- Les sommerutgaven av IN magasinet for Oslo
- Grieghallen: Byens musikalske mekka
- Vin til sommermat!
- Les vårutgaven av IN Magasinet for Oslo
- Lange gullsmedtradisjoner – En arv i glitrende gull og edelstener
- Petite-frisørene feirer 55 år og har pusset opp avdeligen på Østerås
- GJØR RIKTIGE DESIGNVALG
- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
Vin til sommermat!
Sommermat spenner gjerne fra lette salater til de tøffeste grillretter og vinen du velger bør gjenspeile dette.

Når du velger vin til salater og andre lette retter er det viktig å ta i betraktning at disse rettene har lite fett og sartere smaker. Drikkevalget bør stå i stil, tenk friske drikker. Alkoholfritt skal alltid være tilgjengelig til et sommermåltid. Eplemost, Farris og kaldt vann er veldig bra alternativer til de fleste matretter. Norskprodusert eplemost finnes i så mange smaksvarianter at du garantert kan dekke et måltid fra a til å. Når det gjelder vin til de lette sommerrettene tenker jeg alltid friskt, lett og så lite alkohol som mulig. Målet er å forfriske seg, og at vinen skal bære frem smakene i maten. Bli aldri skremt av en vin som har 11% alkohol, den kan ha akkurat den letthet og friskhet som skal til for å matsje din lette sommerrett.
Når du velger vin til mat fra grillen, kan du tenke annerledes. Gå gjerne mot rike viner med uttalt fruktsødme og mye smak, slik at vinen ikke drukner i det som serveres fra grillen. En annen tommelfingerregel er å kjøle vinen ned uansett om den er hvit, rose eller rød. Det er mye bedre med en kjølig frisk vin i sommervarmen enn en slapp varm en. Personlig vil jeg anbefale viner med bra syre, noe jeg synes komplimenterer de fleste måltider. Og husk at store tanninrike viner av druen Cabernet Sauvignon egentlig bare trengs når du har en medium stekt entrecote med perfekt fettstruktur på tallerkenen. Regel nummer en når du velger din grillvin er å ta en du liker, og husk - flammer slukker du best ved å sette lokket på grillen. Her er noen forslag som falt i smak på årets første forsiktige sommerfest.
A.D. Coutelas Grand Millesime 2015
Vinmonopolnr. 3569701. Kr. 632,90 Chardonnay 50%, Pinot Noir 50%.
Grand Millesime 2015 er en elegant og kompleks champagne med duft av hvite frukter, mandler og brioche. Fin tett mousse. Fyldig og konsentrert med god syre, mye frukt og en fast og konsentrert frisk finish. Druene dyrkes økologisk. Tradisjonell vinifikasjon uten lagring på fat. Vinen gjennomgår malolaktisk gjæring (omgjøring av eplesyre til melkesyre) og lagres åtte år på bunnfall (de døde gjærcellene). Dette gir en champagne som er kremet og nyansert med et modent preg av sitrus, eple, fersken og kjeks. A.D. Coutelas Grand Millesime 2015 passer glimrende som aperitiff, til retter av sjømat og lyst kjøtt. Champagne går som kjent til alt. En artig sak for oss å vite, er at Damien Coutelas gjødsler sine vinmarker med tang fra norske farvann. Spesielt anbefalt! Bestillingsutvalget, men finnes på mange vinmonopol.
![]() |
A.D. Coutelas Grand Millesime 2015 V.nr. 3569701. Kr. 632,90 A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut V.nr. 3570001. Kr. 839,90 |
A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut
Vinmonopolnr. 3570001. Kr. 839,90 CHARDONNAY 80%, PINOT NOIR 20%. Alkohol 12%, syre 8g/l, sukker 4gl.
Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas. I starten solgte de druene til regionens store firmaer, i mellomkrigstiden startet de med egen produksjon. Vinhusets åtte hektar produserer årlig ca 90.000 flasker.
A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut er middels dyp strågul på farge. På nesen er den preget av sitrus og eple med innslag av smør, nøtter og kjeks. God konsentrasjon i munnen med svært høy syre. Fint utviklet og kremet perfekt balansert mot sitrus, eple og mineraler. Druene er fra 60 år gamle vinstokker. Vinen gjæres og lagres på gamle eikefat før den gjennomgår åtte års flaskelagring. Ingen malolaktisk gjæring, noe som gir vinen en stort lagringspotensial. Druene er fra Coutelas egne økologiske vinmarker. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut passer selvfølgelig glimrende som aperitiff eller til sjømat, men dette er champagne fra øverste hylle og kan brukes til alt inklusive eksklusive retter av småvilt eller fugl. En ekstraordinær champagne.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig på mange vinmonopol.
