Hjem » Oslo » Portretter »  Rolf Warendoprh – antikvarbokhandler

Rolf Warendoprh – antikvarbokhandler

Mens debatten om e-bøker og moms raser, finnes det dem som fortsatt har et forhold til boken som gjenstand – dens utseende, innhold og historie. En av disse er Rolf Warendorph.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Sammen med Nina Welle eier og driver han Norlis antikvariat, et av få antikvariater som fortsatt klorer seg fast i Oslo sentrum. Her er hyllene fylt med gamle reisebeskrivelser, polarliteratur, rare kokebøker, kart og kunstbøker; førsteutgaver av Ibsen og Hamsun, i tillegg til signerte romaner av alt fra Dag Solstad til Nick Cave. Om noen skulle være på utkikk etter en gave til «den som har alt» er dette definitivt stedet å gå. Norlis antikvariat har sjel, en lang historie og er sannsynligvis en av ytterst få butikker som kan skryte på seg et eget husspøkelse. Rolf minner imidlertid lite om den «typiske antikvarbokhandleren». Ikke har han pulsvanter, og ikke er han noen utpreget åndssnobb. Han leser Pondus, har et dypt og inderlig forhold til Arsenal og er ihuga fluefisker. Mannen har en formidabel platesamling, og hører like gjerne på Rammstein som Jussi Björling. Det ryktes også at han trives svært godt over grytene. Rolf er født og oppvokst i Oslo sentrum, og kunne ikke tenke seg noe annet sted å bo.

Hvilken butikk liker du best?

 – Vinmonopolet! De har hyggelig betjening, internasjonale varer og tar ansvaret for sterkølet her i landet. Jeg liker sterkøl!

Spisested da?

 – Egentlig liker jeg best å spise hjemme – eller på en liten restaurant i Bandol hvor de serverer en helt fantastisk sjøtunge.

Men i Oslo, Rolf, i Oslo?

 – Brasserie Blanche i Josefinesgate er et deilig sted. Der har de tradisjonell fransk mat på menyen. I grunnen er jeg glad i all tradisjonell mat, enten den er fransk eller norsk.

Hvilket sted i Oslo trives du aller best?

 – Om sommeren drar jeg ofte til Øvresetertjern, både tidlig om morgenen (for å fiske), og etter jobb. På lune kvelder lager jeg gjerne middagen der oppe. Om vinteren er det ikke fullt så attraktivt å spise i det fri. Da trives jeg bedre på Highbury – eller Last Train. You come for the beer and stay for the music.

Siden du allerede har nevnt Bandol går jeg ut fra at du gjerne reiser til Frankrike?

 – Den franske rivieraen og Provence er en klar favoritt. Byen L’isle sur la Sorgue, spesielt. Der er det en strålende ørretelv, og på lokale restauranter er det faktisk mulig å innta lunchen iført vadere.

Hva synes du er det beste med vinteren?

 – Det absolutt beste med vinteren er å komme hjem fra en lang skitur. Enkelt og greit!

 
Tekst & foto: Siri Gerrard