Hjem » Mat & drikke »  Gyllenbrunt i glasset, cocktailen og maten

Gyllenbrunt i glasset, cocktailen og maten

Om du er nybegynner eller konjakkentusiast, finner du nok uansett en variant av denne gyllenbrune drikken som faller i smak. Liker du den best alene, i en drink eller kanskje i middagssausen?
Vi ble med på cognactreff for å lære mer om cognac. Her fikk vi et innblikk i drikkens tradisjonsrike historie, tips til bruk av cognac som ingrediens i matlaging, anledninger for cognac, valg av riktige glass og smaksrike oppskrifter.

For at en drikk skal kunne kalles Konjakk, er det visse regler. For det første må den være produsert i regionen rundt byen Cognac i Frankrike. For det andre må den bestå av minst 90 % Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Sémillon eller Montilsdruer. I tillegg må den være destillert to ganger i kobberpanner med åpen flamme og være lagret minst to år på eikefat. Generelt har også konjakk minst 40 prosent alkohol.

Tre kategorier

Konjakk deles inn i tre kategorier etter hvor lenge de har vært lagret. Den første er VS (Very Special) som lagres i minst to år. Den andre er VSOP (Very Special Old Pal), som lagres i minst fire år. Den siste kategorien er XO (Extra Old) og lagres i minst 6 år. Snittet for XO er 20 år. I motsetning til vin, har konjakk lik kvalitet år etter år etter at den har blitt lagt på flaske.

Alene

Det er ikke nødvendigvis den eldste og dyreste konjakken som er best, men den eldste, XO, er tyngre enn de som ikke har vært lagret så lenge. Konjakk er noe man må vende seg til å like – som kaffe og øl. Det er en øvingssak å kunne nyte de komplekse smakene. For å legge til rette for dette, er det først og fremst viktig med riktig glass. Det mest vanlige er å drikke konjakk fra brandyglass, men det beste er faktisk å drikke den av kjellermesterglass eller sniffing glass. Disse er tulipanformede. Grunnen til dette er at disse slipper aromaen sakte ut, og alkoholduften bedøver ikke smaksløkene. Når man skal smake på konjakk, skal man først lukte på det forsiktig slik at nesen venner seg til lukten – lukt påvirker smak. Etter at man har luktet godt, kan det være lurt å snurre på glasset for å slippe inn luft så nye aromaer frigjøres. Deretter skal man ta en liten slurk, og til slutt en litt større slurk som skal spres i hele munnen.

I drinker

Allerede i 2004 ble 60 prosent av all konjakk konsumert gjennom ulike drinker. Når man skal bruke konjakk i drinker, er det lurt å bruke en litt eldre VS eller en VSOP. Grunnen til dette er at lagringstiden gjør at den sterkeste alkoholsmaken blir borte. Når det gjelder cocktailer er det ingen fasit, men det kan være greit å ha noe å gå etter når man skal lage dem. Cocktailer skal vanligvis være uten is, så den ikke blir vannet ut. I cocktailer med melk i er dette spesielt viktig så det ikke blir vann i melkedrinken. Hvis drinken trenger sukker, er det lurt å starte forsiktig og heller tilsette mer hvis det trengs. Blir drinken for søt er det ikke så lett å rette opp i. Sitronjuice, ingefærøl og cola passer fint å blande med Konjakk. Meukow Vanilla er ypperlig som ingrediens i drinker med ananasjuice eller lime. Ønsker du en melkebasert drink, er Meukow Xpresso fint å blande med fløte eller Baileys.

I mat

Selv om konjakk oftest blir brukt i drinker eller drikkes alene med kaffe til, kan den også være en fin ingrediens i matlagningen. Da brukes den gjerne til marinering eller i sauser. Et eksempel er å marinere kyllingbryst i Meukow Vanilla, olivenolje, salt og pepper. Ønsker du å lage en saus med konjakk i, passer appelsin- eller urtesauser godt. I desserter kan man tilsette konjakk i smørkremen til Sarah Bernard-kaker, i Crème Brûlée eller i glasuren til forskjellige kaker. Meukow Xpresso er fin å bruke i denne sammenhengen.

Article image

TIPS: BRUK AV COGNAC I MATLAGING: BENTES SARAH BERNHARD

Stekes midt i ovnen 180 grader. Ca. 10 minutter. Til de er gyldne.

KAKE
• 250 gr. mandler
• 200 gr. melis
• 3 eggehviter
Mal mandler med skallet på. Visp eggehvitene stive. Bland melis og mandler inn i eggehvitene. Legges på bakepapir kledd plate som en topp. Ca. ½ - 1 ts. pr kake. De heves og skal ikke være så store, en munnfull ferdig laget. Prøv deg fram til ønskelig størrelse. Stek kakene. Avkjøl de litt og ha de over på en rist/brett fortsatt på bakepapir og avkjøl de, gjerne på en kald plass. Fint hvis de er kalde når fyllet skal has på.

FYLL
• 200 gr. TINE smør, romtemperert
• 3 dl melis
• 3 eggeplommer
• 1 ss. kakao
• 6-15 ss. Meukow cognac.
Bland alt til en smidig krem. Rør inn Cognac etter eget ønske, smak deg fram. Sett kremen kaldt. Legg det avkjølte fyllet på den avkjølte kaken med en kniv eller Skjee, fordel det i et tynt lag rundt kaken men ikke helt nederst der du kan holde i kaken med fingrene. Sett de kaldt igjen.

GLASUR
• 2 pl. Kokesjokolade
• 1 -2 ss. Smeltet delfiafett
Smelt glasuren i vannbad. Ta det av. Dypp de kalde kakene med krem i sjokoladen, hold nederst på kaken dypp og sett på brett igjen. Sett de kaldt. Når kakene er avkjølt har de best av å oppbevares kaldt. Kan med fordel fryses med bakepapir i mellom lagene i en boks. Ta de opp ca. 15 minutt før servering så har du en velsmakende liten dessert til kaffen.

Tekst: Gina Karlsen | Foto: Erik Five

 

Følg IN magasinet på Facebook