Hjem » Bergen »  – Det er et privilegium å bli gammel, men du kan selv velge å se gammel ut

– Det er et privilegium å bli gammel, men du kan selv velge å se gammel ut

Vi opplever alle, og noen til sin fortvilelse, at vi forandrer utseende og ser eldre ut. For noen kommer dette som et sjokk. Mange synes at det de ser i speilet ikke stemmer overens med hvordan de føler seg.

Dr. Busch og dr. Ørner på PK1, Sandsli, har siste årene hatt en betydelig økning i etterspørsel etter ansiktsbehandlinger, både kirurgiske og ikke-kirurgiske. De har som en følge av dette i kombinasjon med sin interesse for ansiktskirurgi, bygget opp Vestlandets fremste kompetansesenter for denne type behandlinger. Dr. Ørner ved PK1 skal på et tidligere tidspunkt av en bergensavis ha blitt døpt som den ukronede «puppekongen» fra Paradis. Legene på PK1har til sammen operert nærmere 20.000 brystoperasjoner, men nå går det mer og mer i ansiktsoperasjoner selv om brystpasientene fortsatt utgjør den største gruppen. 
– De siste årene har vi hatt en betydelig økning i etterspørselen og antall utførte ansiktsoperasjoner. Spesielt i forbindelse med koronapandemien, men etterspørselen har ikke stoppet opp til tross for at landet vårt nærmest er tilbake til det normale. Denne «boomen» etter facelift finner en også på andre klinikker i andre deler av Norge. 
Med ansiktskirurgi inngår blant annet ansiktsløftning, øvre og nedre øyelokksoperasjon, panneløft, øyebrynsløft, halsløft, fettsuging av hake og fettransplantasjon til ansikt. Oftest utføres flere av disse samtidig. Dr. Tom Inge Ørner forteller at et vellykket ansiktsløft kjennetegnes ved at ingen kan se at du faktisk har blitt operert og at du heller får komplimenter for at du ser så godt ut, uten at noen kan sette fingeren på hva du faktisk har gjort. Hos PK1 er gjennomsnittsalderen til pasienter 43 år, men gjennomsnittsalderen for de, de utfører ansiktsløftning på er nærmere 60 år. 95% av pasientene er kvinner.

En typisk ansiktsløftnings pasientreise (62 år gammel kvinne forteller):
Å sjå seg sjølv i speilet og oppleve at dama ser både sur og gammal ut er ingen god følelse. Skrukkete hengande hals og sure munnviker stemmer ikkje med mitt sjølvbilde. Å skulle inspirere og lage god stemning og kreative løysinger på jobb harmonerer dårlig med surmunn…
Å sjå korleis utsjåande endra seg når eg stod foran speilet og drog opp huda, gjorde at dette blei meir og meir fristande. Det blei etterkvart eit merkbart kompleks. Eg hørte med venner om konkrete eksempel på andre som hadde tatt operasjon, - som var vellykka. Til slutt handla det om opning for å ta ut ferie for å kunne vere borte fra jobb. 
Eg har berre positive opplevingar etter operasjonen. Utrulig å sjå halsen og ansiktet dagen etterpå, og å fjerne stinga foran øyra etter berre en veke. Det mest merkbare er nummenhet i huda og stramming rundt øyra, men det syner ikkje … og det går over … 
Dei som veit om det har berre gitt positive tilbakemeldingar. Dei fleste har ikkje registrert, eller ikkje kommentert endring.
Eg er veldig fornøgd med resultatet. Dette skulle eg gjort for lenge sidan. En kan sjølvsagt innsjå at ein blir eldre og valgt å leve med følgane. Å få gjort inngrep som gjer deg ein betre kvardag og eit betre sjølvbilde betyr mykje. Å løfte augelokk er blitt ein vanleg operasjon som det er allmen aksept for. Det blir argumentert med at ein skal sjå betre, men det har like mykje med ønske om eit våkent blikk. Det handler om sjølvbilde, og det handler om behovet for samsvar mellom den du føler du er og ditt ytre. Det betyr ikkje dermed at vi skal vere «perfekte». Eg vil heilt klart anbefale ein slik operasjon for dei som treng det.
Eg var ute blant folk etter to veke. Da var alle stinga fjerna.
Veldig fornøgd med dr. Ørner sin beskrivelse av inngrep og konsekvenser før operasjonen, og oppfølging etterpå. Dei ansatte på klinikken var også veldig proffe. Heldigvis har det ikkje vore nokon negative følger av inngrepet, så alt oppleves trygt og greit.

Injeksjoner (fillere og rynkebehandling)

Det viktigste for hvordan du ser ut over tid er hvordan du har tatt huden din på «alvor». Overdreven soling, røyking og måten vi velger å leve livene våre på er alle faktorer som er med på å sette sine spor. 
– Når jeg som plastikkirurg prøver å gjøre meg opp en mening om pasientens alder ser jeg først på ansiktet, deretter hals og hender. Når rynkene melder sin ankomst, er det mulig å «jukse». Derfor har muskelavslappende injeksjoner og filler behandlinger for mange blitt dagligdags. 
Det finnes også andre behandlinger som peelinger, diverse lasere og hudprodukter som inneholder medisinske aktive substanser. At disse behandlingene «virker» og oppfyller pasientens forventninger, er det bare å spørre de som har prøvd dette. 
– PK1 har siden oppstart i 2017 blitt en av Bergens fremste injeksjonsklinikk. Alle våre behandlinger utføres av et team bestående av spesialist i plastikkirurgi og sykepleier. Grunnen til at denne type behandlinger utføres av spesialist i plastikkirurgi, er fordi at det er han som «stiller diagnosen», iverksetter behandling og til slutt evt håndterer komplikasjoner, avslutter dr. Ørner. 

FAKTA PK1 i Bergen

• Adresse: Sandslimarka 61-63, 5254 Sandsli/BERGEN
• Tlf: 55 99 11 00
• Web: pk1.no
• Instagram: instagram.com/pk1bergen
• Facebook: facebook.com/pk1bergen
• PK1 tilbyr videokonsultasjon

Tekst: IN magasinet | Foto: PK1

Følg IN magasinet på Facebook