![]() |
Le Fornaci Lugana Reserva 2022 V.nr. 13490501. Kr. 325,00 Ultimate Provence Rosé V.nr. 10130301. Kr. 279,90 Store Naa 57/2 Brudeferd V.nr. 12715001. Kr. 194,90 |
Le Fornaci Lugana Reserva 2022
Vinmonopolnr. 13490501. Kr. 325,00 100% Turbiana druer. Alkohol 13%, syre 6 g/l, sukker 4gl.
Heldigvis skjer det oftere og oftere at vi redder spennende viner og vinområder fra utryddelse! Fornaci Lugana har blitt en hjertesak for Vinhuset Tommasi. Det er produsert hvite viner av druen av Turbiana i DOC Lugana siden 1500 tallet. Lugana DOC ligger i sørenden av Gardasjøen og brer seg over regionene Lombardia og Veneto. Det er visstnok genetisk bevist at Turbiana-druen stammer fra Verdicchio-druen, eller er det visa versa. Hos Tommasi snakker de nå kun om Turbiana-druens kvalitet de har derfor utvidet vinmarksarealet vesentlig. Det er bratte fjellsider både på øst- og vestsiden av Gardasjøen, men i sørenden finner vi DOC Lugana og Tommasi sin vinmark «Le Fornaci». TOMMASI Le Fornaci Lugana Riserva er gyllengul med en rik frisk duft av moden frukt, sitrus og blomster. I munnen er den rik og fyldig med innslag av sitrus, vanilje og nøtter, avslutningen er lang og herlig konsentrert. Le Fornaci Lugana Reserva får frem det beste fra Turbiana-druen og vinområdet ved Gardasjøen, en perfekt kombinasjon av drue og terroir. Manuell innhøsting av de beste klasene, myk pressing av hele klaser. Gjæring i ståltank i 10-12 dager. 75% modnes på ståltank og 25% på fransk 500L fat i 18 måneder, deretter blandes vinen for ytterligere 6 måneders lagring på flaske. Dette er vinen du kan servere til de viktigste måltidene av fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Et godt og spennende valg! Bestillingsutvalget

Ultimate Provence Rosé
Vinmonopolnr. 10130301. Kr. 279,90 Cinsault 35%, Grenache 45%, Syrah 15%. Alkohol 13%, syre 4,9 g/l, sukker 2 g/l.
2,8 mil inn i landet fra Saint Tropez finner vi vinmarkene til Ultimate Provence. En oase for vininteresserte naturelskere. Ultimate Provence ligger ved naturreservatet Plaine des Maures og består av hotell, restaurant, golfanlegg og vingård. Et herlig sted å besøke for en nedstressende helg. I motsetning til tidligere er det nå mye god vin som kommer fra Provence. Spesielt Rose-vinene er anerkjente og godt likt. Med sin lakserosa farge har de vært med på å sette standarden for verdens roseviner. En god og tørr rosévin kan som champagne brukes til ne sten alt. Druene til Ultimate Provence blir høstet om natten for å beholde friskhet, druene presses umiddelbart. Tradisjonell vinifikasjon på temperaturkontrollerte ståltanker og fire måneder på bunnfall som gir kraft til vinen. En deilig fresh typisk Provence Rosé med frisk duft av markjordbær og bringebær. Lette florale toner og noe hvit pepper. Rund og fyldig med god struktur og frisk lang mineralsk avslutning. Dette er en godt laget Rosé som passer perfekt som aperitiff og til middelhavsmat som fisk, skalldyr og kylling fra grillen servert med grillede grønnsaker og salat. Anbefales på det varmeste til vårens første grillaften.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig på flere Vinmonopol.

Store Naa 57/2 Brudeferd
Vinmonopolnr. 12715001. Kr. 194,90 Gravenstein 95%, Solbær2,5%, Rips 2,5%. Alkohol 7%, syre 6,5g/l, sukker 25g/l.
Eplene blir fermentert for seg, deretter blandet og smakt til med solbær og rips. Eirik som er en av produsentene på Store Naa lagde en Rosé-sider til sin søsters bryllup. Hun giftet seg på gården Store Naa 57/2 (gård 57 bruk 2), dermed fikk sideren navnet Brudeferd. Sideren er medium tørr, men har mye syre fra rips og litt bitterhet fra solbær. Dette gir en god balanse mellom sødme og syre. Bitterheten og sødmen gjør at sideren passer godt sammen med mørk sjokolade. 57/2 Brudeferd er en delikat og fresh rosé-sider med duft og smak av epler og røde bær, med en frisk og lett bitter avslutning. Prøv den derfor også til lyse kjøttretter og som et generelt alternativ til en rosevin. Spesielt anbefalt.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i flere butikker
Donnafugata Bell´Assai Frappato di Vittoria 2022
Vinmonopolnr. 10462101. Kr. 289,90
Klar, middels dyp rubinrød farge. Delikat - noe parfymert duft av roser, bringebær, og markjordbær. Aromatisk med svalt preg av røde bær og urter. Balansert med myke tanniner. Bell›Assai ble laget for første gang i 2016 og kommer fra Donnafugatas nye vinmarker i Vittoria Sør-Vest på Sicilia. Her er jordsmonnet kalkholdig. Klimaet har store temperatursvingninger mellom natt og dag, og er derfor ypperlig for dyrking av den helt unike druetypen Frappato. Frappato gir viner som er delikate, leskende, aromatiske og saftige med lite tanniner og lys farge. Passer godt til lyst kjøtt, hvit fisk, pizza og pasta. Eller perfekt alene. Dette kan lett bli sommerens leskende grillvin. Server den lett avkjølt.
