Helse & velvære »  1001 natt på Modus

1001 natt på Modus

Rumpa disser og hoftene ruller ikke dit de skal. Likevel storkoser jeg meg. Som eneste mannlige deltaker! Magedans er en av de aller nyeste treningsformene på Modus. Med instruktør Olga Yudintseva i spissen blir treningen som en frigjørende lek.
La det være sagt med en gang: Skal du lære deg magedans må du begynne fra schratch. Du kan godt være aerobicdronning eller spinningprinsesse, men det hjelper lite når hoftene skal rulle som gelé og det er om å gjøre å få rumpa til å disse tilsvarende. Ja, for her er det bare å glemme markerte muskler og kroppsbygger- looken – på magedanskurs er det de kvinnelige formene som ruler. Og allerede her kommer jeg for kort…. Unge og godt voksne – tykke og tynne – her står vi på rekke og rad og jammen meg er det litt av en fordel å ha litt rause former både her og der – det markerer bevegelsene i den mest feminine trimmen du kan tenke deg. 
Det sies at magedans er den eneste dansegrenen som faktisk er en kvinnedans – altså ikke som i vanlig folkedans der mann og dame danser sammen og mannen (selvsagt) leder an. Dette er damenes egen uttrykksform og det er ikke tvil: med lånt gjennomsiktig sjal fullt av gullmynter rundt hoftene føler deltakerne seg nesten som prinsesse Jasmin i 1001 natt.
Lidenskap og skjønnheten i ord man ikke forstår er som ren magi når man er på kurs for å lære disse på baken – ja og holde rytmen mens man gjør det! Det er jo rett som det er at man tar en titt på akterspeilet og de fleste av oss har vel ikke akkurat følelsen at det er gråstein som er nærmest i konsistens. Rumpa disser i grunnen ganske bra både titt og ofte, men nå når det er meningen at den skal gjøre det kan du banne på at den er fast som fjell. 
"Norwegian stiffness" er som blåst bort etter bare et kvarter med oppvarming. Utrolig mange ryggplager kommer av at bekkenet ikke beveges fritt. Nordeuropeere har en tendens til å gå fra knærne og ned og mang en sykmelding kunne nok vært unngått dersom man investerte i et semester med alt det morsomme man lærer etter bare en treningstime. Man kan nemlig bevege hoftene på et utall måter.
Jeg kan ikke annet enn å anbefale dette på det varmeste. På en magedanstrening blir du ikke veldig svett eller veldig sliten, du blir neppe særlig andpusten før du har blitt rågod, men det er neppe meningen heller. Det du får er en gladere rygg, smidighet og eleganse, økt kroppskontroll og kroppsbevissthet, frigjøring endorfiner (kroppens eget gla’hormon), råsterke muskler i midje og mellomgulv, og den flotteste holdningen du kan tenke deg.

Hva er magedans:

Det vi kaller orientalsk dans/magedans kaller arabere selv «Raqs Sharqi», dans fra Østen. Orientalsk dans antas å være en av verdens eldste danseformer. Orientalsk dans kombinerer elementer fra ulike land i Midtøsten og Nord-Afrika. Dansen finnes i forskjellige former i hele dette området, men det er i Egypt at den har blomstret og utviklet seg mest i den senere tid.
En god danserinne skal ikke bare bevege seg vakkert, hun skal også forstå og kjenne musikkens nyanser. Kroppen er hennes instrument. Mens danserinner i Midtøsten, Tyrkia og Nord-Afrika improviserer til musikken, lager vestlige dansere ofte koreografier, og tolker den på sin personlige måte. Dansen avspeiler musikken som gir uttrykk for både glede, sorg, stolthet, humor, romantikk og sensualitet, og er en hyllest til livet med alle dets fasetter. I den senere tid har danseformen også spredd seg til den vestlige verden hvor den utvikles og finner nye former, og danses i dag over hele verden. Danseformen er i dag er svært forskjellig fra hva den er utviklet fra, men inneholder fortsatt elementer som røper dens fjerne fortid.

Hver torsdag kl 18.00 er det magedans-trening på MODUS. Oppvarmingen til magedansen kan du gjøre onsdager kl 13.00. Da er det Salsa-trening……Instruktør på begge treningene er Olga Yudintseva.

Tekst og foto: Rune Dahl