Hjem » Bergen » Helse & velvære »  Ta huden på alvor

Ta huden på alvor

– Mange ønsker å se ut slik som de føler seg. Da kan kun små endringer gjøre store forskjeller på eget selvbilde, mener plastikkirurg.

Hos Teres på Nesttun snakker Tom Inge Ørner om sin tredje største pasientgruppe – de som ønsker å gjøre noe med ansiktet sitt. Dette kan være tunge øyelokk, rynker, poser under øynene, gusten hud, slapp hals eller pigmentflekker.
– En del kommer til konsultasjon i den tro at jeg med kirurgi kan gi dem et rynkefritt ansikt med ungdommelig hud. Riktignok kan kirurgi alene fikse mye, men ingen får bedret hudkvaliteten ved hjelp av kirurgi, fastslår den erfarne doktoren.

Anbefaler A-vitaminsyre

Fra 30-årsalderen går hudcellefornyelsen saktere og huden begynner å eldes. Dette forårsaker fine linjer og rynker, slapp hud, tap av volum, mørke flekker og en mer ujevn hudtone. Men man kan vekke hudens celler, slik at de igjen kan fungere bedre ved å tilføre huden aktive ingredienser i form av godkjente legemidler eller hudprodukter.
– Vitamin A-syre/Retinol er den eneste topiske ingrediensen – det vil si noe man smører på huden – som viten-skapelig bevist har klare antialdringsfordeler, sier Ørner og gjør samtidig oppmerksom på at markedet flommer over av kremer og geleer som ikke hjelper det spor.

Vask, skubb og unngå fuktighetskrem

– Det er med hud som med kropp; Kroppen må trenes, huden må pleies. Alle må forholde seg til ansiktet sitt og til huden sin, sier Dr. Ørner.
Hans råd er at ansiktet skrubbes daglig, vaskes og smøres med noe som regulerer fettproduksjonen.
– Dessuten er det mange som tror at fuktighetskrem er saliggjørende og helt nødvendig. Fakta er at huden selv er ment å produsere den fuktigheten den trenger for at huden skal være sunn, understreker plastikkirurgen.

Unngå soling og røyking

Ørner forteller oss litt om hva huden både trenger og ikke trenger for å holde seg sunn. Han peker på sol og tobakksrøyk som hudens verste fiender, mens frisk luft, nok søvn og trivsel er faktorer som har en positiv innvirkning på ansiktshuden. Det finnes dessuten andre hjelpemidler og metoder som kan ha god effekt på huden. Botox-injeksjoner, fillere og medisinske peelinger, såkalte ikke-kirurgiske behandlinger, er de raskest voksende behandlingene i Dr. Ørners bransje.
– Disse behandlingene kan utføres raskt, de har kort rekonvalesensperiode og er billige i forhold til resultatet, forklarer plastikkirurgen.
Ørner tegner og forklarer oss om ulike trender innen ansiktsbehandling, før han blir litt filosofisk omkring temaet kroppsendringer.

Mindre akseptert enn puppefiksing

– Etter hvert er det å fikse på brystene blitt allmenn akseptert. Men fortsatt er det mange som ser på det å gjøre endringer i ansiktet som juks. Litt ulogisk i grunnen, ansiktet er jo den delen av kroppen som man ser hele tiden, sier Tom Inge Ørner og legger til at ansiktsoperasjoner ikke er noe typisk kvinne-fenomen.
– Faktisk foretar jeg for like mange øyelokksoperasjoner blant menn som kvinner, sier han.

Tekst: Geir Dahle | Foto: Teres Bergen

Følg IN magasinet på Facebook