Klær & mote »  Ewa i Walla

Ewa i Walla

Den svenske designeren Ewa Iwalla er et navn å merke seg. Med sine vidunderlige kolleksjoner sørger hun for at vi kvinner kan gå vår og sommer trygt i møte. Inspirasjon henter hun fra svensk natur – og sitt eget sprudlende hode.
Article image

«Klærne er fantastiske! Hvordan i all verden får svenskene det til?» Utsagnet er hentet fra en kjent moteblogg, hvor skribenten har latt seg imponere over det svenske klesmerket Ewa i Walla. Bloggeren er ikke alene. Verden over sverger stadig flere kvinner til den skandinaviske designeren Ewa Iwallas smarte og vakre plagg. På internett kan man lese at enkelte tilhengere nå vurderer å søke om svensk statsborgerskap. Et land som fostrer talenter på linje med Ewa Iwalla må være et inspirerende sted å bo.
Sverige er selvsagt et vakkert land, men man trenger ikke gå til fullt så drastiske skritt for å få fatt på Iwallas kolleksjoner. Suksessen til denne fargerike kvinnen har vært – og er – bemerkelsesverdig. Over 320 butikker, i nærmere 18 land, har Iwallas antrekk i sitt sortiment.

Article image

Romantisk boho chic

Stilen er romantisk, med en touch av haute couture såvel som eldre svensk bondekultur. Her blandes fortid, nåtid og fremtid på en nyskapende og ytterst vellykket måte. Naturlige materialer som bomull, lin og ull danner basis for hver eneste kolleksjon. Disse lanseres to ganger i året; en for vår og sommer, én for høst og vinter. Fargene varierer – fra duse og delikate toner til mer iøynefallende sjatteringer. Det samme gjør stoffenes utseende. Noen flommer over av mønster, andre er helt uten. Snittet er feminint og behagelig. I kataloger og kampanjer blir plaggene gjerne presentert lag på lag. De kan imidlertid med hell også benyttes hver for seg. Ewa Iwalla elsker å overraske. Resultatet er noe helt for seg selv, både når det kommer til materialkombinasjoner og design.

Article image

En spennende reise

Om Ewa Iwalla ikke nødvendigvis alltid hadde ambisjoner om en karriere innen moteindustrien, har hun så lenge hun kan huske vært et skapende menneske.
– Allerede som barn var jeg en utpreget kreativ sjel. Jeg arbeidet med keramikk og oljemaling helt til 1994, da det å lage klær gikk fra å være en morsom hobby til å bli en mer formell virksomhet, forteller Ewa Iwalla fra sin base i Stockholm.
Mens mange av Ewas bransjefeller gjerne sliter i årevis før noen legger merke til dem, har hun selv bare hatt positive opplevelser.
– Det er nesten ikke til å tro, men alt gikk knirkefritt fra begynnelsen. Jeg startet på lokalt nivå, for så å ekspandere jevnt over hele Sverige. Nå finnes Ewa i Walla på alle kontinenter. Det har vært en utrolig spennende reise, og helt fantastisk å oppleve hvor glade kundene mine blir hver gang de mottar en ny leveranse. Mine klær er utvilsomt annerledes enn mye annet, og det virker som om de allerede fra dag én fylte et hull i moteverdenen.

Article image

Hvilken finanskrise?

Det siste året har en rekke designere – også store internasjonale navn – fått merke finanskrisen på kroppen. Verden over har omsetningen dalt faretruende, og for enkelte har det blitt så vanskelig at de har måttet legge ned virksomheten.

– Hvordan har Ewa Iwalla opplevd de finansielt ruskete tidene?
– Tro det eller ei, jeg har faktisk ikke merket noe til dem. Til dels beror nok dette på at klærne mine er tidløse. Vi følger ingen trender. En annen årsak er en meget trofast kundekrets; kvinner som har fulgt oss i mange år. Til tross for finanskrisen har vi vokst kontinuerlig hver eneste sesong, som jo er fantastisk gøy.

Article image

Arbeidshest og livsnyter

Så lenge hun har jobbet med klær har Ewa Iwalla aldri latt seg påvirke av hva andre designere gjør og lager. Hun følger sine egne veier.
– Det meste av inspirasjonen henter jeg fra mitt eget indre. Ytre faktorer som vann, natur, svensk kultur og dagligliv betyr også mye. Jeg har alltid skisseblokken med meg i vesken, og kan gjerne påbegynne en ny kreasjon i samme øyeblikk som den første ideen oppstår. Det kan være når som helst og hvor som helst. Faktisk har ikke et eneste ett av mine design oppstått ved et skrivebord.

– Er du en arbeidshest?
– Desverre har jeg vanskelig for å bremse den kontinuerlige strømmen av inntrykk, så ja, jeg er utvilsomt en arbeidshest. Arbeidet er jo livet mitt! Det er det jeg brenner for. Samtidig er jeg uten tvil også en livsnyter. God mat og drikke, familie og hyggelig selskap er alltid herlig. Batteriene lader jeg gjerne gjennom lange turer i skog og mark, eller ute ved havet. Der har jeg verdens beste «sommerstuga».

– Hva med fremtidsplaner?
– Mitt overordnede mål er at hele verden skal kunne ta del i mine unike skaperverk. Det er riktignok vanskelig å sette et tidsperspektiv på en slik visjon, men jeg arbeider hele tiden med tanke på at Ewa i Walla skal finnes på alle verdens markeder. Så langt har jeg vært nesten uforskammet fremgangsrik. Dette er ikke minst takket være alle de dyktige menneskene jeg arbeider sammen med. Uten dem hadde jeg ikke kunnet realisere verken visjoner eller mål. Jeg er også så heldig å ha proffe aktører i min nærmeste familie. En av sønnene mine, Jonas, er fotograf og tar seg av alt av bilder og markedsmateriell. I tillegg har jeg en svigerdatter som er profesjonell makeup-artist. Lykken smiler til meg – noe som selvsagt også gjør at skapergleden blir enda større.

Tekst: Siri Gerrard  Foto: Jonas Walla