Hjem » Oslo » Reiser & opplevelser »  Smaken av Toscana

Smaken av Toscana

Enten du planlegger en reise til Toscana eller vil glede venner og familie med en kulinarisk opplevelse på ditt eget kjøkken, finner du både oppskrifter, reiseskildringer og uvurderlige reisetips i boken «Mitt Toscana» av Dag Tjersland.
TC_FORSIDER.indd

«Mitt Toscana» er en kulinarisk reiseskildring fra Toscana, med fristende oppskrifter, flotte fotografier, historier og spennende tips om hvor man finner de beste restaurantene og overnattingsstedene i alt fra storbyen Firenze til små, pittoreske landsbyer. Siden utgivelsen i september har den allerede rukket å høste mye anerkjennelse, og den er blant annet en av finalistene i kåringen av Årets Kokebok. Boken er skrevet av Dag Tjersland som har bedre forutsetninger enn de fleste til å guide leserne både gjennom det toskanske kjøkken og området.

Siden 1997 har Tjersland drevet Restaurant Baltazar og Trattoria Cappuccino som regnes for å være en av de fremste italienske restaurantene her til lands. Restauranten, som holder til i idylliske omgivelser i Domkirkeparken, er nevnt i Michelin Guiden og er kåret til landets beste italienske restaurant av prestisjetunge Accademia Italiana della Cucina. Tjersland har i tillegg reist og bodd lange perioder i Toscana, og hans lidenskap for det italienske kjøkken går langt tilbake. 
– Jeg har helt siden jeg var ung vært interessert i italiensk mat og vin. De siste årene har jeg bodd i Lucca i Toscana, og pendlet til Oslo. Blant annet har jeg vært med og pusset opp en gammel bondegård der, og har vært så heldig å bli kjent med mange mennesker som har gjort researchen til denne boken spennende.
Article image

Klassiske og moderne retter

I boken er det både oppskrifter basert på velkjente, klassiske italienske retter og oppskrifter inspirert av det moderne italienske kjøkken. Her finner du dessuten alt fra enklere oppskrifter til de mer avanserte slik at alle har noe å bryne seg på uavhengig av hvor erfaren man er på kjøkkenet. 

«Mitt Toscana» byr også på flere fristende spesialiteter fra små landsbyer. I Italia er det vanlig å spise pasta som forrett, og en av de delikate pastarettene du finner i boken er Tordelli Lucchesi som er en spesialitet fra Lucca. 
– Siden Lucca er den byen hvor jeg har bodd lengst var det naturlig å ha med oppskrifter derfra. Tordelli Lucchesi er en klassisk pastarett som man finner på alle restauranter i området, og som eldre damer konkurrerer om hvem som lager den beste. I boken presenteres det en klassisk variant hvor jeg har justert oppskriften litt etter min egen smak, og som jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på.
Article image

Og vil du overraske med en ny og spennende juledessert i år, så kan det kanskje friste med en Isparfait lagd av den klassiske, italienske julekaken Panettone med tilhørende appelsinkrem og kanelskum? – Det er veldig mange spennende retter man kan lage av Panettone. Det er en rik kake som holder seg lenge, og som egner seg til alt fra Isparfait til Panettone Sufflé, eller en variant av arme riddere. Det toskanske kjøkken har sin opprinnelse fra et fattig bondesamfunn, og derfor har man alltid vært dyktig til å utnytte maten til det fulle, noe man også ser i de mange suppeoppskriftene i boken.

Article image

Vin og gode råvarer

Når man er ute og reiser er det ofte lett å ende opp i nærmeste by av en viss størrelse, og så går man glipp av alle de sjarmerende landsbyene i nærheten. – Jeg har blitt veldig fascinert av de små byene i Toscana, og er utrolig heldig som har fått fordype meg i matkulturen her. Derfor ønsket jeg å ha med alt fra den store og flotte hovedstaden Firenze til småperler som den glemte trøffelbyen San Miniato. Med boken håper jeg å gi folk et annet perspektiv på reisen til Toscana, og derfor er også alle titlene på italiensk og bakerst er det en enkel oversettelse med navn på råvarer slik at man lettere kan bestille det man ønsker på restaurantene. De fleste av råvarene du trenger for å tilberede rettene i boken finner du enkelt i litt større dagligvarebutikker og ferskvarehandlere, og i tillegg har Restaurant Baltazar også en egen italiensk delikatessebutikk i underetasjen hvor man får kjøpt mange av godbitene som nevnes. Til hver rett er det dessuten forslag til hvilken vin som vil passe best, i tillegg til eget kapittel viet toskanske viner. Og har du lyst til å nyte et deilig glass vin og rustikke småretter fra Italia har dessuten Restaurant Baltazar et Enoteca i førsteetasjen. Som ellers i restauranten fokuseres det også her på ferske og kortreiste råvarer, og enten du ønsker å nyte en bedre middag eller en lett lunsj er du uansett garantert et gourmetmåltid!

Tekst: Mona Gullstein