Mat & drikke »  India i Lillestrøm

India i Lillestrøm

Lyst til å besøke India? Hvorfor ikke ta turen til Mirchi indian kitchen. Her får du maten, kulturen og stemningen.
Article imageRestauranten Mirchi indian kitchen ligger mellom Lillestrøm stasjon og Norges varemesse. Her får du indisk mat av høy kvalitet, laget fra grunnen etter oppskrifter fra det gamle India.

Så snart du kommer inn døren blir du møtt av indisk gjestfrihet, indisk musikk og god stemning. Du blir mottatt av blide servitører, og man merker fort den fornøyde summingen fra gjestene. Kommer du i helgene kan det være lurt å ha bestilt bord først, for her fylles restauranten raskt opp etter klokka 18.00.

200 kryddersorter

Mirchis meny består av en mengde ulike tandoriretter, curryretter. Maten er uten unntak tilberedt av ferske råvarer av topp kvalitet, og kokkene har 200 ulike kryddersorter å velge mellom. Safran og gurkemeie er viktige krydder i det indiske kjøkkenet.
Fra kjøkkenet trylles fram de herligeste retter som serveres på fresende stekepanner og i putrende gryter – akkompagnert av obligatorisk tilbehør som basmatiris, nanbrød og agurksalat.
Article image

5000 år gammel matkultur

Tilberedningsprosessen som benyttes er 5000 år gammelt, og stammer fra det gamle Punjab-området mellom India og Pakistan. Kokkene som jobber hos Mirchi har både indisk og pakistansk bakgrunn, noe som ifølge daglig leder Asim Hussain er en heldig kombinasjon.
– De fleste vet det ikke, men egentlig er indisk kjøkken nøyaktig lik den pakistanske, forteller han.

Kokkene starter forberedelsen av maten god tid før restauranten åpner. Curryrettene skal nemlig småkoke lenge før de kan serveres, og kjøttet må marineres ett døgn før det havner i grytene på Mirchis kjøkken.
– Det tar tid å lage indisk mat når man skal lage det fra grunnen av. Vi skal både oppnå høy kvalitet og beholde smaken fra Punjab, forteller Asim.

Fra mild til hot

Når man velger en rett fra menyen, kan man samtidig velge styrke. Indisk mat er ikke nødvendigvis sterk, men det kan bli brennende hett hvis man velger øverst på styrkeskalaen. Mirchi betyr ”sterkt krydder” på norsk.

For de som ikke er glad i ”mirchi” eller sterkt krydret mat, er det mulig å velge fra mild til medium, for dem med mer vågal gane er medium pluss, madras eller vindaloo et sikkert valg på skalaen.
– For de fleste anbefaler vi medium eller medium pluss. Da beholder man den gode smaken av grønnsaker og kjøtt, sier Asim som forteller at overraskende mange nordmenn likevel velger den sterkeste varianten.

Til maten har Mirchi et velkomponert vinkart med fyldige spanske og italienske viner. I sommervarmen kan franske hvite viner være en bedre kombinasjon, eller indisk øl som smaker forfriskende sammen med den krydrede maten.

Asim forteller gjerne om historien bak det indiske kjøkkenet. For ca 60 år siden besto India hovedsaklig av hinduer og muslimer. Muslimene foretrakk å lage kjøttretter og hinduene laget mest vegetarmat. I dag består det indiske kjøkkenet av begge deler og er basert på kylling, lam, biff, reker og en mengde ulike grønnsaker, forteller han.

Fra oppvask til kokekunst

Familien startet den indiske restauranten i Lillestrøm i 2005 etter å ha skapt mange fornøyde kunder i den veletablerte restauranten ”Village Tandoori” i Bygdøy Alle.
Faren, Mobashar Hussain, kom til Norge i 1970. Etter åtte år begynte han å jobbe hos Peppes Pizza, hvor han fort ble daglig leder. Etter ti år i Peppes-kjeden som daglig leder, åpnet han i 1993 sin egen restaurant, Village Tandoori med mat fra egen kultur i Bygdøy Alle.

Sønnene Asim og Sheraz valgte samme vei, samtidig som de tok en høyere utdannelse. Asim er ferdig utdannet som sivilmarkedsfører, og yngstemann Sheraz utdanner seg innen hotell- og restaurantledelse. Asim startet i oppvasken da han var femten år – før han tok fatt på grytene og lærte seg indisk kokekunst. Deretter jobbet han som servitør og hovmester i farens restaurant. Nå er Asim daglig leder på Mirchi i Lillestrøm, og Sheraz på Village Tandoori i Bygdøy Alle. De har planer om å utvikle restaurantkonseptet, og driver også det nye indiske konseptet ” Tika Tika” på Byporten og Sandvika Storsenter.
Article image

Lillestrøm sitt svar på Aker brygge

Mens interiøret i Village Tandoori har et eksklusivt, spennende landsbyinspirert preg, har Mirchi i Lillestrøm en mer trendy og uformell stil. Restauranten har store lyse vinduer med dekorative indiske panelgardiner. I taket henger fargerike lyskroner. På en vakker vårdag står døren i restauranten åpen til uteserveringen som Mirchi deler med naboene ”Dolly Dimples og ”Big Horn Steak House”.
– Her i Lillestrøm kaller vi det Lille Aker brygge, smiler Asim. For om sommeren er de tre restaurantene ofte frekventert av sultne gjester som vil nyte sola.

Når det er byfest i Lillestrøm leier Mirchi inn musikere i restauranten, og til sommeren skal de etter planen sette opp utegrill under Byfesten.
– Da blir det god stemning her på Lille Aker Brygge, sier Asim, som legger til at alle er velkommen til Mirchi – i Lillestrøm.

Tekst: Berith Eva Lamøy Foto: Stian Broch Nielsen