Interiør & design »  Viktig vinpropp / Viktigpropp

Viktig vinpropp / Viktigpropp

Det er vår og vakkert, og tid for vin og veranda med stilfulle detaljer. En elegant og lett hverdag er sikret med riktige produkter og grønt gress i hagen.
Article image

Da Rosendahl lanserte sitt første designprodukt i 1993 var det gjort. Vinproppen ble så populær at grunnlegger Erik Rosendahl måtte skynde seg og skaffe den en større familie. Hele kolleksjoner ble tryllet frem, og nå omfatter Rosendahls kolleksjoner alt fra tilbehør til vin, klokker, glass og servise.

Slik startet det danske designeventyret sin ferd mot stjernene. Godt verktøy og tidløs design har skapt et helt nytt marked for gaver og fine detaljer til hjemmet. Rosendahl har klart det nesten umulige, og blitt folkeeie. Kvalitet, og praktisk og god funksjon, har vært ledetråden i denne suksessen, som fører frem til denne vårens nye og flotte produkter, blant annet i den velkjente og stilrene Grand Cru-serien. Drinkeglass, urtepotteskjulere eller termokopp – med sine karakteristiske riller-passer perfekt til de andre delene i serien.

Article image

Evig essens

Rosendahl er Danmarks moderne designhus, og symbolet på en stor og kompromissløs designtradisjon. De både profilerer og verner om dansk designs gode ry og rykte med sin dynamiske og kreative designvirksomhet. Rosendahl finner inspirasjon ved alle livets sider, og i livets skiftende og flytende former. Slik er de hele tiden lojale og innovative for selve designarbeidet, hvor prosessen er like viktig som det ferdige resultatet.

Den visjonære Erik Rosendahl så mulighetene i et designsterkt varemerke da han startet med vinproppen. Den smarte kjegleformede proppen passer til alle vinflasker. Rosendahl ønsket å lage en propp som kunne brukes igjen og igjen, og samtidig sikre at vinens aroma ble bevart, også etter at flasken var åpnet. Vinproppens design er stram og tidløs, en skikkelig bruksklassiker. Et perfekt eksempel på hvordan det geniale kan ligge i den helt enkle løsningen.

Klassikere er noe Rosendahl verdsetter høyt. De verner gjerne om det som fremtidige skatter. Den kjente lille apen i teak henger høyt, og blir dullet godt med. Fra munnblåste glass til nytenkende tilbehør til bordet og boligen, og profesjonelt verktøy til kjøkkenet, går det en rød tråd av omsorg for den lette og behagelige stilen med egen karakter.  Rosendahls konstante produktutvikling har satt sitt preg på de fleste moderne hjem i Skandinavia.

Samarbeid med andre arkitekter er en del av Rosendahl. Kunsthåndverkeren Lin Utzon har blant annet skapt den poetiske og rene Filigran-serien, og den skulpturelle Lin Utzon-vasen. Ole Palsby står for den usedvanlig flotte Opus-serien, hvor organiske former omfavner det funksjonelle i en egen enhet. Selv om designerne er forskjellige, er uttrykket helt i Rosendahls ånd. Den mest kjente er nok allikevel den vakre og tidløse Grand Cru-serien. Den forener dansk og japansk formspråk på en unik måte. Et Rosendahl-produkt er din garanti for kompromissløs formgivning og funksjonalitet.

Rosendahls hovedkvarter ligger i Hørsholm i Danmark. Hovedkontoret, som er tegnet av arkitekten Kim Utzon, gjenspeiler essensen av Rosendahls visjon – stilrene former og moderne design. Den arkitektoniske utformingen og materialene skaper et selvstendig skulpturelt uttrykk som markerer Rosendahl som et varemerke. Bygningens former, konstruksjoner og tekniske installasjoner er valgt for å oppnå et intelligent hus, hvor alle passive og aktive systemer er medvirkende til å skape et godt inneklima, og for å ta hensyn til miljøet. Trivsel og harmoni med en ærlig bruk av materialer viser at Kim Utzon har tegnet Rosendahls hovedbygning med innlevelse og en forståelse for sine omgivelser. Bygningen skal være en ramme rundt bedriften, verdifull i seg selv. Design fra ende til annen hele veien.

Article image

Grand Cru

Den originale Grand Cru-serien omfatter et sortiment av lekre objekter til veldekkede bord. Hver del representerer et lite stykke moderne kunstindustri, og er formgitt for å løse en oppgave optimalt.
Seriens karakteristiske og stilrene riller, og glassets rene form gir innholdet et flott og elegant uttrykk. Det enkle og diskré med Grand Cru stilen har gjort den til en formidabel suksess. Det er lett å være vertinne og vert til en innbydende servering når man bruker denne serien. For eksempel gir den velkjente vannkaraffelens stilrene blanding av stål og glass enda mer klasse til innholdet i karaffelen.

