Hjem » Oslo » Kultur & underholdning »  ET KRAFTFULLT MØTE

ET KRAFTFULLT MØTE

I en ny utstilling har Satyricon laget et spesialkomponert musikkverk som kobles sammen med utvalgte malerier og grafiske arbeider av Edvard Munch. Med dette settes vår kunstner Edvard Munch inn i stadig nye kontekster. Resultatet er en monumental og samtidig intim opplevelse.

Et spesialkomponert musikkverk av Satyricon kobles sammen med et utvalg malerier og grafiske arbeider av Munch. Møtet mellom Munchs ekspressive motiver og Satyricons basstunge musikk skaper et rom for ettertanke og refleksjon. I likhet med Edvard Munch har Satyricon en utforskende og åpen praksis i stadig utvikling. Musikken i utstillingen bærer riktignok bandets umiskjennelige signatur, men formatet, lengden og uttrykket skiller seg fra alt de har skapt tidligere. Verksutvalget spiller på eksistensielle temaer innen ulike medier, fra vare streker i grafikken til kraftige penselstrøk i maleriene. Verkene er kuratert og montert så de skaper en bølgelignende rytme mellom de uttrykksfulle motivene som spiller på egenskaper vi også kjenner igjen i musikken.
– I denne utstillingen kan publikum glede seg til et mestermøte mellom musikk og kunst. MUNCH vil fortsette å utfordre og overraske med utradisjonelle og spennende møter, sier direktør ved MUNCH, Stein Olav Henrichsen.
– «Jeg maler ikke det jeg ser, men det jeg så», var Munch’s tydelige budskap om sin tilnærming til kunsten. I mitt arbeid med musikkverket har jeg tilnærmet meg serien av Munch’s verker til utstillingen på samme måte. Følelsen de har etterlatt i meg er hva jeg har forsøkt å tonesette, og det er dette møtet som er utstillingen «Satyricon & Munch» for meg, sier Sigurd Wongraven frontfigur og vokalist fra Satyricon.

Det norske bandet Satyricon ble dannet i 1991 og er i dag et av verdens mest kjente band i black metal-sjangeren. Gjennom karrieren har de jobbet på tvers av sjangre og samarbeidet med populære artister og ensembler som Anja Garbarek, Trondheimsolistene og Operakoret ved Den Norske Opera og Ballett.

I forbindelse med utstillingen er det laget en bok. Boken er fotografert av Morten Andersen. Andersens karakteristiske billedspråk utforsker visualiteten i arbeidsprosessen til Satyricon så vel som musikaliteten i Edvard Munchs bilder.
Utstillingen er åpen til 28. august.

Tekst: IN magasinet | Foto: Morten Andersen
 

Følg IN magasinet på Facebook