Hjem » Oslo »  Den lokale gullsmed

Den lokale gullsmed

Røa Gullsmedforretning har i alle år vært den lille butikken på hjørnet hvor lokalbefolkningen har kunnet handle gaver til enhver anledning. I den senere tid har tettstedet gjennom-gått store forandringer, noe som også gjelder gullsmeden. I dag holder Kjell og Lise Fornebo til i et stort, lyst og lekkert lokale, med eget verksted.
Article image

Butikken ble etablert på Røa i september 1980. Men selv om fasilitetene er blitt både større og mer moderne med årene, drives det fortsatt på samme måten. Stadig handler det om å betjene nærmiljøet, og personlig service er et nøkkelord.

Article image

Markedskjennskap

Kjell har bodd på Røa i hele sitt liv, Lise de siste femotyve årene. Generasjoner fra de samme familier har trofast handlet hos ekteparet. Slik er nærheten og tilknytningen til kjøpergruppen blitt unik. Paret kjenner markedet som sin egen bakhage.
– Vi driver i et lokalmiljø, og målgruppen er lokalbefolkningen, sier Kjell. Han forteller at kundene er alt fra barn som handler fødselsdagspresanger – via voksne som skal ha morgengaver – til besteforeldre som skal ha noe minneverdig til konfirmanten.

Article image

Stor pågang

Først og fremst er Røa gullsmedforretning en spesialbutikk for smykker. Både Kjell og Lise er utdannet gullsmed-mestere, og begge tilbringer mye tid i verkstedet.
– Jeg jobber 80-90 prosent av tiden i verkstedet, der jeg lager og reparerer, omarbeider og graverer, sier Kjell. Lise er mer i butikken, men sitter også mye på arbeidsbenken. Ekteparet forteller at pågangen er stor. Derfor råder de kundene til å være ute i god tid, dersom de har spesielle ønsker.

Kjente fjes

Butikken teller kun en fast ansatt, utover ekteparet Fornebo. Aud har jobbet sammen med Lise og Kjell i snart tyve år. Hun er utdannet fra gullsmedverksted, og er den som har ansvaret for å tzvre perlekjeder.
– Hos oss treffer kundene de samme personene, og servicen blir langt mer personlig, sier Lise.

Article image

Opptatt av trender

At butikken ikke er med i noen kjede reflekteres i vareutvalget. To ganger i året reiser paret utenlands på anerkjente varemesser. Som regel kommer de hjem med unike kolleksjoner.
– Vi er veldig opptatte av å være i forkant når det gjelder varer. Vi har alltid mye nytt, og tør å satse på nye trender, forklarer Lise.
Sortimentet hentes fra land som Danmark, Tyskland, Nederland og Italia – land som alle er ledende innenfor smykkedesign.

Ulike anledninger

I forretningen er det utstilt en rekke lekre kolleksjoner. Blant annet finner vi eksklusive smykker fra de norske designerne Van Bergen, russiske Fabergé og italienske Dji-Dji. Også den velrenommerte danske designeren Georg Jensen er godt representert, med både smykker og gaveartikler.
Lise forteller at etterspørselen på smykkefronten har forandret seg med årene. I lengre tid har folk ønsket sølv og hvitt gull. Nå spørres det etter fargede steiner og perler, og gullet er på vei tilbake. I tillegg til smykker som speiler tidens trender, er innehaverne opptatt av å ha et rikt utvalg av gaveartikler. Sortimentet favner over et vidt spekter. Her finner man alt fra sølvbestikk og dåpsgaver, til lekre gjenstander i stål, glass og tinn.

Sommer = mange markeringer

Kjell forteller om en svært positiv utvikling i markedet. I dag er det vanskelig å si hva som selger mest, men diamantsmykker ser ikke ut til å gå av mote. Hos Røa gullsmedforretning får man dem i alle størrelser og prisklasser.
Hva kundene ønsker avhenger gjerne av årstid. Gullsmeden forteller at sommeren preges av mange markeringer. Bryllup og barnedåp medfører godt salg av ringer og morgengaver, så vel som sølvbestikk og andre gaveartikler.

Våpenskjold

En av forretningens store spesialiteter er våpenskjoldringer. Lise har ikke tall på hvor mange familier som står i arkivet, men det er ikke få.
– Det er veldig mange kunder med slektsvåpen i dette distriktet, så det er vel derfor det er så stor etterspørsel, sier hun.
Fordelen ved å komme til Lise og Kjell er at de gjør alt arbeidet selv. Ringer, anheng og mansjettknapper i gull og sølv – alt sammen får man hos ekteparet i Røa Gullsmed-forretning.

Tekst: Martin Fremstad  Foto: Stian Broch Nielsen