Hjem » Interiør & design »  Med kjærlighet for design og bærekraft

Med kjærlighet for design og bærekraft

Hva skal til for å skape et godt hjem? Og kan man ta vare på miljøet samtidig? IN magasinet tok en prat med Jhon Alexander Korsnes, om design, tradisjon og bærekraft.

– Møbler kan definitivt være bærekraftige. Det må handle om godt gjennomtenkte kjøp og at det du investerer i, er håndverk og materiale av høy kvalitet. Vi må også snakke om gjenbruk og vedlikehold, forklarer Jhon, som eier og driver Jhon møbler i Oslo. 
Bærekraft virker å være på alles lepper for tiden. For Jhon har det vært et naturlig tema siden barndommen. Gjenbruk, kvalitet og det å ta vare på møblene, har alltid vært en selvfølge for han. Denne kunnskapen vil han videreformidle.

Besteforeldre som inspirasjonskilde

– Da Norge var et fattig land, brukte vi det vi hadde av ressurser. Vi hadde flere norske møbelprodusenter i landet, og resten henta vi hovedsakelig fra de dyktige danskene. Kjøpte du en stol, var det en selvfølge at den skulle være allsidig, og vare i generasjoner. Og de beste møblene har absolutt tålt tiden tann, påpeker Jhon, som har en stor lidenskap for å bevare og verne om det man allerede har. 
– Så hvor, eller når, startet din lidenskap for møbler? 
– Hos mine fantastiske besteforeldre da jeg vokste opp. De var møbelforhandlere i Kristiansund fra 60- til 80-tallet, og lærte meg både om møbler og gode verdier. De var svært godt likt, bidro mye i samfunnet, og var sentrale innen møbelbransjen i Norge. Jeg så alltid opp til dem.

Startet for seg selv

Etter flere år innen bransjen, valgte Jhon å starte for seg selv. Tanken var å representere sine favorittdesignere og produsenter som ikke driver med masseproduksjon. Etter 3 år med butikk på Frogner, har Jhon møbler nå flyttet til Bislett. Butikken er som å komme inn i et stilfullt hjem. Her kan du finne frem til ditt neste favorittmøbel i avslappende omgivelser, sammen med de dyktige fagfolkene.
Stil, kvalitet og komfort, er en selvfølge på alt øyet kan se.

Danske Idoler

Hans kjærlighet for klassisk dansk design er tydelig hos Jhon møbler. Allikevel kan man finne norske innslag, så vel som spanske elementer. 
– Jeg har flere idoler innen bransjen. Kaare Klint er Gudfaren innen møbeldesign. Han var jo arkitekt og fra en tid hvor arkitekt, designer, håndverker og betegnelsen kunster, hørte sammen. Andre jeg beundrer, er Hans J. Wegner, Finn Juhl og Arne Jacobsen, for å nevne noen. Og vi har mange av deres møbler her. Alt vi har hos oss, kan jeg og de andre veldig mye om. Det er en historie og metode bak hvert møbel, og dette er vi lidenskapelig opptatt av.

Engasjert i samtidskunst

På veggene hos Jhon møbler, henger det også en rekke spennende kunstverk. Disse utgjør den stilistiske helheten i butikken. Jhon er opptatt av kunst, men ikke nødvendigvis at den skal være high-end.
– Det finnes masse dyktige lokale kunstnere og spennende samtidskunst som ikke får nok oppmerksomhet. Folk flest vet ikke hvor de får kjøpt dette, men er gjerne opptatt av å ha kunst på veggene. Vi tilbyr derfor dette, i tillegg til møbelutvalget.

Morgendagens antikviteter

Jhon har kunder i alle aldersgrupper. Noen av de yngre, skal ha møbler til sitt første hjem, og har gjerne spart opp til kvalitetsmøbler. Andre vil ha designmøbler, fordi det er populært, og mange at de trenger noe nytt, da det gamle ikke passer inn lenger. Jhon har en oppfordring til alle som vil tenke bærekraftig. 
– Tenk deg godt gjennom før du kjøper noe. Trenger du det, egentlig? Og hvordan passer det inn i hjemmet ditt? Vi har et trent øye, som ser helheten i interiøret, og hos oss vil du få en god konsultasjon. Vi tar gjerne en kikk på plantegningene dine eller kommer hjem til deg. Når du først skal ha noe nytt, kan det være godt å vite at 99% av møblene våre er egenproduksjon. Det vil si at de produseres etter din bestilling.
Men noen ganger er det ikke alltid at noe nytt er løsningen. Jhon forteller om et kjærestepar som kom for å kjøpe nytt spisebord. De fortalte at det gamle generasjonsbordet de hadde, ikke passet inn hos dem. Jhon ble nysgjerrig og fikk komme til dem og se på det. Han oppdaget at det de behøvde var nye elementer som gjorde at det flotte bordet passet inn i hjemmet. De endte opp med nye spisestoler og ny kunst i stedet, og det gamle bordet fikk nytt liv. 
– Kan du fortelle oss om vårens trender? 
– Jeg snakker ikke om trender. Disse møblene skal være morgendagens antikviteter. De er tidløse og vil alltid passe inn. En trend, er ikke bærekraftig, og vi bør heller tenke gjennom hva som er vår personlige stil, og hvilke møbler som kan vare, avslutter Jhon.

Jhons 4 tips til et godt møblert hjem:

1: Ha møbler du blir glad i: Du skal leve med dem og bruke dem ofte. De må være estetisk vakre, komfortable og din stil. 
2: Velg kunst som gir mening for deg, og gi blaffen i trender. Man finner mye fin samtidskunst lokalt, og kunsten fremhever møblene og stilen din. 
3: Ha noen lette, flyttbare møbler, for variasjon og ommøblering. En puff som kan brukes som serveringsbord, fotskammel og sittemøbel til ekstra gjester, er et bra innslag i stua.
4: Tenk gjenbruk: Finnes det noe i din familie som du vil ivareta? Kan det brukes på en ny måte? Man må tenke muligheter og helhetlig stil.

Hva er bærekraftig møbelproduksjon?

- At materialet kommer fra naturen og er hentet lokalt, eller fra plantasje, om trearten er truet. 
- At møblene ikke er masseprodusert: 99% av møblene hos Jhon er egenproduksjon og produseres etter bestilling. Dermed blir det ingen svinn.
- At materialet blir bearbeidet på riktig måte og satt sammen, helveis eller delvis for hånd. 
- At det benyttes teknikker som gjør at man knapt trenger en skrue og at materialene benyttes til sitt fulle, uten svinn.
- At det er solid og tåler tidens tann: Alt av ekte tre kan pusses, males og lakkes.

Hos Jhon møbler får du:

- Designmøbler av beste kvalitet
- Historier og kunnskap om hvert eneste møbel
- Bærekraftige møbler
- Belysning
- Ompolstring
- Fri leveranse og montering
- Rådgivning og interiørkonsultasjon v/kjøp av møbler
- Samtidskunst
- En god prat over en god kaffe fra Tim Wendelboe
- Noen av produsentene hos Jhon møbler: House of Finn Juhl, Carl Hansen & Søn, Erik Jørgensen, Le Klint, Kvadrat og Soft line

FAKTA: Jhon møbler

• Adresse: Stensgata 2, 0358 Oslo
• Web: jhonmobler.no
• Facebook: facebook.com/jhonmobler
• Instagram: instagram.com/jhonmobler
• Telefon: 99 59 30 20
• Email: info@jhonmobler.no
• Åpningstider: Mandag - fredag 11-17 & lørdag 11-16

Tekst & foto: IN magasinet
 

Følg IN magasinet på Facebook