Hjem » Asker&Bærum »  DUER: Et spennende kunstnerkollektiv med base i Sandvika

DUER: Et spennende kunstnerkollektiv med base i Sandvika

Kunstkollektivet DUER har de siste årene stått frem som noen av Norges mest interessante og nyskapende kunstnere innenfor graffiti og streetart. Samlere og gallerister har virkelig begynt å få opp øynene for verkene deres, og i de neste månedene skal de både åpne sitt eget galleri, samt stille ut egne verker på Gategalleriet i Bergen.

1: «45 Degree Angel» – fra Prototype Utstilling 2021. | 2: DUER dekor på utsiden av Snøhetta tegnede Kulturhuset.
1: «45 Degree Angel» – fra Prototype Utstilling 2021. | 2: DUER dekor på utsiden av Snøhetta tegnede Kulturhuset.

DUER består av Magnus Helgesen, Magnus Aasvestad og Christian Zervos. De fant hverandre igjennom sin kjærlighet til graffiti allerede i tenårene og fikk raskt utfolde seg fritt i Bærums undergrunnsmiljø for graffiti. Rusler du rundt i Oslo eller Akershus kan du lett gjenkjenne deres verk på diverse vegger både i store og mindre format.

Gutta i atelieret.
Gutta i atelieret.

Visuelt språk

De har et ekspressivt, visuelt språk og har utviklet en egenart som gjør verkene deres gjenkjennelig enten du ser dem på betongvegger, i installasjon, bakpå rygg-sekker eller på lerret. Med prosjekter hos Rev Ocean, Bomuldsfabrikken, Fineart og Our Ocean er ikke kunstverdenen alene om å ha fått øynene opp for denne generasjonen graffiti-kunstnere. Det har også artister som Astrid S, The Chainsmokers, 6ix9ine og Swae Lee. Deres miljø er formet av graffitimiljøet og deres multinasjonale kulturarv. Med røtter i Hellas, Sør-Korea så vel som i Norge er antikkens Hellas og Sør Koreansk pop-kultur gjennomgående inspirasjonskilder i uttrykket til duer. DUER sine verker er vitale og de skaper forbindelser, ikke politisk konflikt. DUER mestrer å trekke inn samtiden uten å skape rift mellom nasjonene, de gjør snarere det motsatte; de skaper samspill i en visuell energi. DUER gjennomførte sin første soloutstilling på Bærum Kulturhus høsten 2021 der de stilte ut mer enn 50 verk, samt dekorerte utsiden av det Snøhetta-tegnede bygget.

Kleskolleksjon fra Prototype Utstilling 2021.
Kleskolleksjon fra Prototype Utstilling 2021.

Utstilling i Bergen

DUER planlegger i disse dager en utstilling i Bergen. Utstillingen åpner i september hos Gategalleriet i Nøstegaten 42. Gategalleriet er et spennende galleri som satser på å dyrke frem både etablerte og nye gate-kunstnere.

Eget galleri i Oslo

I løpet av sommeren åpner gutta dørene til sitt eget galleri i Osterhausgate i Oslo. DUER kommer naturlig nok til hovedsakelig å satse på gatekunst, men de er åpne for å vise frem spennende kunst innenfor en rekke sjangre. Dette er noe alle kunstinteresserte burde få med seg.

Fakta: Kunstkollektivet DUER

Tekst: Stein O Kaasa | Foto: DUER
 

Følg IN magasinet på Facebook