Mat & drikke »  Kjøttmesterne

Kjøttmesterne

Høsten nærmer seg, og hos Hole Kjøtt i Keiser Wilhelmsgate er de klare med årets lam i utallige varianter. Her kan de skilte med medaljer i alle valører som et resultat av mesterlig mat i mange år.
røkt lammelår med mandarinsalat
Røkt lammelår med mandarinsalat
Julen 1991 startet Laila og Oddbjørn Hole opp i tidligere slakter Kåresens lokaler i gågata. Begge hadde lang erfaring i faget med seg i bagasjen, Laila fra 11 år hos Osdal i Spjelkavik, og Oddbjørn som pølsemakermester.
– Store endringer har skjedd siden vi startet opp, smiler Laila Hole, og forteller at de begynte litt «kjerringa mot strømmen».
– På den tiden var trenden at all mat skulle være hjemmelaget, du var ikke mye til husmor om du ikke lagde lapskausen selv. Ferdigmat var ikke etterspurt i det hele tatt, og det gikk mest på pølser, sosakjøtt, litt krydring og marinering. I dag kjøper vi oss mer fritid, og Hole tror tendensen nå er mye ferdigmat i uka, også disker vi opp med gourmet hjemme i helgene. Tiden krever at vi velger mer lettvinte løsninger i en travel hverdag.

lammegryte fra sogn og fjordane
Lammegryte fra sogn og fjordane

Høy kvalitet og service

Hos Hole lages god mat av gode råvarer, her får du hjemmelaget mat fra grunnen av. Kjøkken og pølsemakeri finnes på huset, og det er fagfolk som tar seg av produksjonen. Stabil betjening vitner om god trivsel på arbeidsplassen, og de er syv ansatte på heltid; en kokk, butikkslakter, pølsemakermester, samt selgere.
De fokuserer på høy kvalitet, og et vareutvalg som ikke alle andre har. Her finner du garantert ikke noe sauspulver! All mat er egenprodusert, og de byr på spekemat, kjøttdelikatesser, svinemør og tørrmør. I tillegg får du pålegg og salater, og kan velge blant hele tjuefem pølsesorter, der snadderpølse er en spesialitet. Laila forteller at snadderpølsene i alle sine varianter blir mer og mer populære. Det er ingen tvil om at her både er en god varemiks og et bredt spekter å velge mellom. Kokken har vært med i 12 år, og fått NM gull i produktkonkurranser flere ganger. Hole kan skilte med mange prisbelønte produkter, og det er lett å la seg imponere av alle utmerkelsene som henger rundt om i butikken.
– Kvalitet og service er viktigst for oss, sier Hole, og forteller om veldig mange stamkunder.
– Det er kjekt å kunne tilfredsstille et bredt spekter av kunder, unge som eldre.

pølser i kjele
Pølser i kjele

Produktutvikling i fokus

Hole satser stort på produktutvikling, og Laila forteller at å ha et variert utvalg gjennom hele året, og stadig finne på nye ting så ikke kundene går lei, er av stor betydning for dem.
– Vi leser, reiser, og spinner videre på ting, sier hun. Vi er nysgjerrige og prøver stadig ut nytt, kokken vår er flink å finne på nye retter og tilbehør, skryter Hole. Vi får alltid høre at her er så mye godt, folket er med oss! Kundene er helt fantastiske, det er en inspirasjon å fortelle om nye ting. De engasjerer seg og gjør hverdagen morsommere, er bevisste og vet hva de vil ha, smiler Laila Hole entusiastisk.
På spørsmål om de har merket noe til nedgangstidene svarer hun klart nei.
– Det har faktisk gått mer indrefilet og godsaker, folk koser seg kanskje mer hjemme på bekostning av restaurantene, tror Laila, som synes det er betryggende å være en veldreven bedrift i disse tider.


Lam i høst!

Nå går vi inn i lammetida, og høsten er ikke den samme uten deilige måltider av lam. Vareutvalget hos slakter Hole følger sesongene, og nå når vi begynner å bli mettet på grilling, kan vi møte høsten med lam i alle varianter; grillet, stekt, kokt, speket og fårikål. På høsten begynner storkjøret, og hos Hole tørker de all spekemat selv. Deres Provence lammelår er viden kjent, og høstet sågar gull i NM.
I 2007 ble bedriften kåret til årets lammebutikk, der alle som selger kjøtt i Norges land kan delta. Laila Hole oppfordrer andre til å være med, det er både artig og inspirerende, og gir resultater både i disk og kasse.
– Vi strekker oss så langt vi kan i individuelle ønsker når anledningen er der, forteller Hole. Laila har drevet 32 år i faget, og synes fortsatt det er gøy å gå på jobb hver dag! Dagene er aldri like, mat er et evig tema, og alltid under utvikling!

Tekst: Ann-Birgitt Haugan
Foto: Opplysningskontoret for kjøtt & Hole Kjøtt