Den populære serien blir stadig utvidet med nye produkter. Du kan for eksempel glede deg til flotte urtepotteskjulere, en praktisk termokopp, eggeglass og ikke minst de gedigne drinkeglassene. Alt med riktige riller og den stilrene formen, slik at de kan passe perfekt inn med resten av serien.  Med Rosendahls Grand Cru-bestikk er det pleien av sansene som står i sentrum. Følelsen av et godt bestikk i hånden styrker smaksløkene. Estetikk og funksjonalitet er selve essensen i det elegante og stilfulle bestikket i god Grand Cru tradisjon.

Article image

Fra vin til flue

Rosendahl favner bredt med sine produkter. Avishyllen Wallpaper og vinhyllen Winetube er to spesielle objekter. Børstet aluminium og runde former krummer seg om avisene, mens vinflaskene får lys og oppmerksomhet i en hylle formet som et rør. Dekorativt fra alle kanter.

Design Collection er skapt med kjærlighet, fantasi og intelligens. Barnebestikk, gyngehest og sitronpresse, salt og pepper bøsser. Felles for alle produktene i Design Collection er at de er i bruk år ut og år inn. De hører hjemme i ethvert hjem. Slik som Erik Baggers Fluesmekker. Den består av 350 lange fibre av sort polyester festet i et skaft av rustfritt stål. Den gjør ikke en flue fortred, men bedøver heller insektene, slik at de enkelt kan kastes tilbake til naturen uten skade på vegg, bord eller samvittighet.

Rosendahls samarbeid med japanske og hans Global kniver har vært og er til stor glede for mange norske hjem. De er en fusjon av to kulturer. Japansk estetikk og eldgammelt krigerhåndverk gir kniver med usedvanlig skarphet, styrke og balanse. De er rett og slett vanedannende!

To danske verdensberømtheter er også innlemmet i Rosendahls eventyrlige samling. H. C. Andersen ble hyllet med eget servise på 200 års jubileet for hans fødsel og Karen Blixens jul er en rørende og skjønn julepyntserie, som ble lansert rett før jul i fjor. Den verdensberømte forfatterinnen var selv kjent for sine elegante juletrær pyntet med kunstnerisk hånd. Det er duket for en ekte romantisk og gammeldags julemåned med Karen Blixen.
Opus servise, glass, bestikk og oppbevaringskrukker er laget av Ole Palsby i hans karakteristiske utrykk med myke buer og blankpolert rustfritt stål. Serien bygger på prinsippet om at funksjonen avgjør materialvalget. Med stramme og rene organiske former har han brukt både klart glass og den fineste benporselen for å skape den komplette helheten rundt måltidet.

Article image

Klokkeklart

Det er ikke bare bordet og interiøret som er så heldige å bli tatt hånd om av Rosendahl. Den hypermoderne og svært minimalistiske klokkeserien Watch har sett dagens lys. Den er designet av den prisbelønte danske formgiveren Flemming Bo Hansen. Han er en av svært få dansker som er representert på Museum of Modern Art i New York. Watch-serien kjennetegnes ved enkle rene linjer i harmoni med svarte remmer og urskiver i matt stål.
Rosendahl bruker kun danske designere for å holde den danske designtradisjon i hevd og føre den videre. Alltid med kompromissløs formgiving, og alltid funksjonell. Det har gitt Rosendahl en sterk posisjon i Danmark. Norge er det største eksportmarkedet, med Japan rett bak. Kundene er kvalitetsbevisste og verdsetter produkter som er multifunksjonelle og nøye gjennomtenkt i detaljene. Derfor er Rosendahl et flaggskip innen brukskunst og kvalitetstilbehør til boligen.

Det er vår og vakkert

Lange sjarmerende sommerkvelder på terrassen står for døren, og Rosendahl gleder seg til å vise frem nye og spennende produkter. Opus-serien er utvidet med vinglass og karaffel. Lin Utzons petroleumsblå vase sørger for nydelig sommerstemning. Rosendahl er veldig populært som gave til bryllup, eller som innflytningsgave til familie og venner eller som firmagaver. Møt våren med stilige detaljer. Sjansen er stor for å møte på en klassisk Rosendahl vinpropp på en rødvinsflaske nær deg!

Tekst: Pia Vangen  Foto: Rosendahl