Helse & velvære »  Den viktigste forsikringen

Den viktigste forsikringen

– Folk flest blir overrasket når de innser hvor dårlig dekket man er gjennom det offentlige, dersom man blir rammet av ulykke eller sykdom. Å bli arbeidsufør innebærer store forandringer i hverdagen, og skjer det uten at man er tilstrekkelig dekket er det i tillegg en økonomisk katastrofe for den enkelte, forteller Helge Edvardsen ved Gjensidige sitt kontor i Narvik sentrum.
Article image

Hvert eneste år er det rundt 20.000 mennesker som blir uføretrygdet i Norge.
– Har du tegnet ulykkesforsikring føler du deg kanskje trygg, men husk at du er begrenset dekket. Sjansen for å bli ufør som følge av ulykke er nemlig forsvinnende liten sammenlignet med sjansen for å bli ufør på grunn av sykdom, sier Edvardsen.

Ca 300.000 nordmenn er i dag ufør. Og undersøkelser viser at 20 % av dagens 30-åringer blir ufør i løpet av de nærmeste 30 årene. Det er en skremmende høy andel.
– Blir du ufør uten å ha tegnet privat forsikring vil nemlig de aller fleste av oss få problemer med å opprettholde den levestandarden vi er vant til i dag, sier Kjell Bruhaug ved Gjensidige Narvik.
– Vi erfarer at de aller fleste da får vanskeligheter selv med faste kostnader, og konsekvensen av dette er at en vanskelig situasjon blir verre, legger Edvardsen til.

Inntekten halveres

Den smertelige følgen av å bli erklært varig arbeidsufør er et kraftig inntektstap. Det er flere momenter som avgjør hvor stort inntektstapet blir, blant annet lønnsnivå og opptjente rettigheter hos Folketrygden.
– Forenklet sier vi at inntekten din ca halveres dersom du blir arbeidsufør. Har du høyere lønninger blir inntektstapet prosentvis enda større, forklarer Edvardsen.

Arbeidsgiver «tar vare på oss» det første året, og inntekten opprettholdes. Det er etter 12 måneder at reduksjonen i inntekt er et faktum. De fleste som blir klar over denne virkeligheten konkluderer med at man ikke ønsker å havne i en slik økonomisk situasjon dersom man blir arbeidsufør.
– Uførhet rammer hver enkelt ulikt, alt etter hvilken livssituasjon personen eller familien befinner seg i. Vi skreddersyr løsninger og tilbyr forsikringer som passer for kunden og som dekker reelle behov, sier Edvardsen.

Studenter utsatt

Edvardsen trekker frem studenter når han snakker om personer som er spesielt sårbar økonomisk ved eventuell uførhet. Studenter har sjelden rukket å opparbeide seg rettigheter gjennom Folketrygden og har ennå ikke rukket å tjene nok penger til å komme over minstesatsene. De nyutdannede har som regel ikke de høyeste lønningene. Tegner man ikke private forsikringer løper man en risiko ved at dersom man blir ufør vil man resten av livet ha svært begrenset inntekt.

– Ca 135.000 kr i året er alt man i verste fall har å rutte med som «nyutdannet», ufør student. I praksis blir man da minstepensjonist hele livet, en situasjon vi kan være enig i er trist, sier Edvardsen.

Article image

Narvik er spesiell

Edvardsen anbefaler alle å kartlegge hva uførhet vil innebære for sin egen privatøkonomi. Hvilke konsekvenser vil dette i praksis få? Enkelte kan oppleve å være delvis forsikret gjennom arbeidsgiver. Undersøk nøyaktig hvilke ordinger som er gjeldene på din arbeidsplass og hva du og din familie kan forvente i erstatning dersom noe skulle skje.
– Å ta sjansen på at ordningene er gode nok gjennom arbeidsgiver er et sjansespill, som regel er dette svært begrenset og tryggheten er falsk, påpeker Edvardsen.

Er du ansatt i kommune eller stat har du riktignok en rimelig god ordning, selv om mange ansatte i denne sektoren også tegner egne forsikringer. Da er du sikret 66 % av lønnen selv om du skulle bli arbeidsufør, i tillegg til at det i ordningen også ligger utbetaling til etterlatte ved død.

– Narvik er spesiell ved at det er en stor andel privat næringsliv i byen. Det betyr at det er mange som er ansatt i bedrifter med ikke tilstrekkelige ordninger, og som ikke er godt nok dekket mot blant annet uførhet. Det beste rådet vi kan gi er at hver enkelt tar ansvar for seg selv og sine, og setter seg inn i sine ordninger via arbeidsgiver. Føler man at dette er en uoversiktlig jungel er det alltids hjelp å få, sier Edvardsen. En privat uføreforsikring gir deg den tryggheten det er å vite at du ikke er økonomisk ruinert dersom det utenkelige skjer.

Stadig flere henvendelser

Gjensidige opplever at stadig flere tar tak i dette, og ønsker å være godt dekket.
– Det er mange årsaker til dette, forklarer Edvardsen.
Kunnskapen om temaet blir stadig større, og vi opplever at kundene har behov for individuell rådgivning. Narvik er i vekst og kontoret i Folkets Hus i Sentrum merker pågangen.
– Det er hyggelig å se at det kommer nye mennesker til byen, og mange av disse oppsøker Gjensidige for rådgivning blant annet når det gjelder forsikringer av seg selv og sin familie. Det er selvsagt viktig å ha skikkelig forsikring på hus, bil og hunden sin, men den viktigste forsikringen du tegner, er på deg selv og din familie. Stikk gjerne innom kontoret for en uforpliktende gjennomgang, oppfordrer Edvardsen, som selv nylig har flyttet tilbake etter endt siviløkonomstudie i Bodø.
– I Narvik har jeg og familien det midt i blinken, smiler Helge Edvardsen.

Tekst & foto: Rune Dahl