Hjem >  Rågodt i rustikke omgivelser

Rågodt i rustikke omgivelser

Man tager en indisk togstasjon og en indisk togvogn av 1. klasse. Plukker det hele fra hverandre. Lamper, skap, dører og alskens artefakter. Så frakter man hele stasen til Lillestrøm, Norge og innreder et helt fantastisk restaurantlokale. På veggene henger man så opp verker av den anerkjente kunstneren Samani Hoff Hansen, og vips, så har du SYD Restaurant i Kanalveien 8 på Lillestrøm.

– Vi ønsker å tilby en unik stil, noe som skiller seg ut, og som passer både for uformelle og formelle anledninger, sier daglig leder Mona Delingsby. 
Det har gjengen på SYD helt klart lykkes med. Det undertegnede liker med SYD, foruten interiøret, er at de alltid forsøker å skape noe annerledes, noe unikt. Restaurantsjef Cathrine Resch-Karlsen, har åpenbart som misjon å ta sine gjester med på en kulinarisk reise, der de er kompromissløse på kvalitet og alltid kan overaske med en annerledes innfallsvinkel på noe du trodde var satt og etablert.
– Vi serverer et bredt spekter av retter, kan Cathrine fortelle oss.

Menyen er basert på norske, kortreiste råvarer, og inspirasjonen er i stor grad hentet fra det europeiske kjøkken. 
– Vi ønsker å gi våre gjester en helt ekstraordinær matopplevelse, men samtidig ønsker vi å være folkelige. Det nytter ikke å drive «snobbete» restaurant her på Lillestrøm, sier Cathrine med et smil.
– Maten her er selvsagt helt fantastisk men stemninger er jovial og inkluderende. Her skal alle føle seg velkomne, forteller hun og slår ut med armene.

Porsjonene er rause og prisene er overraskende rimelige. Jeg har spist tilsvarende retter på restauranter der prisene har vært bortimot det dobbelte. Den kvelden vi besøkte SYD fråtset vi oss gjennom følgende retter;
Skagenrøre, en tidløs klassiker som ikke skuffet denne ganger heller. En fantastisk rødbet-tartar med eplepure, hasselnøtt og bringbærvinaigrette. En særdeles mør entrecote med perfekt fettsammensetning. Avslutningsvis gikk vi for en svineporchetta, som like godt kunne vært servert på en av Romas bedre trattoriaer.

Mens jeg svelget unna den siste slurken av den ypperlige chiantien servitør Phool anbefalte til porchettaen, gikk det opp for meg at Monas noe subjektive påstand om at SYD er byens beste restaurant, er rotet i virkeligheten. Dette smakte helt himmelsk. Alt stemte denne kvelden, og vår kelner Phool passet hele tiden på å matche maten med viner som passet aldeles utmerket til rettene. Når jeg mett og lykkelig ruslet bortover Kanalveien etter besøket på SYD, hadde jeg i alle fall en klar tanke i hodet. Vi kommer igjen!

FAKTA: SYD Restaurant

• Restaurant og bar rett syd for Lillestrøm stasjon. Europeisk mat, søndagsmiddager, biffer, burgere, norske fiskeretter og desserter du nesten blir litt flau av. Prøv deres nye meny. De serverer middagene du skulle ønske du lagde hjemme.
• Adresse: Kanalveien 8, 2004 Lillestrøm
• Telefonnummer: 474 71 717
• Bestill bord: sydrestaurant.no
• Facebook: facebook.com/sydrestaurant

Tekst & foto: Stein Olav Kåsa
 

Følg IN magasinet på Facebook