Hjem » Oslo » Reiser & opplevelser »  Reiselivet øker

Reiselivet øker

Spania, Tyrkia og Hellas kommer i følge ekspertene til å bli de tre store reisemålene i løpet av året. Stadig flere nordmenn ferierer nå også hjemme i Norge.
08312

Årets reiselivsmesse trakk flere mennesker enn noensinne. Over 31.000 var innom messa i kombinasjon med Fotomessen. Dette bekrefter også tallene som viser at vi forlater Norge oftere enn før.
– Nordmenn hadde totalt nesten 18 millioner reiser i tredje kvartal av 2010, sier Torill Engeberg, sjef for Reiseliv 2011.
Det er en økning på seks prosent sammenlignet med året før. Publikum har også handlet mer enn tidligere blant tilbudene på messa.

Norge er godt kjent for sin sterke økonomi og høye forbruk. Nordmenn har derfor blitt et svært interessant marked. Det er mange land som nå prioriterer å få lokket de norske turistene til seg. Vi kjøper mer enn gjerne flere og dyrere turer enn før. Gjeldssituasjonen i Sør-Europa og USA er derimot noe som kan true det norske reiselivet. Valutakursene endres heller ikke til noen norsk fordel. Fremover blir vi mer opptatt av miljøvennlige og aktive reiser. Ferien skal gjerne kombineres med både sport og møter eller events.

9582.jpg
9582.jpg

Satser på Norge

Charterturer økte med 70 prosent i fjor. 2010 har vært et rekordår for nordmenn som drar utenlands. Hellas, Spania og Tyrkia pekes ut som de største destinasjonene i 2011. Dette kan forklares med at flyprisene for tiden er på et historisk bunnivå. Aldri har det vært så billig å reise. Flere direkteflyvninger gjør det også lettere å komme seg raskt dit man ønsker. Norske turister søker gjerne etter et sted med varmere klima. Det er med på å øke livskvaliteten vår.

Alt tyder også på at flere nordmenn vil velge å feriere hjemme i Norge i tiden som kommer. Tallene fra 2009 og 2010 viste at antall reiser innad i landet ligger på det omtrent det samme.
– Dette skyldes dårlig informasjon. 30 prosent mener at de ikke vet hvilke tilbud som finnes i Norge, sier Engeberg.
Innovasjon Norge vil i år satse på å friste med reiser til blant annet Nord-Norge. Satsningen kommer etter at CNN og National Geographic har anbefalt norske reisemål. Både Vestlandet og de mange fjordene ble fremhevet. I 2010 gjorde vi det bedre enn noen andre Nordeuropeiske land.

Article image

Temareiser øker

Temareiser er en sterkt voksende trend i det norske reiselivet.
– Hobbyen min har blitt til en spennende jobb, sier Wiggo Andersen, eier av Temareiser Fredrikstad.
Han ser at andre turoperatører hiver seg på bølgen. Stadig flere tilbyr forskjellige reiser med temaer som fotball, seiling eller sykling. Trendene varierer etter årstid. Sør-Afrika og India er populære destinasjoner om vinteren. Nå på våren er det Europa som frister mest. Land som Italia og Portugal er populære. Mye av grunnen til dette er de mange lavprisflyene. Nordmenn har fått et annet forhold til resten av Europa.
Temareiser Fredrikstad har vært tidlig ute. De tilbyr i dag nærmere 125 reiser verden rundt. Reiselederne er kjente norske personer med forskjellige yrker som journalister, arkitekter, leger eller prester. Det er spesielt temaer som kunst, historie, kultur og arkitektur folk er mest interessert i. Andersen forteller at mange som tar kontakt er nysgjerrige på å lære mer om hva som skjedde tilbake i tid. Med Temareiser Fredrikstad kan du for eksempel reise til Afrika med nyhetsanker i NRK, Einar Lunde eller til Roma med forfatter og tidligere kulturredaktør i Aftenposten, Jan E. Larsen.

Article image

Sjekk forsikringen

Hvis du skal ut å reise er det viktig å ha en bra reiseforsikring. Før du drar bør du sjekke hva slags forsikring du har, og hva den dekker. Husk at den skal gjelde både før, under og etter turen. Der som du skulle bli syk eller trenge øyeblikkelig hjelp må alt være i orden.
– Når du velger forsikringsselskap må du finne de som passer dine behov, sier Marianne Dahl Myrhaug, salgssjef i Europeiske Reiseforsikring. Mange tror de er dekket av Folketrygden, men det er ikke alltid en fullgod forsikring. Her får du ofte ikke dekket hjemtransport eller egenandel.

Uansett hvor du reiser bør du forberede deg godt. Ta alle forhåndsregler. For eksempel bør du ta de vaksinene som anbefales for ditt reisemål. Dette er ikke et krav, men kan gjøre at du unngår å bli alvorlig syk. Eksotiske reisemål blir stadig mer populære. Det kan oppstå uventede situasjoner selv om man er godt forberedt før avreise.
– Da ringer du alarmsentralen, sier Myrhaug.
Ha forsikringskortet ditt tilgjengelig for å få den behandlingen du trenger så rask som mulig. Velg et forsikringsselskap med god kjennskap til destinasjonen du skal til.

Tekst: Cathrine Jakobsen | Foto: Tommy Simonsen, Hurtigruta, Temareiser & Reiseliv 2011