Hjem » Mat & drikke »  Krystallklar nasjonalromantikk på polet

Krystallklar nasjonalromantikk på polet

For aller første gang lanserer Vinmonopolet vann – men det er definitivt ikke tappet fra kranen på pauserommet. Norges reneste vann heter Eira, og er et usedvanlig forfriskende vann som spiller på lag med både mat og vin på en måte du aldri tidligere har opplevd.

– Nå er ringen sluttet, sier styreleder i Eirawater, Olbjørn Kvernberg, stolt.
Det sier han fordi det faktisk var Vinmonopolet selv som i 1994 fant kilden vannet tappes fra etter å ha spurt NGU (Norges geologiske undersøkelse) om hvor Norges reneste grunnvann kunne befinne seg. Det ble imidlertid aldri satt i gang noen produksjon, og da rettighetene til kilden i 2007 gikk tilbake til grunneieren, startet han selv opp produksjonen. Eira tappes fra Syltebøkilden i den lille fjordbygda Eresfjord, som ligger innerst i Langfjorden mellom Molde og Sunndalsøra i et vakkert uberørt fjellandskap, like ved nasjonalparken Dovrefjell-Sunndalsfjella. Kilden ligger dypt nede i en 10.000 år gammel morenerygg bestående av gneis og granitt, som fungerer som et perfekt naturlig vannfilter som gjør kildevannet krystallklart. Det er heller ingen overdrivelse – vannet er faktisk så klart at det ikke har noen målbar farge. Gneis er den hardeste bergarten i Norge, og avgir svært lite mineraler til vannet. Eira-vannet har derfor det klart laveste mineralinnholdet av alt vann som selges på det norske markedet, og er i tillegg helt fritt for organisk materiale.

En ekte og ærlig norsk råvare

Det er stor forskjell på vann, både når det gjelder smak og kvalitet – selv her hjemme, hvor vi liker å tenke at vi får verdens høyeste vannkvalitet rett ut av kjøkkenkranen. Men vann er ikke bare vann, og kan inneholde langt mer enn bare H2O, deriblant ulike mineraler, salter, metaller og organisk materiale. Disse stoffene kan ikke bare sette smak på vannet, men i store nok mengder også være helseskadelige. Eira-vannet er en ekte og ærlig norsk råvare som er tappet på flaske direkte fra kilden akkurat slik det er i sin naturlige form, uten noen form for filtrering eller tilsetninger (bortsett fra litt kullsyre i Sparkling-varianten). Mattilsynet har også godkjent Eira som vann av økologisk kvalitet, og det samme er det ingen andre vannprodusenter verken i Norge eller i resten av Europa som kan skilte med.

Tre designpriser på fem år

– Eira er det eneste vannet som selges i Norge uten etikett, bortsett fra teksten på halsen og den lovpålagte bunnetiketten. Det skyldes at vi ønsker å la det rene, krystallklare vannet tale for seg selv. Også selve glasset flasken er laget av er en usedvanlig klar variant som lar innholdet i flasken skinne, og dens runde skuldre fremhever vannets myke og rene smak, sier styreleder Kvernberg.
Responsen fra designmiljøet har ikke latt vente på seg. Siden oppstarten for fem år siden har flasken allerede blitt tildelt intet mindre enn tre designpriser.

En ren smaksopplevelse

Det er ingen tvil om at Eira-flaskene tar seg godt ut på bordet – men det er ikke bare derfor Eira i løpet av noen få år har blitt fast inventar på topprestauranter over hele landet. Som følge av det lave mineralinnholdet og de ørsmå og elegante boblene har Eira Sparkling naturlig mineralvann en svært delikat munnfølelse, og det gjør vannet eksepsjonelt behagelig og forfriskende å drikke.

– Et enkelt valg

Frem til nå har Eira jevnlig fått spørsmål fra kunder om hvor de kan få kjøpt vannet utover på landets beste restauranter.
– Stadig flere ønsker å servere godt vann når de inviterer til middag hjemme, og nå kan vi endelig henvise disse kundene til Vinmonopolet, sier Olbjørn Kvernberg i Eirawater. 
Eira-vannet finnes både i stille og boblende utgave, samt i både 0,4 og 0,7 liter store flasker – men det er altså 0,7-flasken med Eira Sparkling naturlig mineralvann som nå blir tilgjengelig i kategori 6 på Vinmonopolet (59 butikker) til en pris på 37 kroner. 

Følg IN magasinet på Facebook