Hjem » Oslo » Helse & velvære »  Velg riktig laserbehandler

Velg riktig laserbehandler

Vær kritisk og undersøk nøye før du velger behandler for laseroperasjon. Et tilfeldig valg kan føre deg til en ufaglært behandler og katastrofale resultater.
På Oslo Kosmetiske Lasersenter har de ansatte vært i bransjen siden 1970-tallet, og brukt laser til kosmetiske operasjoner de siste 10 årene.

De senere årene har laserbehandling blitt en vellykket behandlingsmetode mot stadig flere kosmetiske plager. Man kan rette opp tunge øyelokk og glatte ut rynker, fjerne uønsket hårvekst, pigmentflekker, vorter og tatovering, samt redusere akne og arr. Man kan også stramme opp en slapp hake eller fjerne sprengte blodkar i ansikt og på legger, og ikke minst korrigere synet.

Etikk og kompetanse

Operasjons- og øyesykepleier Sissel Finvold understreker at de ikke driver med noen former for alternative metoder.

– Vi er en rent medisinsk teknisk bedrift og bruker kun utstyr og behandlinger med dokumentert effekt.

Sissel mener at det kun er tre ting som virker dersom man vil forbedre hudplagene sine vesentlig: Lys, varme og syre.

– I noen tilfeller er det ikke nødvendig for pasienten med laserbehandling. Man kan for eksempel redusere store porer, akne, arr og rynker ved bruk av syrekremer (Obagi) som man får kjøpt hos oss. I svært mange tilfeller er kunden fornøyd med en slik behandling og har spart flere tusen kroner, forteller hun.
Oslo Kosmetiske Lasersenter opererer rundt 20 personer i uken for tunge øyelokk/poser under øynene/rynker. Av andre typer laserbehandlinger utføres det langt flere.
– Vi driver etisk forsvarlig og er tilknyttet leger og sykepleiere med nødvendig kompetanse, understreker Sissel.

Hun forteller at pasientene kan være alt fra eldre mennesker med større plager til folk som vil rette opp skavanker eller andre ting de ikke er fornøyde med.
I enkelte tilfeller kommer det også pasienter med innbilte skavanker.
– I slike tilfeller tar vi oss tid til å finne ut hva dette skyldes. Vi har da et bredt kontaktnett innen helsevesenet som vi henviser til.

Vært kritisk

I mediene har det versert mange advarende artikler om ufaglærte som har utført laserbehandling med katastrofale resultater.
– Dessverre er regelverket for hvem som kan utføre laserbehandling i Norge altfor dårlig. Nesten hvem som helst kan kjøpe et laserapparat og tilby behandling, det er negativt for hele bransjen.

Sykepleieren råder alle som vurderer laseroperasjoner til å være kritiske til hvilken behandler de velger:
Spør om bakgrunn og erfaring. Har vedkommende problemer med å forklare hvordan behandlingen og utstyret virker skal du være på vakt. Gå på nettet og les forskningsrapporter og resultater før du bestemmer deg.

Det samme gjelder synskirurgi

– En del bruker maskiner av eldre dato, for å få en operasjon billigere, noe som kan føre til skader på øynene og flere etteroperasjoner. Noen velger til og med å reise til utlandet; hva da med den viktige oppfølgingen? spør Sissel.

Skånsom synskirurgi

Oslo Kosmetiske Lasersenter har en egen avdeling for synskirurgi på Romerike.
Kirurgen ved Romerike Synskirurgi gir pasienten en omfattende forundersøkelse før han råder, eller (i enkelte tilfeller) fraråder laseroperasjon. Maskinen som brukes heter Allegretto 400 Hz, og er den raskeste maskinen på markedet. Det betyr at behandlingen går svært raskt, og svært store brytningsfeil kan behandles på en skånsom måte.
I visse tilfeller frarådes laseroperasjon. Det kan være at pasienten har en sykdom, for tynn hornhinne - eller andre faktorer som gjør laser uhensiktsmessig.
Man blir grundig informert om eventuelle bivirkninger og komplikasjoner som kan oppstå. Både Oslo kosmetiske Lasersenter og Romerike Synskirurgi følger opp hver enkelt pasient etter behandling.

– Mange kan få god hjelp til problemene sine ved laserbehandling. Det er viktig at de møter et seriøst helsepersonell med erfaring og kunnskap, avslutter Sissel Finvold.

Tekst & foto: Berith Eva Lamøy