Hjem » Portretter »  Nordmenn i New York: Hockeystjernen

Nordmenn i New York: Hockeystjernen

Av nordmenn som har etablert seg i New York de siste årene, er det få som er like profilerte som New York Rangers-stjernen Mats Zuccarello Aasen.

Ishockeyspilleren fikk en ekstra høy stjerne hos Rangers-fansen, da det ble kjent at han godtok en lønn som var vesentlig lavere enn prestasjonene hans i perioden før forhandlingene skulle tilsi, for å hjelpe klubben ut av en økonomisk skvis. I sluttspillet var han nest høyeste målscorer i klubben. På samme måte sa han fra seg en lukrativ sponsoravtale for å ha mulighet til å spille på det norske landslaget. I likhet med Cathrine, Hallgeir, Christina og Inga opererer han innenfor verdens mest prestisjetunge gren av sin bransje, som i dette tilfellet er National Hockey League (NHL).
Tenker du ofte over at du spiller i verdens sterkeste ishockey-liga?
– Jeg tenker ikke så mye på det, men jeg gjør det jo i ny og ne. Det er en jobb for meg, så man blir jo vant med det, som man blir med alt annet. Men iblant klyper man seg selv i armen og tenker at dette er ganske stort.

Article image

Hvilke personlige egenskaper må du ha for å kunne få det til her?
– Jeg tror man må være ganske tøff mentalt. Man må gi litt faen i hva alle tenker og mener om deg og gjøre det som er best for deg selv. Det er alltid mange eksperter som har noe dårlig og si om deg, så man må bare luke ut det negative og tenke positivt. Det er viktig å kunne takle både motgang og medgang.
At han er norsk, tror han verken er noen fordel eller ulempe.
– Alt handler jo om hvordan man presterer på banen. Men jeg kan nok tenke meg at det er lettere å bli oppdaget hvis man kommer fra et land der ishockeysporten er større.

Hva er hovedforskjellen på norsk og amerikansk kultur innenfor hockeysporten?
– Idrettskultur i seg selv er enormt her borte, og det gjelder mange forskjellige idrettsgrener. Hjemme skriver man om fotball og ski, for det meste. Her borte er det interesse for alt og det er fullsatt på de fleste arenaer.
Har du et avgjørende øyeblikk du kan fortelle om, i din karriere her?
– Fjorårssesongen var er stort steg for min karriere. Da følte jeg at jeg fikk vist hva jeg er god for. Så får man jo håpe at man kan fortsette sånn. Det er en bra liga og høyt nivå her så jeg håper jeg kan fortsette å utvikle meg.
Har du noen råd til andre nordmenn som ønsker å etablere seg i New York?
– Det er viktig at man finner sin egen vei og lærer seg og takle oppturer og nedturer. I hockey-sporten legges alt merke til her i USA, man slipper ikke unna om man har en dårlig periode. Så det er bare å brette opp ermene. Samtidig, driver man med sport har man en karriere i et land der sport er alt, så nyt det og ha det gøy!

Fakta Nordmenn i New York

• With & Wessel er tilgjengelig i en håndfull utsalgssteder i Norge, samt på www.withandwessel.com
• Christina Lein: www.christinaleinstoermer.com
• Hallgeir Knutsens selskap Point Media Innovation: www.pmi-mobile.com
• Inga-Sofie Krohn er representert av Elite Model Management: www.elitemodel.com
• Mats Zuccarellos New York Rangers: rangers.nhl.com
• Maya Vik spiller hver mandag på Pianos, 158 Ludlow Street på Manhattan, www.mayavik.com.

Tekst: Maya Vik og Øyvind Holmboe Basmo | Foto: Pål Laukli

Følg IN magasinet på Facebook