Hjem » Oslo » Portretter »  Tora-Bjørg Ørnlund – alle foreldres favoritttante

Tora-Bjørg Ørnlund – alle foreldres favoritttante

– Jeg har alltid likt tanken på å drive butikk, forteller Tora-Bjørg Ørnlund. Karrieren startet da hun som 10-åring solgte julekort hjemme i Lofoten. Med årene har dialekten forsvunnet, men salgsevnene har hun i god behold.
Photo: Stianbroch / stianbroch.com

Tora-Bjørg er eier av forretningen Tante Pose, kanskje Oslos beste butikk når det kommer til kvalitetsklær for barn.

Parfymeri eller barneklær?

Tora-Bjørg var bare 19 år gammel da hun flyttet til Oslo. Hun fikk jobb på et kontor, men da hun giftet seg og fikk barn ble hun hjemmeværende. Det ble imidlertid kjedelig i lengden, og da yngstemann var drøyt året bestemte hun seg for å åpne egen butikk. 
Valget sto mellom parfymeri eller barneklær. Som kjent valgte hun det siste, til glede for en hengiven kundekrets gjennom flere tiår. 
Tante Pose hadde sitt første tilholdssted i et lite krypinn i Bjerregaardsgate. Forretningen gikk bra, og flyttet etter hvert til større lokaler mer sentralt på St.Hanshaugen. Da CCvest åpnet for tyve år siden savnet de en profilert butikk for barne- og ungdomsklær. Tante Pose sto høyt på ønskelisten, og etter en stund lot Tora-Bjørg seg overtale til å flytte nok en gang. 
– Jeg var litt skeptisk til sentervirksomhet i starten. Særlig medvirket de tidvis lange åpningstidene til at jeg tenkte meg godt om. Fordelen var at jeg hadde kortere reisetid til og fra jobb. Når først valget var tatt viste det seg å være av det gode slaget. Jeg har aldri angret. CCvest er et flott senter, ledelsen er bra, miljøet godt og kundene mange og trofaste.

Photo: Stianbroch / stianbroch.com

En aktiv pensjonist

Tante Pose er blitt en kvalitetsbutikk av de sjeldne. I hyllene bugner det av klær skapt av designere som også voksne mennesker nærmest sikler etter – Burberry, Ralph Lauren, Nolita, Juicy Couture, Petit Bateau, Marc Jacobs og Armani, for å nevne noen.
Hvorfor valgte du nettopp en slik eksklusiv profil på butikken din? 
– Helt fra jeg selv fikk barn har jeg vært opptatt av at også de aller yngste skal ha mulighet til å iføre seg fine klær av god kvalitet. Det kan jeg ikke ha vært alene om, for Tante Pose har gått bra fra første dag. Dette skyldes selvsagt også at jeg har svært dyktige ansatte. Noen har vært her så lenge som i seksten år. 
Du er selv egentlig pensjonist?
 – Joda, men jeg kommer til å jobbe så lenge jeg kan gå. Men jeg skal innrømme at jeg gjorde meg noen tanker rundt det å nå pensjonsalder. Nå har jeg vært så heldig å få med meg sønnen min Klaus inn i bedriften, og for to år siden utvidet vi med nok en butikk – på Eger i Karl Johan. Der er det Klaus som har ansvaret. 
Til tross for at Tora-Bjørg har passert seksti brenner hun like sterkt for bransjen sin. Flere av merkene krever at hun reiser utenlands for å gjøre innkjøp, noe hun gjør med glede. Særlig glad er hun i Firenze, hvor Tora-Bjørg årlig besøker det hun selv beskriver som verdens vakreste messe. 
Samtidig snakker hun mye om hjemtraktene sine.
Savner du Lofoten? 
– Om jeg gjør! Naturen der er så ubeskrivelig vakker. Heldigvis har vi fortsatt barndomshjemmet der, så det blir en tur nordover hver sommer. Men å flytte tilbake blir ikke aktuelt. Jeg har jo ellers hele livet mitt i Oslo. Familie, venner og jobb.

Photo: Stianbroch / stianbroch.com
Photo: Stianbroch / stianbroch.com

Norsk design og fargesterke trender

Det hersker ingen tvil om at Tora-Bjørg har klart å skape et unikt konsept med Tante Pose. Alle fra prematurbarn til 18-åringer kan finne noe her. Vareutvalget er omfattende, både for gutter og piker. Jeg undrer på om det er merker hun er særlig glad i? 

– Jeg er veldig glad i alle merkene mine. Men jeg skal innrømme at det er ekstra hyggelig at også norske designere har klart å hevde seg i dette sjiktet. Chill Norway, for eksempel, viker ikke tilbake for sine mer internasjonalt kjente kolleger når det gjelder verken kvalitet eller utseende. 
Synes du det er mer fokus på designerklær for barn nå enn da du startet?
– Egentlig ikke. Jeg synes alltid det har vært mye flott på markedet. Faktisk er det så mye fint som tilbys at det tidvis kan være vanskelig å velge hva man skal ta inn. 
Hvordan er trendene for barn i sommer?
– Sterke farger er ekstra populært i år. Selv jeans, som ellers er nokså nøytrale, kommer nå i fargede utgaver. For piker er tunikaer og trenchcoats i vinden som aldri før. 
Dagens første kunder er i ferd med å innta Tante Pose, og Tora-Bjørg blir med ett en travel kvinne. Det er tydelig at hun brenner for arbeidet sitt. 
– Jeg elsker jobben min. Men jeg har et liv utenom også, avslutter hun med et smil. 
 
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Stian Broch