Hjem » Sandnes » Helse & velvære »  Sannheten om naturlig hudpleie

Sannheten om naturlig hudpleie

Det er mange produkter som fremstår som naturlige og økologiske, men hva betyr dette- egentlig?

I et marked hvor vi stadig blir presentert for nye kremer som skal hjelpe for ditt og datt, er det ikke enkelt å vite hva som virkelig er ekte vare. Visste du at det i Norge ikke er noen formelle krav til økologisk hudpleie? Dette medfører at enhver produsent av hudpleie og kosmetikk kan hevde at et produkt er økologisk, ettersom det inneholder så lite som en økologisk ingrediens. Heldigvis finnes det ildsjeler som arbeider med 100 % naturlig hudpleie. Dette betyr økologisk, organisk, biodynamisk og selvsagt fairtrade godkjente merker. Effektive produkter som skaper en økonomisk, samfunnsmessig og helsefremmende balanse i alle ledd. Jeg tok en prat med Marianne Kolstø Gil, innehaver av Votana Klinikk i Sandnes for et dypdykk i hva økologisk hudpleie egentlig er.

Økologisk hudpleie – virker det?

Økologisk hudpleie har mange fordeler. Huden vår gjenkjenner ingrediensene, og opptas dermed raskere enn syntetiske produkter, noe som også gir raskere resultater. 

– Når du skal kjøpe et økologisk produkt, er det lurt å snu krukken og sjekke ut ingrediensene selv, råder Marianne. 

Selv har hun oppdaget et av de reneste produktene på markedet, Pharmos Natur – Green Luxury fra Tyskland. Det var apotekteknikker Margot Esser som oppdaget plantenes utrolige effekt da hun ved en ferie i USA var utsatt for en ulykke som forårsaket store forbrenninger i ansikt og overkropp. Legestanden gav henne ikke mye håp om forbedringer, men hun lot seg behandle av naturterapeuter som benyttet spesifikt utvalgte planter for å styrke helingsprosessene i huden hennes. Dette ble starten på Pharmos Natur, et arbeid hun har vunnet en fredspris for, av sin innsats for lokalsamfunnet og familiene som høster plantene. Akkurat nå har 300 familier i mellom Amerika jobb og deres barn skolegang, takket være henne. 
– Det er fantastisk å kunne jobbe med et produkt som respekterer både mennesker og naturen, smiler Marianne. 
Alle produktene til Pharmos Natur er også biodynamiske, som betyr at jordsmonnet ikke er kjemisk behandlet, men at det er naturlig og økologisk drift. Det er den reneste hudpleieserie fra naturen med fantastiske resultater. Du lurer kanskje på hva som gjør disse produktene så annerledes. De inneholder selvsagt ingen alkohol, parabener, mineraloljer, medisinske syrer, kjemisk behandlet vann, ei heller noe spor av konserveringsmiddel. Pharmos Natur, er en ren økologisk hudpleieserie, som virker inn på de dypere hudlagene. 
Hvor en produsent normalt ville tilført høye bestanddeler kjemisk behandlet vann eller også ofte rimelige mineraloljer (avfallstoffer fra oljeindustrien), som fyllstoffer i sine kremer for å oppnå ønsket konsistens, benytter Pharmos Natur – som eneste Europeiske produsent - utelukkende ren, organisk Aloe Vera plante/juice som inneholder mer enn 160 aktive ingredienser. Til sammenligning koster 1 liter Aloe Vera juice det samme som 5000 liter renset vann). 
I motsetning til vannbaserte kremer, penetrerer den organiske Aloe Veraen mye dypere i hudlagene, og fungerer som et meget aktivt transport og bindemiddel for å bringe andre naturlige ingredienser med seg dypere inn i huden. 
Visste du at Aloe Vera-planten skal være mellom 3 -5 år gammel før den har sin optimale virkning? Dette er basisen i alle Pharmos Natur produkter. Ingrediensene i de forskjellige kremene er ut jojoba, sort sesam, shea, roseolje, og en mengde andre flotte ingredienser, valgt ut i fra ønsket resultat. 
Ønsker du en behandling for oppstramming, uren hud, detox eller fuktighet, blandes dette spesielt tilpasset nettopp deg, hos Votana, med Aloe Vera-planten og de andre organiske ingrediensene. Egne behandlinger tilpasset menn. Ellers har Votana et stort utvalg av Pharmos Natur produkter til hjemmebruk.

Kvalitetssikret og økologisk

Som vi var inne på tidligere er det ingen formelle krav i Norge til å kalle et produkt økologisk eller naturlig. Består ingrediensene av planteekstrakter og har produktet utenlandske sertifiseringer er du derimot et stykke på vei. Hva er økologi? Økologi betyr å gå en annen vei enn den tradisjonelle. Finne andre og enda bedre løsninger. Både med tanke på samspill med naturen, dyrene og oss mennesker i mellom. På alle livets områder, for å få til det mangfold og den dynamikk som skal til for å skape en bærekraftig og fremtidsrettet livsstil. Marianne åpnet dørene på Votana 3. desember i fjor, hvor hun og dyktige kollegaer tilbyr negledesign med den 99 % allergifrie Bio Sculpture Gel, og hud- og kroppspleie med Pharmos Natur og andre naturlige serier. De stiller store krav til sine produsenter, både til produktets kvalitet, men og selve produksjonen. 
Pharmos Natur har fire forskjellige sertifiseringer innen økologi. Sertifiseringen Eco kontroll fra Frankrike kontrollerer dyrking, høsting, produksjon, fair trade og non-animal testing. Bio fra Tyskland går nøye gjennom dyrking og høsting av organiske ingredienser. Natural ICADA er kvalitetskontroll av alle ingredienser, og Aloe Science Council har meget strenge kontroller av Aloe Vera planten i alle ledd av produksjon og distribusjon.

Ditt Naturlige valg – Holistisk balanse

Marianne har arbeidet med naturlige produkter i flere år, men er ikke noen typisk «helse freak». Hun og jentene på Votana har gjerne sjokolade i skålen den ene dagen og frukt den andre. De elsker det de driver med og jobber for å fremme velvære på alle nivå - Det handler om balanse i kropp og sinn. Rene produkter til innsiden og utsiden, og et naturlig forhold til kosthold og hudpleie. Så enten du ønsker en naturlig skulptering og farge av neglene, eller å behandle huden med rene planteprodukter, er Votana ditt velvære-paradis. Du finner dem ved siden av Berheim Interiør, i gamle Høyland forbruk.

Tekst: Helene Stenhaug | Foto: Votana, Pharmos Natur – Green Luxury & Helene Stenhaug

Følg IN magasinet på Facebook