Hjem » Mat & drikke »  NORGES ELDSTE SPISESTED

NORGES ELDSTE SPISESTED

Værtshuset Bærums Verk er ikke som alle andre restauranter. Ikke bare er det landets eldste spisested hvor den historiske bygningen fra 1640 danner den perfekte rammen rundt måltidet, men de kan også friste med en innholdsrik meny basert på norske råvarer med en moderne vri. Her er du garantert en hyggelig matopplevelse i en unik atmosfære, enten du velger å legge julebordet hit eller stikker innom med venninnegjengen for en deilig lunsj!

Som landets eldste vertshus og med en bygning fra 1640 sitter historien i veggene hos Værtshuset Bærums Verk. Dagens vertskap, Ulla og Bob Laycock, overtok stedet i 2000 og har klart det kunststykket både å beholde stedets sjel samtidig som de har gjort det til en moderne restaurant. Atmosfæren er unik, med hvite duker og friske blomster på bordene i kombinasjon med at kvalitetene til det sjarmerende trehuset har blitt ivaretatt. Stedets historie er rik og tidligere i høst ble boken «Værtshuset Bærums Verk» utgitt hvor man finner både en gjennomgang av stedets historie, lekre oppskrifter fra vertshusets meny og ikke minst flotte fotografier. 
I tiden før jul gjør fakler utendørs, fyr i peisen, stearinlys og nisser julestemningen upåklagelig, og det er et populært sted for både små og store selskaper. Faktisk er det så populært at det anbefales å bestille bord i god tid. 
– 30. november tennes julegaten her på Bærums Verk, og det er gammeldags julestemning i hele området, forteller Ulla. – Vi har en egen julemeny med mye godt. Selv om vi serverer mye lutefisk og rakefisk så har vi ikke de klassiske julerettene, men serverer heller julesalat med hummer og gåselever og nøttepanert juletorsk som er utrolig populær. Vi har mange faste kunder som kommer hvert år for å spise lutefisk og som bestiller bord til neste år før de går hjem. Det er en veldig hyggelig stemning og når folk kommer hit det fjortende året på rad blir det som å treffe gamle venner.

Norske råvarer

Menyen på Værtshuset Bærums Verk er inspirert av Herregårdsmåltidene som ble servert på norske storgårder i siste halvdel av 1800-tallet. Menyen skifter i takt med årstidene og er basert på ferske råvarer. 
– Menyen består av norske råvarer med en litt internasjonal og moderne vri. Det er rene, hjemmelagde smaker og vi baker både brød og flatbrød hver dag. Det er alltid rause porsjoner og vi ønsker å servere ærlig mat uten noe jåleri, her skal du kunne se hva det er du spiser, sier Ulla med et smil. Mens juletorsken og multeostekake på pepperkakebunn er blant de mest populære rettene i tiden før jul, er elg carpaccio, piggvar og hummerfrikassè og reinsdyrfilet retter som er populære hele året. 
Den hjemmekoselige stemningen gjør Værtshuset Bærums Verk til et sted for alle anledninger, her er det alt fra bedrifter som har invitert de ansatte ut på middag til venninnegjenger som stikker innom for en lunsj etter en tur i området. Egne rom av ulike størrelser gjør også at dette er et ettertraktet sted for feiringer, enten det er barnedåp, konfirmasjon eller bursdag. Om sommeren er det flott å sitte ute i hagen, og de har også mulighet for å dekke på til 50 personer på låven. 
– Vi ønsker at dette skal være et godt sted å være hvor alle føler seg velkommen. Vi har hele tiden fulgt vår egen vei og ikke brydd oss om ulike trender, og det tror jeg vi har scoret mye på, avslutter Ulla og ønsker alle velkomne til Værtshuset Bærums Verk!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk

Følg IN magasinet på Facebook