Hjem » Oslo » Portretter »  En praktisk romantiker

En praktisk romantiker

Bak den hjerteformede logoen «By Ti-Mo» skjuler det seg en bemerkelseverdig kvinne. Tine Mollatt er skredder, kreatør, økonom, og mor. Som godt voksen forlot hun fast jobb og trygg inntekt til fordel for en uviss fremtid som moteskaper. Nå selges klærne hennes verden over.
Article image

– Bare et øyeblikk, jeg er straks klar, sier Tine.
I en villa på Frogner er halve første etasje omgjort til kontor, arbeidsrom og atelier. Det er her designeren Tine Mollatt har sin base. Langs veggene står stativer med kommende sesongers godbiter, og på et stort arbeidsbord vrimler det av stoffprøver i alle tenkelige farger og materialer. Stemningen er hektisk, men oser av skaperkraft og glede.
Tine er på farten. Om ikke lenge skal hun på skoleavslutning til sin 19-årige datter Elisa – eller «gullet» som moren kaller henne, siden venter forretningsforbindelser på kontinentet.
– Jeg har vært fascinert av klær så lenge jeg kan huske, forteller Tine noen minutter senere.
Men i motsetning til sine jevnaldrende var det ikke de til enhver tid rådende trender som opptok henne mest. Selv beskriver hun interessen mer som et «skråblikk på mote».
– Jeg kjøpte sjelden siste nytt, men var samtidig nesten manisk opptatt av tekstiler, materialer og mønstre. Det å kjenne fingrene gli over et deilig stoff kunne gi meg en helt spesiell glede, forteller hun.
Skredderyrket ble et naturlig valg, og interessen for tekstil fikk mer substans. Senere fulgte økonomistudier og en krevende karriere. Tine har solid erfaring innen design, produksjon og markedsføring. Blant hennes tidligere arbeidsgivere finner vi størrelser som Diesel, Dressmann, Varners og JC. Yrkeslivet kombinerte hun dessuten med rollen som alenemor.

Etter å ha gjort en iherdig innsats i kulissene til andre følte Tine seg plutselig ferdig med klær, og en stund jobbet hun med interiør. Det viste seg raskt at hun hadde tatt grundig feil. Tine var ikke på noen måte ferdig med klær – snarere tvert imot. Bak seg hadde hun et solid kontaktnett og hun visste hvilke klær som generelt solgte godt. Hun var nysgjerrig og idérik, og hadde i sitt stille sinn lenge drømt om å starte for seg selv. Kanskje hadde Tine alltid hatt en gründer i magen? Det var nå eller aldri. Hun ville skape klær i sitt eget profilbilde. Uten å låne en krone satset hun alt på sitt nye hjertebarn Ti-Mo.
 

Article image

God kvalitet til behagelige priser

Fem år senere har Tine åtte håndplukkede medarbeidere, solid økonomisk ryggdekning og klærne hennes selges i en rekke land. Døgnet består riktignok fremdeles av seksten timer med jobb.
– Jeg prøver å skaffe meg litt mer fritid. Siden jeg i tillegg er avhengig av åtte timers søvn blir det ikke særlig tid til overs for et normalt familieliv. Målet er å komme ned til en arbeidsdag på ti timer. Jeg kan ikke holde dette tempoet til jeg blir femti, smiler hun.
Tine understreker at hun til tross for lange dager er veldig fornøyd med valget hun har gjort. Hun elsker alt ved faget sitt – både design, søm, reising, tollsatser og økonomi.

Tines forretningsfilosofi, og et stadig overordnet mål, er å bevise at god kvalitet ikke trenger å være så dyrt. Beviset på at hun har lykkes henger i butikker landet over. Klærne oser av kvalitet og klasse, men et kort blikk på prislappen sørger for en hyggelig overraskelse.
– Det er en arbeidskrevende prosess å finne frem til kvalitetsmaterialer som ikke koster skjorta, men det er mulig, forteller Tine.
Selv mener hun det kanskje også har vært oppskriften på hennes suksess – i tillegg til at hun har utpreget praktisk sans.
– Jeg har ingen malerisk penn når jeg tegner, jeg er mye mer en praktiker, sier hun videre.
«Praktisk» er også en av grunntankene bak enhver kolleksjon, som i sterk grad består av behagelige, anvendelige og gode basisplagg. Favorittmaterialet er en blanding av ull. bomull og silke.

– Før jeg startet undret jeg meg over hvorfor så mange små butikker hadde så labert utvalg av topper, singlets og cardigans. Det måtte man til H&M og andre større kjeder for å finne. Hvorfor i all verden var disse små nisjebutikkene villige til å gi bort en potensielt god omsetning til de store pengemaskinene? Derfor er det jeg kaller fashionbasics alltid godt representert i hver eneste kolleksjon. Men jeg lager selvsagt fullstendige kolleksjoner, alt fra ytterplagg til undertøy, forteller Tine.

