Mat & drikke »  På plass med skinkene

På plass med skinkene

Etter fire flyttinger har spanjolen med skinkene funnet sin endelige plass – midt i hjertet av Metro Senter. Snart utvides utvalget med tapas i små porsjoner.

Ombyggingen av Metro Senter har betydd mange flyttinger for den lille gourmet butikken Serrano`s Bodega.

Gourmet fra Spania

– Men nå flytter jeg ikke på meg flere ganger, sier innehaveren med det tokulturelle navnet; Juan Per Lund Serrano, og smiler vennlig bak disken.

Ett av navnene hans er tilfeldigvis også det samme som skinken han er så kjent for. Serrano importerer serranoskinke fra Spania.

I butikken henger skinke i alle varianter fra taket, og disken frister med et utvalg av spanske oster og pølser. ”Ikke glem brød” står det skrevet i kritt på en tavle.

Serrano selger ferskt, spansk brød og bagetter med ost,  serranoskinke og chorizopølser (spansk pølse som ligner pepperoni).

Best på service

Mellom hyller med kulinarisk innhold som oliven og oljer i krukker og flasker, ruver to identiske ærespriser. Serrano`s Bodega ble kåret til butikken med best service på Metro i 2008.

Grunnen til at prisen kom i to utgaver, er en feil, forteller Serrano. For den ene er utstedt til ”Per Lund” og den andre til ”Juan Serrano”, som egentlig er en og samme person.

Eieren av navnet, (som er halvt spansk og halvt norsk) er overbevist om at prisen henger sammen med hans høye produktkunnskap kombinert med at han driver service på høyt nivå. Noe han mener er en mangelvare i våre dager.

– En eldre dame kommenterte at å handle her, er som å handle i en butikk fra 50-tallet, sier skinkemannen stolt.

Mens vi er på besøk, bekreftes påstanden ettertrykkelig. Enten folk kommer innom for å kjøpe lunsj, eller bare vil ha litt ekstra godt til helgen, får de alle en smakebit av skinken som er Serranos varemerke.

Diskusjonene går lett over disken i en spøkefull tone.

Alt om skinke

– Hit kommer alle mulige folk - fra pensjonister som kjøper noen hekto salami og til forretningsfolk som handler inn store kvanta, forteller Serrano.

Tar du deg tid til å spørre får du vite om modningstid for hver eneste skinke.

Den populære skinken leveres både til butikker og restauranter. Ekebergrestauranten er en god kunde og Serrano får stadig tips om spennende retter som kokkene tryller fram på kjøkkenet.

– En fortalte meg at han surret skinke rundt torsken før han stekte den, en annen tipset om at man med hell kan steke chorizo-pølse i oljen - før man freser scampien, forteller Serrano.

Her kan du også få ferdige spekefat - som er populært å bruke til selskap. Til jul går ferdige gavepakker som varmt hvetebrød hos Serrano`s Bodega.  Og snart kan man også få kjøpt porsjons-pakker med tapas.

– Det blir omtrent samme pris som å kjøpe seg en pakke Fjordland middag, smiler Serrano som ønsker både gamle og nye kunder velkommen.
 

Tekst & Foto: Berith Eva Lamøy