Hjem » Kultur & underholdning »  Finnes det berøringspunkt mellom heltedåd og terrorisme?

Finnes det berøringspunkt mellom heltedåd og terrorisme?

Finnes det likheter mellom tankene som flyr gjennom hodet til en mann uten våpen som stiller seg opp foran en rad med tanks og en mann som dreper ungdommer for, med hans egne ord, å forsvare Europeisk kultur? Kan en i det hele tatt snakke om to så ulike handlinger på samme tid? Dramatiker Chris Thorpe gjør det.

Dramatiker Chris Thorpe er blitt kjent for sin konfronterende stil der han ofte lar provoserende påstander komme til uttrykk. I «Det har visst vore ein episode» lar han karakterene forklare begrunnelsene for handlingene sine. Thorpes ønsker er ikke provokasjon for provokasjonens skyld, men å kunne oppnå en form for innsikt. 
- De fleste mennesker handler for det meste av tiden slik de mener er rett med den kunnskapen de har for hånden, sier Thorpe i et intervju.
Når kan en forsvare bruk av vold? Kan en handling bli sett på både som heroisk og som terror? Avhengig av øyet som ser?

I «Det har visst vore ein episode», som ble plukket ut til Theatertreffen i Berlin i 2015 av dramatiker Simon Stephens («Det merkelige som skjedde med hunden den natten» og «Heisenberg»), kryper vi inn i hodet til fem ulike personer som alle mener de tar ansvar i den situasjonen de er i: Mannen med to poser i hendene som stiller seg opp framfor en rad med tanks, en mann om bord på et kapret fly, mannen som massakrerte ungdom på politisk sommerleir, en person som deltar i et militært kupp og en person som redder et barn under en massakre. Valget vi tar, er ofte tvunget frem av omstendighetene. Presset der og da kan like gjerne få oss til å gjøre fantastiske bragder som fatale handlinger. Det er ettertida som feller dommen. 

Det Norske Teatret er Norges største teater for refleksjon, opplevelse og underholdning. Teateret ligger sentralt i hovedstaden i et moderne teaterbygg fra 1985 med 3 faste scener, og over 220.000 publikummere årlig.

DET HAR VISST VORE EIN EPISODE
AV CHRIS THORPE 
NOREGSPREMIERE ONSDAG 30. AUGUST KL. 20.30
SCENE 3, DET NORSKE TEATRET

Tekst/presselding hentet fra: mynewsdesk.com | Foto: Bruno Simao & Siren Høyland Sæter / Det Norske Teatret