Bestillingsutvalget, men finnes på mange vinmonopol.
Aune Lohmann Bare Vin
Vinmonopolnr. 17338806. Kr. 276,90. 1,5 liter Pouch. Touriga Nacional 50%,Tinta Roriz 25%, Alfrocheiro 25%. Alkohol 12,5%, syre 5,5gl, sukker <3gl.
Roar Aune fra Trondheim bestemte seg for å gå for sin store drøm om å bli vinbonde.
I 2010 kjøpte han seg en vingård i Dão i Portugal sammen med Petra Lohmann. Nå 15 år og ekstremt mye arbeid senere har han syv viner i bestillingsutvalget. Etter å ha smakt dem må jeg si at jeg er imponert. De er enda ikke sertifiserte, men jobber etter økologiske prinsipper. Druene håndplukkes. Naturlig fermentering i åpne store stålkar. En del av druene avstilkes, uten at de knuses. Vinen lagres stort sett åtte måneder på gamle franske eikefat og resten på ståltanker før flasketapping. Aune Lohmann’s Bare Vin er en seriøs vin på Pouch. Purpur farge. Aromatisk duft av friske kjølige røde bær. Frisk fruktig og leskende vin med god konsentrasjon og en fin fast avslutning. «Bare Vin» er en super matsj til lam og rødt kjøtt fra grillen, eller bare et glass i hyggelig lag. Båt og turvennlig vin. NB! Få med deg emballasjen til nærmeste søppelbøtte etter bruk.
Bestillingsutvalget. Finnes på noen pol.
Casisano Rosso di Montalcino 2021
Vinmonopolnr. 5400801. Kr. 269,90 100% Sangiovese. Alkohol 13,5%, syre 5,8gl, sukker 1gl.
Casisano ligger blant vakre åssider i Toscana, omringet av noble vingårder og majestetiske olivenlunder. 100 år med lidenskap, erfaring og kjærlighet til vin har formet denne prestisjetunge eiendommen. Casisano har en praktfull terrassert vinmark med utsikt mot Montalcino i sør. Rosso di Montalcino er en mini Brunello. Druene plukkes fra de samme vinmarkene som Brunello og gjennomgår ofte de samme produksjonsteknikkene, men selvfølgelig ikke den lange fatlagringen før den legges ut for salg. Og ja, druekvaliteten er som regel ikke like høy som i en Brunello, men i en Rosso di Montalcino får vi en mye rimeligere vin som gir oss en Brunello følelse. En leken lett og elegant mini-Brunello. Vinen er rubinrød på nesen har den florale toner, kirsebær og krydder, i munnen er den elegant og tørr, men samtidig et saftig bitt av kirsebær mot plommer, myke flott integrerte tanniner og en fin lang strukturert avslutning. Casisano Rosso di Montalcino kan selvfølgelig brukes til alt av rødt kjøtt fra stekepanne eller grill, men er en helt rå kombinasjon med pastaretter dynket i Parmesan. Dette kan lett bli en sommerklassiker. Anbefales. Bestillingsutvalget
![]() |
Luxardo Limoncello V.nr. 1170602. Kr. 289,90 |
Luxardo Limoncello
Vinmonopolnr. 1170602. Kr. 289,90
Limoncello Spritz en perfekt sommer-coctail.
Luxardo Limoncello på gamlemåten: Fyll et vinglass med isbiter deretter 2 deler Luxardo Limoncello, 1 del tørr hvitvin, 0,5 del presset sitron. Topp det hele med soda etter eget ønske. Alternativt kan du bytte ut den tørre vinen med en Prosecco. Fyll et raust vinglass med isbiter, tilsett Prosecco og deretter ca 4 cl Limoncello slik at likøren ikke legger seg på bunn. Toppes med ønsket mengde soda slik at boblene holder seg. Husk at denne aperitiffen skal være frisk, den skal ikke smake mye alkohol. Som garnityr er sitronskall, gjerne fra Amalfi-sitroner som regnes som best i verden og/eller ferske jordbær perfekt. Dersom du er i Frogn anbefales Jordbær fra Jordbærbua til Saxebøl på det varmeste, kanskje verdens beste jordbær.
God sommer!
Frank Røstgård
Frank@altomvin.no