Hjem » Portretter »  Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet

Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet

Noen ganger er våren ekstra vakker. Denne dagen skinner solen og myndighetene har endelig lettet på de mange restriksjonene i forbindelse med Corona-virusets herjinger. Restaurantene har åpnet, folk kan igjen kose seg med en utepils og smilene sitter løst.

Øyvind Von Doren Asbjørnsen foran konseptbutikken til Von Doren (Foto: Audun Aagre).

Det gjør det også hos Øyvind Von Doren Asbjørnsen, mannen som de siste årene har sørget for å sette norsk klokkedesign på verdenskartet. 
– Hele denne situasjonen har gjort at vi ligger litt etter, men snart – veldig snart – kan vi introdusere kundene våre for Von Dorens nyeste modell URÆD. Jeg gleder meg! Forteller han.
Øyvinds inderlige, nesten nerdete forhold til klokker, startet dagen da han fylte 12 år.
– Gaven fra min bestefar var et eksklusivt sveitsisk ur som han selv hadde fått til sin 70-års dag. Jeg var jo fremdeles et barn, og innså kanskje ikke helt hva den var verdt, men jeg kjente likevel på at dette var noe helt spesielt. Klokken var ikke bare kul, den representerte noe mer. En følelse av tilhørighet på tvers av generasjonene.

At Øyvind senere skulle satse fullt og helt på egen klokkeproduksjon var likevel ikke gitt. Han har hatt en suksessrik karriere både som forlegger og filmprodusent. Har laget utallige programmer og reklamefilmer for fjernsyn, og ikke minst filmene «The Prince of Chess» og «Magnus» om den norske sjakklegenden Magnus Carlsen. Det kunne vært så enkelt og fristende å fortsette i samme spor.
Men så var det disse klokkene da. 
– Det å designe egne armbåndsur hadde vært en drøm lenge. I 2016 bestemte jeg meg for at det var på tide å realisere den. Litt takket være inntektene fra «Magnus» var det også mulig. Dermed ble det all in! Når en tenker etter ligger faktisk ikke film, bøker og produktdesign så fjernt fra hverandre som man først skulle tro. Det handler om evnen til å formidle en god historie. Dette er også innfallsvinkelen min når det gjelder klokker. Å fortelle en historie gjennom et fysisk objekt er både fascinerende og tilfredsstillende, forteller Øyvind.

T.V. Ole Brude med en modell av livbåten Uræd. T.H. Uræd seiler mot Amerika. Foto: Aalesunds Museums Fotoarkiv

En sjøens helt

Så langt har Von Doren vært kjent for sine dressklokker. De ulike modellene preges av enkle, men likevel sofistikerte linjer. Ikke nødvendigvis trendy, men likevel med en klar og gjennomført design. Norske i uttrykket, men Swiss made. Modellen URÆD markerer et skifte i så måte. Ikke med tanke på kvalitet, den er uovertruffen, men på selve utformingen. Dette er en mer robust utseende klokke.
URÆD er en hyllest til den norske sjøhelten Ole Brude. Som ung dekksgutt opplevde han havets faretruende krefter på nært hold. Skipet hans forliste og mannskapet måtte evakuere. Livbåtene den gang var åpne, laget av tre og Brude ble selv vitne til hvordan de skjøre farkostene ble smadret i møte med steiner og skjær. Selv overlevde han på mirakuløst vis. 
Den skremmende erfaringen skulle siden vise seg å komme hele menneskeheten til gode. I begynnelsen av 20-årene designet Brude en livbåt langt forut for sin tid; en lukket 18-foter i stål formet som et egg. Han kalte den Uræd. For å bevise at overbygde livbåter var fremtiden kastet han loss fra Ålesund med kurs for New York. Reisen endte i Boston, hvor Brude og resten av mannskapet ble feiret som helter. Stjernestautens ble imidlertid kort og lukkede livbåter ble ikke standard før langt inn på 1970-tallet. Først nå får Brude den anerkjennelsen han fortjente – i form av et utsøkt armbåndsur. 

URÆD er en raffinert, Swiss Made mekanisk klokke. Kassen er avrundet, slik urene gjerne var under Brudes samtid, og har i tillegg elementer hentet fra Art Nouveau -stilen som karakteriserer Ålesund.

En ny klassiker

URÆD er en raffinert, Swiss Made mekanisk klokke. Kassen er avrundet, slik urene gjerne var under Brudes samtid, og har i tillegg elementer hentet fra Art Nouveau -stilen som karakteriserer Ålesund. Et omriss av livbåten er gravert på baklokkets safirglass, som også gir innsyn til et vakkert urverk. Den leveres både med lenke og gummirem. 
– Frem til nå har jeg gjort nesten all design selv, men denne gangen har jeg samarbeidet med byrået Inventas. Vi begynte i 2018, har laget prototyper, testet og kommet opp med nye varianter før vi endte opp med en modell som vi er 100% prosent fornøyd med. Da er det selvfølgelig hyggelig at kundene våre mener det samme. Så langt har vi bare hatt forhåndssalg, men det har til gjengjeld vært svært godt. Vi satser på at salget vil bli bra også fra butikk. Egentlig skulle vi ha lansert URÆD i slutten av juni, men på grunn av situasjonen rundt corona-viruset har vi utsatt begivenheten til månedsskiftet juli/august.
– Jeg er utrolig glad og stolt over at Von Doren ser ut til å klare seg fint. Vi sloss jo mot milliardkonsern! Det har vært noen tøffe år og beinhard jobbing. Tidvis har det vært fristende å gi opp, men det er ikke jeg typen til. Har jeg satt meg et mål så gjennomfører jeg. Heldigvis viser det seg at klokkeentusiaster ofte er individualister. De ønsker seg noe litt egenartet, av høy kvalitet, og det er ikke nødvendigvis en Rolex. En klokke kan nemlig si mye om hvem du er som person.
Selv om Von Doren er en liten aktør i verdenssammenheng er interessen for merkevaren økende. De har en rekke forhandlere ikke bare i Norge, men også i USA, Japan, USA, Tyskland og Tsjekkia. 
– Samtidig er det lille utstillingsvinduet vi har i form av konseptbutikken i Oslo viktig for oss. Jeg tilbringer selv en god del tid der. Det er hyggelig å møte kunder og jeg liker å være tett på alle sider av produksjonen. Fra design til fysisk salg. Og nettopp fordi vi er såpass små må vi ganske enkelt være best på kundeservice. Vi er avhengig av å ha et godt renommé og strekker oss langt. 

Øyvind har en travel dag foran seg og samtalen vår går mot slutten. Det er bare en siste lille ting jeg lurer på. Blir det mer film?
– Nei, nå handler livet om klokker.
– Sikker?
– Tjaa, det måtte i så fall bli en film om Ole Brude, smiler han lurt.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Vpm Doren

Følg IN magasinet på Facebook