Hjem » Reiser & opplevelser »  Sykkelferie med øyhopping i Kroatia

Sykkelferie med øyhopping i Kroatia

Split. Klar, blå himmel. Et enda blåere hav. Vi har ikke en gang lettet anker, men allerede føles livet litt lettere. Vi stuer bagasjen på lugaren og tar på sykkelshortsen. Årets sykkelcruise i Dalmatias skjærgård kan begynne!

Etter en deilig lunsj om bord ankommer vi Milna og får bli kjent med vår følgesvenner for uken, sykkelen. Vi skal sykle 23 mil sammen så det er best å bli venner med en gang. 

Og det blir vi! Til tross for en tidvis verkende bakende, blir sykkelen høyt prissatt. Den gir oss friheten til og utforske, til å se mer og lengre. På sykkelen tråkker vi oppover. Dytter og oppmuntrer sidemannen. Og belønnes med en fantastisk utsikt. På sykkelen suser vi nedover, lekende lett ned tilbakelagte høydemetre – rett til stranden, og lar sanden, solen og havet gjøre underverker.

Jeg har besøkt Kroatia en gang tidligere, og lot meg begeistre av et gjestfritt folk, vakre omgivelser og et prisnivå som la til rette for å skjemme bort seg selv. Det var ikke tvil om at jeg skulle tilbake, og her var jeg. Denne gang på en annerledes ferie – for første gang sammen med andre sprekinger for å få litt mosjon. Selv om trening ikke er målet med turen, så bidrar absolutt de daglige sykkelturene til at vi kan nyte mat og drikke med god samvittighet.

Et flytende hotell

Det er også første gang jeg har byttet ut hotellrommet med en flytende versjon – men det gjør jeg gjerne igjen. Konseptet er fantastisk! Vi sjekker inn og pakker ut bare en gang, og likevel får vi hver dag oppleve nye øyer, byer og strender. Og bølgene vugger oss i søvn om kvelden. 

Lugaren er ikke stor, men har det vi trenger med eget bad/toalett og ikke minst air-condition, noe vi absolutt setter pris på i varmen. Vi tilbringer uansett mesteparten av tiden vår i land, på sykkeltur eller ruslende langs sjarmerende smug mens vi utforsker havnebyene på kveldstid. Og på dekk, så klart. Vi nyter slaraffenlivet i solsengen og jubler entusiastisk når kapteinen annonserer et stopp for et bad fra ripen.

Høydepunkter fra turen

Allerede første dag blir jeg overrasket over hvor frodig det er. På øyen Brac sykler vi gjennom furuskog, vinranker, olivenlunder og fikentrær kaster en behagelig skygge over oss når tar en kort pause. 

Blant turens høydepunkter er også sykkeltur på øya Hvar, med sine fargerike marker av rosmarin og lavendel, og vi lar oss sjarmere av Starigrad, en av Kroatias eldste byer med tydelige tegn fra gresk kolonitid. I Omis ser vi en imponerende festning, bygget for å forsvare lokalbefolkningen mot piratangrep.

Vi syklet også til den idylliske bortgjemte stranden, Sinivastranden, som ligger blant klipper som stuper ned i havet, for et bad. For en lykke!

Maten er fortreffelig, med friske oster, ferske urter og ikke minst deilige sjømatretter og gode, lokale viner – men jeg innrømmer at blekksprut servert i en suppe av sitt eget blekk ikke ble noen umiddelbar slager hos meg.

Nye venner

Båten vi bor på, Skarda er ikke stor, med 26 nordmenn om bord er alle lugarene tatt i bruk. Samholdet i gruppen er godt, og vi får mange nye venner. Med oss er mannskap på fire og vår lokale sykkelguide, som gjør så mye mer enn å vise oss hvilke vei vi skal ta. Han oppmuntrer oss der bakken er lang og bratt og er en kjærkommen motivator sammen med resten av gjengen der det trengs. 

Etter en uke tar eventyret dessverre slutt. Før vi reiser hver for oss avtaler vi og møtes igjen. Hele gjengen er klar for gjentagelse. Nye øyer skal utforskes. Vi holder oss i Kroatia, men neste tur går til Kvarner-øyene i nord. Vi gleder oss!

Insider tips – de hotteste øyene!

Brac er en av de største øyene og den ligger kun en times fergetur fra Split. Ønsker du «surf and turf» besøker du Bol og den berømte stranden Slatni Rat. For en mer bedagelig ferie anbefales Milna og Pucisca på det varmeste.

Hvar: Det er hit de hippeste folkene og de største båtene kommer. Ja, det er trangt om plassen sommerstid, men byen er vakker og havet krystallklart. Anbefaler å ta noen av de mange badebåtene ut til nærliggende Pakleniøyene for flotte nudiststrender eller kule beachklubber. 

Korcula: Flanere langs de trange smauene i den fascinerende middelalderbyen. Når det nærmer seg solnedgang klatrer du opp stigen i Zakerjan-tårnet på vestsiden av gamlebyen, til cocktailbaren Massimo. Nyt utsikt og stemning.

Vis: Øya har et betydelig roligere tempo enn sine naboer og de små byene Vis og Komiza er pittoreske og har masse sjarm. De fleste tar utflukten til den blå grotten, snorkler, nyter god mat og tar livet med ro. Anbefaler på det sterkeste å leie sykkel og suse frem på de flotte veiene og finne din egen strand.

Split: Ønsker du kombinere storbyferie med sol og bad? Med direktefly fra Norges største byer har Split seilet opp som et populært storby valg.Her er tipsene du ikke finner i guideboken. Spill Picigin med de lokale heltene på bystranden Bacvice. Dette ballspillet spilles i vannet og krever en viss atletisk akrobatikk. Ellers gøy å se på. Lei av storbylarmet? Ta turen opp til naturreservatet Marjan, som er populært hos de lokale til jogging, piknik eller bare for å nyte utsikten. Besøk gjerne Vidilica Cafe som har geniale sofaer på terrassen vendt ut mot byen og havet. Slå deg ned på en av langbenkene på den enkle og populære Pizzeriaen Galija, Tonciceva 12 og slå av en prat med naboen. Avslappet atmosfære og god mat. Skoshopping i gamlebyen og slå deg siden ned på Zinfandel – Tapas og vinbar, Ulica Marka Marulica 2. Meget god service og bra utvalg av viner på glass. Det er stor risiko at du blir sittende lenge, kanskje det blir litt tapas og?

FAKTA: Sykkelferie

Turen arrangeres av Tide Reiser. Tide Aktiv tilbyr sykkel og vandreferier til privatpersoner og grupper. Vil du vite mer? Se tidereiser.no/aktiv

Tekst & foto: Helene Myking
 

Følg IN magasinet på Facebook