Jeg undrer på om hun kommer til å beholde det feminine snittet?
– Det kommer jeg utvilsomt til å gjøre. Men jeg synes det er utrolig kult å se når jenter kombinerer mine plagg med jeans og boots, sier hun. Det er slik vi viser opp By Ti-Mo i vår egen butikk på Frogner også.
Butikken er forøvrig vel verdt et besøk. Ikke bare kan man fråtse i klær fra Ti-Mo, man kan også nyte en god lunsj eller kopp kaffe i de samme lokalene.

Tine synes også det er viktig at klærne hennes lar seg kombinere til ulike scener, eller det hun gjerne omtaler som kapitler i livet. At toppene hennes, med det riktige tilbehøret, like gjerne kan brukes til fest som til hverdags.
Tine sin arbeidstittel når hun skaper er: Dress up, dress down or just when you want to be you...
 

Article image

Rødvin, Jane Austen og en meter brygge

Inspirasjon henter Tine fra en rekke felt. Først og fremst fra engelsk, romantisk stil, hvor Jane Austen er en soleklar favoritt. Men også fra andre epoker i kleshistorien. Tapeter og mønstre kan imidlertid like gjerne sette kreativiteten i sving. Det samme kan fabrikker, stoffer og kontinentale knappehus. Hun lar seg også inspirere av andre designere. Favoritten er Ralph Lauren og hans Polo. – Det konseptet er genialt, konstaterer Tine. Er du noen gang engstelig for å oppleve idétørke? – Ofte! Det er nok enhver kreatørs mareritt. Tidvis har jeg vært litt bekymret med tanke på de lange arbeidsdagene mine. Vil jeg møte veggen? Å være på reisefot er imidlertid alltid inspirerende. Da kommer ideene på løpende bånd. Forresten trenger jeg ikke å reise ut av landet. Gi meg en meter brygge ved sjøen og alt faller på plass. Bruset fra havet gir meg en helt spesiell ro, sier Tine, og legger til at hun faktisk opplevde en liten idétørke ved påsketider. Den varte heldigvis ikke særlig lenge. Et par glass rødvin og en Jane Austen-film var alt som skulle til for at kreativiteten igjen skulle blomstre.

I alle år har Tine holdt en lav medieprofil, og deltar sjelden eller aldri på såkalte kjendisfester. Til tross for formidabel fremgang befinner hun seg litt på siden av den norske motearenaen. Hun kjenner få andre norske designere, og har aldri deltatt på Oslo Fashion Week. Jeg lurer på hvorfor?
Tine tenker seg om. – Jeg er aldri blitt invitert inn, men så har jeg heller aldri oppsøkt noen for å kunne delta. Behovet har ikke helt vært tilstede. På den annen side har jeg til nå vært en av få nordmenn under Europas største motemesse Bread & Butter, som arrangeres hvert halvår. Tidligere år har den funnet sted vekselvis både i Berlin og Barcelona, men fra og med juli i år blir den bare å finne i Berlin.

Merker du noe til janteloven? Tine trekker litt på det. – La meg si det slik. På de store messene ute i verden føler jeg at jeg puster litt friere, sier hun med et lurt smil. Jeg trives ute. Den faglige kompetansen er generelt høyere og man ønsker hverandre vel. I Norge hender det ikke så rent sjelden at jeg må forsvare det jeg holder på med.
Du har en gang fortalt at du er en livsnyter. Hvordan kombinerer du det med et så krevende arbeidsliv? Tine forteller at hun har klart å flette denne filosofien inn i hverdagen. Den omfattende reisevirksomheten består riktignok av mye hardt arbeid, men samtidig sørger hun for at hun og teamet bor godt, har lange frokoster og solide lunsjer. Blir den sene kvelder på jobb sørger Tine for sunn og velsmakende overtidsmat. Hver fredag serverer hun vin. – Som du kanskje skjønner setter jeg stor pris på god mat og drikke, særlig kombinert med «den gode samtalen», smiler hun.
 

Article image

Uhelbredelig romantiker

Høstens kolleksjon er for lengst i havn. Ute er det sensommer, men etter en smugtitt på nyhetene fra By Ti-Mo kan jeg nesten ikke vente til det blir kaldere i luften. Lune jakker i myke materialer, søte kjoler, varmt undertøy og deilige skjerf og luer – alt i duse og delikate farger. Tine har all grunn til å være stolt, og vi kvinner kan gå høsten trygt i møte. Jeg dveler litt ved logoen, en feminin sak formet som et hjerte.
Er du en romantiker?
Tine ler.
– Jeg er superromantisk. Det er nesten så det er for mye av det gode, avslutter hun.

Tekst: Siri Gerrard Foto: Stian Broch