Hjem » Oslo » Mat & drikke »  En ny bydel tar form

En ny bydel tar form

Norsk design av ypperste klasse, deilige restauranter, frisk sjøluft og flott utsikt. Tjuvholmen er blitt min nye favoritt.
Article image

Mye kan sies om Oslo. Norges hovedstad er støyende, folksom, flerkulturell, intim, fargerik, naturnær – og verdens beste sted å bo.

Jeg er oppriktig glad i Oslo, hvor hver bydel har sitt særpreg. Følelsen av tilhørighet, og tanken på at dette er min by, kan stadig gjøre meg vidunderlig lett til sinns. Selv bor jeg i Vika, som de siste årene har gjennomgått en formidabel ansiktsløftning. Det samme har omgivelsene i umiddelbar nærhet. Fem minutters spasertur unna ligger Tjuvholmen. Flunkende nytt, rent og innbydende. Til tross for veldig godt salg etter sommeren er det fortsatt mulig å sikre seg en leilighet på Tjuvholmen, dersom man har lyst til å flytte inn til neste år. Leilighetene selges av Tjuvholmen KS.

Tjuvholmen er, til tross for at området ennå ikke er ferdig utbygget, nesten bedre enn jeg hadde forestilt meg at det skulle komme til å bli. Her råder individualisme, kreativitet og klasse, og nå om høsten også en behagelig ro. Å spasere på Tjuvholmen en gnistrende klar høstdag er deilig. Nærheten til fjord og salt sjø gjør dessuten at man føler seg minst like fresh som etter en tur i marka.

En annen ubestridelig fordel er at man faktisk kan gå inn dersom værgudene skulle finne på å skape seg. Det kan til og med bli en opplevelse utenom det vanlige. Flere av restaurantene på Tjuvholmen har høstet strålende kritikker i så vel lokale som landsdekkende aviser.

Article image

Mat fra alle verdenshjørner

Med flott utsikt mot fjord og festning, ligger The Edge. En liten titt på menyen vitner om et kjøkken som vet å tilfredsstille den mest kresne gane. Her finnes en rekke retter å velge mellom. Husets spesialitet er limousin kalv unik av den eksklusive sorten. Relativt sjelden i norsk sammenheng, men usedvanlig mørt og velsmakende.

For tilhengere av havets delikatesser anbefales Tjuvholmen Sjømagasin. Med sine tusen kvadratmeter er restauranten også Tjuvholmens største. Her kan man velge og vrake blant fisk og skalldyr i alle varianter. I tillegg har stedet et utsøkt vinlager, hvorav flere typer serveres på glass. Det lønner seg et å bestille bord. Restauranten er utvilsomt en av Oslos aller beste. Hos Sjømagasinet blir noe så tradisjonelt som lyr tryllet frem til den lekreste rett. De har dessuten en egen delikatesseforretning, og vil utover høsten tilby flere gourmetkurs.

Bølgen & Moi skulle neppe trenge noen videre introduksjon. På Tjuvholmen ligger det som trolig er gruppens mest romslige restaurant. At den er stor går imidlertid ikke på bekostning av verken service eller kvalitet. Her er det Fullservice Brasserie med moderne internasjonal á la carte og dagens tre til fem retter. Egne menyer tilbys for åtte personer og oppover både til lunsj og middag. I løpet av høsten kan Bølgen & Moi også skryte av et eget selskapslokale, supert til lukkede selskaper av alle slag.

Meatmarked er et annet ypperlig valg, som til tross for navnet tilbyr bryggas største rekesmørbrød. De har dessuten en omfattende tapasmeny, som vekker umiddelbar begeistring hos undertegnede. Jeg synes tapas er aldeles fremragende. Sammen med gode venner og tilstrekkelig med vin blir det enda bedre. Derfor bestiller jeg umiddelbart bord til førstkommende fredag.

Når høststormene raser som verst er det fint å kunne drømme seg bort til mer tropiske himmelstrøk. Dette kan man gjøre hos Mr. Bay, hvor thai og vietnamesisk mat står på menyen. Retter av dette slaget er dessuten kjernesunne, og man kan proppe seg full med verdens beste samvittighet. Ønsker en bare ett eller annet i farten finnes det muligheter for dette også. Den svenske kjeden Waynes Coffee har nå også etablert seg på Tjuvholmen, et perfekt sted om man bare er fysen på noe varmt og litt å bite i. Her finnes utallige kaffevarianter, tilberedt etter alle kunstens regler av dyktige baristaer.

