Klær & mote »  NoraNorway

NoraNorway

– Norske smykker i verdensklasse

– Hvorfor ikke, tenkte vi, la oss bare gjøre det! Lars Bjerkeengen tenker tilbake på den dagen da han sammen med Kathrine Jensen, Norunn Korsgården og Anneline Corino grunnla NoraNorway.

I dag, knappe to år etter, selges smykkene deres i mer enn to hundre frittstående butikker i Norge, samt flere steder i Sverige, Danmark, England og på Færøyene. De har et omfattende forretningsforhold til samtlige ferger hos Colorline, og er dessuten eneste norske firma som er representert ved DFDS Seaways. Kanskje er det ikke så rart at latteren sitter løst. Sjelden har undertegnede møtt en slik gladgjeng som denne kvartetten fra Drammen.

Gift med jobben

Lars, Kathrine, Norunn og Anneline kjenner hverandre godt. De jobber riktignok tett sammen, men har klart definerte arbeidsoppgaver. Anneline tar seg av markedsføring, Norunn salg, Lars administrasjon og produksjon, mens Kathrine er designer.

Jeg undrer på om hun alltid har hatt en kunstner i magen?
– Tja, smiler hun, jeg har alltid likt å tegne, men egentlig er jeg utdannet bioingeniør.
I disse dager er det riktignok smykkeproduksjon som opptar det meste av tiden hennes. Inspirasjon henter hun fra nær sagt hvor som helst; fra norsk natur og landskap, men like gjerne fra motemagasiner og internasjonale trender generelt. I tillegg til å være NoraNorways skapende kraft er hun samboer med Lars. De to er gift med jobben i dobbel forstand. – Vi forsøker å legge fra oss arbeidet idet vi forlater kontoret. Hjemme vil jeg helst gjøre litt machoting – som å ligge på sofaen og se på tv, forteller Lars med glimt i øyet. Blir det for mye snakk om smykker kan jeg bli litt vrang. Noe fritid vil jeg ha!

Perler, stener og en diskret logo

Foreløpig er fritid riktignok mangelvare. Å starte et eget firma er ingen ni-fire jobb. Lars forteller at målet er å ha det som gjerne kalles «en normal arbeidsdag».
– Men vi klager ikke, sier de fire gründerne i munnen på hverandre. At vi har det travelt er jo et sikkert tegn på at bedriften går bra! Den viktigste ingrediensen i NoraNorways suksessoppskrift er utvilsomt selve produktet. Smykkekolleksjonen er bred, vakker og trendy. Funklende stener kombinert med perler, skinn, plastikk og andre materialer skaper et unikt inntrykk. Logoen er diskret og eksklusiv. Sommerstid er fargene lyse og delikate, mens vinterens kolleksjon er preget av toner med mer dybde – som lilla, rødt og sort. Den funklende «Partykolleksjonen» er et must for pyntesjuke. Ikke bare til fest, men like gjerne til hverdags. Jeans, boots og en enkel topp blir et helt annet antrekk kombinert med tilbehør fra NoraNorway. Enkelte objekter er blitt så populære at de ikke klarer å produsere fort nok.
– Disse er det faktisk ventetid på, sier Lars, og viser meg et vakkert sett med øredobber – formet i en dyp rød sten, omkranset av det som minner umiskjennelig om brillianter. Selv legger jeg min elsk på et langt kjede i fargerike ferskvannsperler. Det er sikkert dyrt, tenker jeg. Så feil man kan ta! – Gode priser er viktig. Det har vi vært fokusert på fra dag én, forteller Lars. Kvalitet trenger ikke å være så kostbart.

Fair Trade

Foruten flotte produkter til akseptable priser kan NoraNorway skryte av tette og nære kundeforhold. Som ett av få firmaer tilbyr de kolleksjoner også midt i sesongen. De bruker mye tid på reising, og er til enhver tid oppdatert på hvilke trender som rører seg i resten av verden. Selve produksjonen foregår på en fabrikk i Kina.
– Der har alle bedriftens ansatte vært. Og da mener jeg alle – selv selgerne fra landets nordligste fylker. Det er viktig for oss at våre ansatte kjenner til hele produksjonen, og at de sitter inne med førstehånds informasjon også når det gjelder arbeidsforholdene i Kina – som skal være ordentlige. Det finnes utallige eksempler på hvordan vestlige bedrifter utnytter billig arbeidskraft i Østen. Det gjør ikke vi. Lave priser skal ikke gå på bekostning av andre menneskers ve og vel, forteller Lars, og er for en gangs skyld alvorlig. Dette er åpenbart noe han brenner for. Nettopp derfor er smykkene fra NoraNorway også å finne i flere egne fair trade-butikker.

Dress og verktøybelte

En litt mindre, men desto viktig årsak til NoraNorways suksess, er de fire gründernes positive og usnobbete tilnærming til bransjen. De gjør alt selv. Den ene dagen stiller de i arbeidsklær og verktøybelte for å snekre en messestand, den neste tar de på seg dress og drakt i møte med viktige kunder. Det er hektisk, variert og morsomt. At de fire trives i hverandres selskap hersker det ingen tvil om. – Vi har verdens beste jobb, sprudler Anneline. Og de andre tre; de kunne ikke vært mer enige.

Tekst: Siri Gerrard  Foto: Stian Broch & NoraNorway