Hjem » Trondheim » Kultur & underholdning »  En mektig opplevelse

En mektig opplevelse

Trondheim Symfoniorkester (TSO), er en av de største kulturinstitusjonene i landet. Med over 90 musikere og en sjefsdirigent utover det vanlige, jobbes det aktivt for å skape gode musikkopplevelser for publikum, gjennom hele året.

Trondheim Symfoniorkesters historie strekker seg helt tilbake til 1909, da noen musikalske ildsjeler inviterte til de første konsertene. Trondheim er kjent for sin lange musikalske tradisjon og beholdt helt fram til 1800-tallet sin dominans som en kirkemusikalsk by. Etter hvert gjorde den europeiske konsertkulturen seg gjeldende, og det ble startet musikalske selskaper som tok vare på innbyggernes behov for konsertopplevelser. TSO ble etter hvert et av landets ledende orkestre og et velkjent radioorkester. I 2009 feiret TSO 100-år og hadde et stort jubileum med blant annet Prinsesse Astrid til stede. Orkesteret har helt fra begynnelsen holdt til i Frimurerlogen, men i 1989 flyttet de inn i Olavshallen, hvor de i dag har sin faste plass.

Kraftsenter

TSO har et mål om å presentere musikk innenfor et bredt spekter, og om å være et orkester for alle.
– Vi er et kraftsenter både nasjonalt og internasjonalt. Vi ønsker å skape engasjerende og underholdene konserter av aller høyeste kvalitet, sier Nina Steen, kommunikasjonsjef for TSO. 
Hun legger til at TSO har mange som kan mye om musikk og at de ønsker å være tilstede for publikum. 
– Det er viktig for oss at vi i vårt program, har noe å tilby alle. Vi vil være allsidig, og kunne formidle til folket hva vi holder på med. Folk skal kjenne at vi er modig, leken, iherdig og underholdene, forteller hun.

Ny drakt

Programmet for TSO er hele tiden i endring fordi repertoaret har blitt bredere. 
– Vi har et rikholdig program både for barn og voksne. I tillegg til den symfoniske klassiske musikken, jobber vi også med musikkteater. Den 30. august i år har vi blant annet et samarbeid med «Åge og sambandet». Konserten skal holdes på Clarion Hotel & Congress Trondheim, og folk vil oppleve oss i en ny drakt, sier Steen. 
TSO har også tidligere holdt arrangementer utenfor Olavshallen. Hun forteller at de tenker langsiktig og jobber med programmene 1-2 år i forveien, for å få på plass dirigenter og solister i beste klasse. 
– Samtidig som vi jobber langsiktig, gjør vi også en del «stunts». Ingen konserter er like. Det er et stort mangfold og noe for alle og en hver.

Spennende sommer

Allerede 12-16. juni kan du glede deg over sommerens vakreste festivalopplevelse, «Sommersang», her i Trondheim. Det er kort og intens sommerfestival med Randi Stene som kunstnerisk leder. Det er TSO og Ringve som samarbeider om arrangementet, som blir holdt inne på Ringve, med den vidunderlige, botaniske hage, like utenfor. På programmet står mesterverk som Henry Purcells «Dido» og «Aeneas». Det vil også bli blant annet barokk-nachspiel og kveldskonsert med sanger av både Gustav Mahler, Mozart og Bernstein. Også de minste er velkommen på «Sommersang». Søndag den 16.juni er det «Barnas Ringve», en familiedag der du møter det populære bandet «Rasmus og verdens beste band». TSO vil også holde avslutningskonserten under Olavfestdagene i år, der vi får høre operaperler fra Wagner og Mozart mf. med vidunderlige artister som blant andre Victoria Nava, Kari Postma, Randi Stene og Håvard Stensland.

Godt miljø

I dag har TSO omtrent 90 musikere på scenen, som blant annet ledes av den unge, polske sjefsdirigenten Krzysztof Urbański. Bak seg har musikerne et stort apparat bestående av flere komiteer og en stor administrasjon. Steen forteller at det er et godt fundamentert miljø å jobbe i, der kommunikasjon står høyt på planen. 
– Vi jobber i et uformelt miljø. Vi står samlet og alle er avhengige av hverandre. Man må samarbeide for å få et godt resultat og for å skape gode musikkopplevelser for publikum. Det er en bra kultur og energi her på huset, sier Steen. 
Hun forteller at de har nye konserter hver uke, og at det å være en fleksibel kultur og organisasjon gjenspeiler at de hele tiden er i endring.

Urbańskis åpning

29. august er det starten på en rykende fersk sesong for TSO, med «Sesongåpning med Urbański». Krzysztof Urbański er TSOs sjefsdirigent og kunstneriske leder. Tross sin unge alder har han lang erfaring og er en stor formidler av et bredt repertoar. Han har tatt den klassiske verdenen med storm, og når han leder sitt orkester er det helt uten hjelp fra partituret. Han har alt han trenger å huske i hodet. Over hele verden blir han møtt med stor begeistring. Både fra publikum, orkestre og kritikere. 
– Det er alltid elitenivå på TSO, men når sjefsdirigenten er på huset er det likevel spesielt og engasjementet er høyt. Det er virkelig en prestasjon på et meget høyt nivå. Musikerne øver mye for å kunne tilby de aller beste konsertopplevelsene for publikum. Det må bare oppleves. Urbański må oppleves. Musikk MÅ oppleves, sier den engasjerte kommunikasjonsjefen.

Det magiske tallet

Etter åpningen er det konserter hver torsdag. Da er det blant annet «Urbańskis Romeo og Julie», Mozart og Bruckner», «Han-Na Chang med Sjostakovitsj» «Tan Dun – filmens stjernekomponist» og mye annet, spennende som står på det fullspekkede programmet framover. 
– Vi ønsker at folk skal føle seg velkommen hit til oss. At de skal komme som de er og bli kjent med oss. Og nyte av musikken og opplevelsen, sier Steen. 
Det er 1161 plasser i salen. Det er det magiske tallet. Og stort sett hver torsdag fylles det opp av mennesker som ønsker en vakker og kulturell opplevelse. 
– Det er mange som benytter seg av tilbudene vi har. Vi ser også at flere yngre besøker oss, noe som vi er veldig fornøyde med. Det er gøy å se at det er stadig flere som oppdager oss, påpeker Steen.

Mektig musikk

TSO betyr mye for Trondheim. De er den desidert største musikkinstitusjonen vi har. I tillegg til fulle hus på torsdager og andre spennende arrangement, er det mange tusen skolelever i året som besøker TSO. 
– Vi har et nært samarbeid med «Den kulturelle skolesekken» og Kulturskolen. Vi ønsker at barn og unge skal oppdage oss og få oppleve musikken og miljøet. Jeg håper virkelig vi betyr mye for byen og at publikum setter pris på det vi leverer. Vi ønsker at folket skal lære, delta og ikke minst nyte de mektige musikkopplevelsene vi har å tilby, avslutter Steen. 

Tekst: Stine Marie Larsen | Foto: Trondheim Symfoniorkester

For å finne ut mer om Trondheim symfoniorkester og hvilke show de har på kalenderen kan du 
besøke hjemmesiden deres.


Følg IN magasinet på Facebook