Article image

Norsk design i verdensklasse

Tjuvholmen er imidlertid langt mer enn eksklusive restauranter. Sakte men sikkert har et stadig stigende antall nisjebutikker også valgt å etablere seg her. En kjensgjerning som oppriktig gleder mitt hjerte. La oss gi dem det grunnlaget de fortjener for å kunne fortsette. Det er nettopp slike idealistiske sjeler som gjør at Oslo får et særpreg.

Batlag & Selvig er de to norske designerne som er på alles lepper akkurat nå. I løpet av få år har de klart å stable et seriøst navn på beina, og er å regne som en av Norges mest dynamiske designduoer. I fjor vant de prisen Designer of the Year under Oslo Fashion Week, en begivenhet som heller ikke gikk upåaktet hen internasjonalt. Også våre naboland har trykket Batlak og Selvig til sitt bryst. Dette er definitivt stedet å gå om man ønsker noe helt utenom det vanlige. Klærne er eksklusive, inspirerende, vakre – og spekket med feminine detaljer.

Susie Q satser også norsk, med trendy hverdagsklær i fokus. Plaggene fra Chill Norway er både detaljrike og behagelige. Bak merket står to norske søstre, som bare etter få år i bransjen har rukket å bli svært populære. Det har også den iranskfødte designeren Sanas Shirazi, særlig kjent for sine eksklusive pelsvester i kanin- og lammeskinn. Disse har blitt en hit blant Europas fashionelite, med moteikonet Sienna Miller i spissen.
Alpaca Society har i flere år vært en av undertegnedes favoritter. Rene tilfeldigheter førte til at Vibeke Stølen Andrup ble introdusert for det vakre alpakkamaterialet fra Peru. Få år senere forlot hun fast jobb for å realisere sin alpakkadrøm. Drømmen er nå blitt Alpaca Society. Klassiske modeller og delikate farger er nøye utvalgt for å gi materialet den oppmerksomhet det fortjener. Klærne er behagelige, myke – og perfekte for et kjølig norsk klima.

Article image

Det lille ekstra

Vegg i vegg med Susie Q ligger blomsterbutikken Blooming, en av de lekreste i sitt slag. Her finnes ikke snev av den fuktige, søte og lett kvalmende duften som ofte preger lignende forretninger. Luften er frisk, det er høyde under taket og plantene fungerer mer som en slags innretning enn en tilfeldig dekorasjon. Stedets innehaver er en sympatisk danske, hvis visjon er at man her skal få ting man ikke får alle andre steder. Gammel stil mikses opp mot nytt og moderne, og han kan dessuten skryte av å tilby vaser fra den anerkjente danske glasskunstneren Lotte Torsøe.

Article image

Naturlig, sunt og friskt

Foruten restauranter og små butikker har Tjuvholmen også flere gallerier. I tillegg har Meglerhuset Selvaag eget kontor; vegg i vegg med Flex, som filer nøkler og foretar småreparasjoner av ymse slag. Like ved er også en frisørsalong. Etablert allerede for to år siden er Perry Frisør en av Tjuvholmens pionerer. Det beste er å bestille time, men daglig leder Camilla Wangsmo forteller at de forsøker å ta seg av drop in-kunder så godt det lar seg gjøre. Ønskes en behandling litt utenom vanlig klipp og farge, kan Perry Frisør tilby kundene sine et eget hårspa. Høstens hårtrender er for så vidt enkle å forholde seg til. Det skal være naturlig, sunt og friskt. Etter å ha investert i en hårkur fra Sebastian tusler jeg ut i høstsolen, og blir igjen slått av tanken på hvor glad jeg er i Oslo. Og da ikke bare alt som er gammelt og tradisjonsrikt. Trikken må ikke nødvendigvis være blå, og nye Bislet er minst like flott som det gamle falleferdige stadionet vi hadde før.

Jeg setter like stor pris på Oslos nye tilskudd, og da med Tjuvholmen som en soleklar favoritt.

Tekst: Siri Gerrard  Foto: Stian Broch & Tjuvholmen KS