Hjem » Klær & mote »  En ekte motepionér med ny Urban Pioneers butikk i Byporten

En ekte motepionér med ny Urban Pioneers butikk i Byporten

Ivar Langenes smiler fra øre til øre. Det har han all grunn til. Sørlendingen er mannen bak klesmerket Urban Pioneers, som har blitt en suksess i motenorge.

– Starten på moteeventyret har vært veldig god, forteller han.
Interesse for klær har Ivar hatt så lenge han kan huske. 
– Den fikk jeg inn med morsmelken. Bokstavelig talt. Foreldrene mine jobbet med tekstil og selv var jeg bare tjue år da jeg tok et stort lån i banken, og satset alt jeg hadde da jeg åpnet klesbutikken Image i Kristiansand. Det ballet på seg og ikke så lenge etter startet jeg klesmerket Bølger.
Image er i dag blitt tre butikker, men i 2015 sa han opp stillingen sin i Bølger. Med Urban Pioneers føler imidlertid Ivar at han har truffet den «nerven» han har lett etter. Kort sagt handler det om å ha fylt et tomrom. 
– I løpet av årene som butikkeier fikk jeg stadig bedre grep om hva menn og kvinner faktisk har bruk for. De fleste ønsker seg tilgjengelige klær prismessig, men i en eksklusiv kul innpakning, og ikke minst god kvalitet. Samtidig har vi ulike stiler og behov. Noen ganger skal man på båttur, andre ganger på byen eller middag hos svigers. Hver anledning krever sitt med hensyn til antrekk. Planen min var å skape et merke som kunne dekke ethvert behov, helt uavhengig av anledning, humør eller personlighet. 

Kreativ natt

Nøyaktig hvordan dette skulle foregå hadde imidlertid ikke Ivar helt klart for seg. Ideene var mange og de svirret rundt i hodet kontinuerlig. Fast form fikk de først en sen natt i Polen. 
– Samboeren min og jeg var på weekendtur da jeg plutselig bråvåknet i 03-tiden. Der og da falt alle tankene på plass. Med tilløp til mani satte jeg meg ut på balkongen og noterte for harde livet. Tre timer senere vekket jeg min kjære og sa at nå, NÅ, vet jeg hva jeg skal gjøre.
Etter det utviklet ting seg fort. En av dem som meldte sin interesse var William Follestad, daglig leder og fjerde generasjons eier i butikkjeden Follestad. Han satte Ivar i kontakt med Ola Mæle, Norges kanskje mest ettertraktede investor. Snart var det klart for et møte på sistnevntes hytte i Blindleia. Ytterst nervøs, men full av pågangsmot, la Ivar frem sin businessplan. Mæle lot seg overbevise, og høsten 2016 var den første kolleksjonen klar for publikum. 

Miljøvennlig design

– Vi ønsker å lage tidløse plagg som kan brukes til mange anledninger. Vi skal treffe den urbane kule mannen og dama. Vi er en fritidsleverandør hvor hovedkategoriene våre er yttertøy, strikk, skjorter og kjoler. Vi ønsker å inspirere unge grundere til å ha troa på seg selv, så vi har en historie rundt merket som vi har skrevet på alle våre hang-tags, forteller Ivar.
– Samtidig er miljø og den neste generasjon viktig for oss. Vi har et stort fokus på bærekraftige materialer i kolleksjonen. Vi benytter økologisk bomull, resirkulerte materialer og ikke minst Lenzing EcoVero fiber. Dette er en miljøvennlig viskose som vi har satset stort på for vårkolleksjonen 2020. Hyppige fabrikkbesøk og tett samarbeid med produsentene våre er også svært viktig for oss. 
Stoffene holder høy kvalitet og passformen er god. At kundene liker det de ser er åpenbart. 
– Vi har heldigvis fått en fin start på moteeventyret. Nå er vi inne på over 160 butikker i Norge, nesten 30 i Sverige og et par i Danmark. Det er veldig hyggelig at det har vært så god respons. Så er vi veldig glad for å ha fått på plass en Mulitbrand butikk i Byporten, det er et senter vi har veldig troa på. Det er ikke rart at jeg smiler mye. Med hånden på hjertet kan jeg si at jeg aldri har hatt det så bra som nå. Det er bare å klype seg i armen og si takk. 
Denne takken retter han ikke minst til menneskene tett rundt seg. 
– Jeg hadde aldri klart dette alene. Uten teamet mitt hadde jeg ikke vært noen ting, fortsetter Ivar. Jeg er helt avhengig av folkene rundt meg for å komme i mål, og de gjør en strålende jobb hver dag. I tillegg er Ola Mæle verdens beste samarbeidspartner. Han er en fantastisk motivator og støttespiller – på alle vis.

Følg drømmen!

Selv om målet er å innta verden, har Ivar ingen ambisjoner om å forlate Kristiansand. Tvert om. Isteden vil han sette Sørlandets største by på det internasjonale motekartet.
– Det er absolutt mulig. Jeg ønsker å gjøre kristiansanderne stolte og det er utrolig motiverende hvordan de heier meg frem og gleder seg på mine vegne. 
Ivar er en travel mann og intervjuet nærmer seg slutten. Det er riktignok én ting jeg lurer på. Får vi noen gang sett denne alltid ulastelig antrukkede mannen i en slafsete joggebukse?
– Helt klart. Det er viktig å koble av mellom slagene, det er man avhengig av. Da er joggebuksa og en god fotball medisinen. Samtidig mener jeg det er viktig at man han en indre drivkraft når man møter utfordringer. Bensin på tanken i de litt tøffere dagene. For min del er denne drivkraften min mamma. Hun døde for noen år siden av kreft, og mitt mål med Urban Pioneers er å gjøre henne stolt. Hun har lært meg nesten alt jeg kan i dag, og dette skal jeg lykkes med for hennes skyld. Jeg er helt overbevist om at hun følger med på denne reisen, og det gjør at jeg orker litt mer hver dag. Du, forresten, det er et par ting jeg vil si før vi avslutter, sier Ivar. 
– Jeg bare må rette en takk til samboeren og familien min. Til tross for at den siste tiden har vært fullstendig kaos – og at jeg har vært mye borte, både mentalt og fysisk – har støtten hjemmefra vært formidabel. Og til sist har jeg en liten oppmuntring til andre kreative sjeler der ute. Ha trua og følg drømmen din! Du er garantert bedre enn du tror selv! Så lenge man er villig til å jobbe hardt nok, aldri gi opp, samtidig som man har en klar visjon om hvordan man skal lykkes, så tror jeg man kan klare hva som helst her i verden.

I oktober åpnet Urban Pioneers en egen Mulitbrand butikk i Byporten. Du finner den nye butikken i Plan 2 i kjøpesenteret.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Urban Pioneers

Følg IN magasinet på Facebook