Hjem » Oslo » Portretter »  Christian Knutli

Christian Knutli

Christian Knutli er en dyktig musiker som har levd av musikken i flere år. Etter å ha spilt i ulike band og opptrådt som trubadur rundt i Europa kommer i november endelig den etterlengtede solo-debuten med EP’en «Everything Burns».

28 år gamle Christian Knutli har vært musiker på heltid de siste syv årene, hvor han både har spilt i diverse band og ikke minst spilt på puber, nattklubber og private arrangementer rundt om i hele Europa som trubadur. Den norske artisten har de siste årene vært bosatt i Helsingborg i Sverige, og i vinter kommer hans første solo-EP, «Everything Burns». EP’en som er spilt inn i Stockholm med hjelp fra en av Skandinavias største produsenter gis ut under artistnavnet Knutli. 
Selv om tanken på en solokarriere med egne låter har ligget i bakhodet lenge, er det en sterk historie som ligger bak det at han nå har bestemt seg for å satse. 
– Min samboer fikk kreft i 2010, noe som gjorde at jeg endret fokus også på mitt eget liv. Når noen du er nær blir så utrolig syk får man plutselig andre verdier. Jeg hadde spilt i ulike band i mange år, mens det egentlig var soloprosjektet jeg ønsket å fokusere på. Men jeg tok aldri ordentlig tak før hun ble syk. Men høsten 2010 tok jeg skjeen i en annen hånd og kontaktet en produsent, forteller Christian.

Dyktig produsent

Og produsenten han kontaktet var ingen ringere enn Douglas Carr, for mange i Norge kanskje best kjent som dommer i Idol for et par år tilbake. I tillegg har han vært produsent for en rekke kjente artister, som Ace of Base og Meja. 
– Selv om jeg har spilt mye hardrock og heavy metal så har jeg alltid hatt en forkjærlighet for gode produksjoner, og en av de første platene hvor jeg leste på coveret for å finne ut hvem produsenten var «Seven Sisters» av Meja. Jeg tenkte egentlig at Douglas Carr var så stor at det ikke var noen sjanse for at han ville jobbe med en barmusiker, men tok likevel kontakt med han. Vi avtalte et møte i Stockholm og jeg tok med gitaren. 
Etter å ha hørt låtene til Christian er det ikke noen overraskelse at produsenten likte det han hørte, og resultatet ble EP’en «Everything Burns» med fire låter. 
– Debut-EP’en blir gitt ut i slutten av november, selv om låtene nok har en mer sommerlig følelse, sier Christian med et smil. Han har allerede ferdig materialet til den neste EP’en som skal spilles inn over jul, før han satser på debutalbumet. 
– Jeg har vært i studio tidligere og spilt inn demoer med ulike produsenter, men aldri før har noen truffet så bra som Douglas. Etter å ha levd av å spille som trubadur kan det ofte være vanskelig å kombinere det med en artistkarriere. Når man spiller alt fra country til tyggis-pop ødelegger man en del av sin musikalske retning. Det er en tøff bransje og man gjør det man må for å livnære seg som musiker. Men etter at vi flyttet hit til Sverige har jeg sittet oppe mange kvelder for å skrive låter og funnet igjen mitt musikalske uttrykk.

Pop-rock med R&B-preg

Det er kanskje lett å forbinde singer/songwritere med litt trist og melankolsk musikk, men på «Everything Burns» er det fengende pop-rock med et R&B preg som møter deg. 
– Selv om jeg er veldig fan av hardrock, så har jeg en forkjærlighet for både pop og hiphop. Og når man tar en låt som man har spilt for seg selv mange ganger til en dyktig produsent, så får man også nye ører som hører på den fra et mer kommersielt ståsted. Jeg har gjort plater med band tidligere, men det føles veldig annerledes med soloprosjektet. Man står helt alene, men det føles utrolig bra og står veldig for det jeg har gjort. Jeg er jo ikke 18 år lengre og har brukt litt tid på å komme hit, men samtidig så tror jeg at det gir låtene en annen dimensjon. Veien hit har vært lang, med mye blod og tårer, og på mange måter har det vært en melankolsk vei til ikke-melankolsk musikk. 
Han har allerede blitt omtalt som en mellomting mellom Sondre Lerche og Jarle Bernhoft, og i vår var Christian med i den svenske utgaven av «Kvelden er din» hvor han sang duett med Kurt Nilsen. 
– Kjæresten min meldte meg på programmet for å gi noe tilbake etter kreftsykdommen. Kurt Nilsen er en utrolig dyktig vokalist, og det var både morsomt og forferdelig skummelt. Men jeg har vært heldig som hele tiden har fått ekstremt mye støtte fra samboer og familie. 
Til våren og sommeren planlegger Christian flere festivaljobber, og Knutli er nok et navn vi kommer til å høre mye fra i årene som kommer! 

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Cristian Knutli