ønsket er.
– Vi spør kunden ofte om formålet, hvem skal ha buketten. Hvilke farger vedkommende er glad i eller som de bruker i klær, sier Føll. 
Videre ønsker blomsterdekoratørene å vite om det er et formelt eller uformelt selskap, hvilke gardiner, duker blir brukt og ikke minst hvilket lokale og tidsepoke binderiet skal brukes i.

Ta vare på blomstene

Skal du ha flere fester i sommer, med korte mellomrom, kan du tenke på at blomstene kan brukes om igjen. Da litt avhengig av oppbevaring, nå på sommeren kan det lønne seg å holde de kjølig. Du kan også gi beskjed om tankene rundt gjenbruk, så hjelper dekoratørene deg med å plukke ut blomster med lengre holdbarhet. Husk også at Mester Grønn har fem dagers garanti på blomstene sine. 

FAKTA Mester Grønn i Trondheim

LadeTorget – man-fre: 09-20, lør: 09-19 & søn: 12-17 
Mercursenteret – man-fre: 10-20 & lør: 10-18 
Moholt – man-fre: 09-20 & lør: 09-19 
Stavset – man-fre: 9-20, lør: 9-19 & søn: 12-17 
Tiller – man-fre: 9-20 & lør: 9-18 

Tekst & foto: Mia Innset Esbensen

Følg IN magasinet på Facebook