Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Mer populært med bunad enn noen gang

Mer populært med bunad enn noen gang

For mange av vårens konfirmanter er bunad det som står øverst på ønskelisten. Bunad er nemlig mer populært enn noensinne, og tar du turen innom Husfliden kan du nå blant annet se den nye, flotte trønderbunaden, Svart Gloria.

Husfliden holder til i store og hyggelige lokaler i Olav Tryggvasonsgate, og her finner du alt fra garn og strikkeroppskrifter til hjemmestrikk og designklær du ikke finner andre steder i byen. Og er du på utkikk etter en gave til noen som har «alt», så finner du en rekke gode gaveideer her som mottakeren er garantert å sette pris på.

I andre etasje holder bunadsavdelingen til. Her finner du de ulike trønderbunadene, og en kunnskapsrik betjening står klar til å hjelpe deg med å velge den bunaden som passer perfekt til akkurat deg. Daglig leder Guri Anne Ustad forteller at de allerede opplever stor etterspørsel av bunader til neste års konfirmanter, og det er tydelig at det er mange unge, både gutter og jenter, som ønsker seg egen bunad.

Article image

Ny trønderbunad

Nå kan du også la deg friste av den helt nye trønderbunaden, Svart Gloria. Den er utstilt i Husflidens lokaler og det er vel verdt å ta turen innom for selv å ta den i nærmere øyesyn. Bunaden ble presentert for første gang på Bunadsmessen i Oslo i sommer, under Norges Husflidslags 100-årsjubileum, med stor suksess.
– Vi fikk utrolig bra respons på den nye bunaden under messen. Svart Gloria er den samme som den tradisjonelle trønderbunaden, men med svart vevnad. På 40- og 50-tallet var det vanlig å veve sine egne stoffer, og da var det en del damer som vevde svart. Bunaden er også avbildet i bunadsleksikonet, og er en del av lokale tradisjoner.

Trønderbunaden finnes dermed i tre mønstre og fire farger; rød, blå, grønn og svart. Det er rundt fem år siden man begynte å bruke Gloria stoffet i trønderbunaden, og etter hvert fikk man ideen om å hente frem den svarte også. Svart er jo en klassisk farge som alltid er trendy, og det er mange gjerne vil ha svart også i bunaden sin. Tilbehør som veske, lue og sjal er det samme uansett hvilken farge man velger på bunaden. Et lekkert sjal er det perfekte tilbehøret til bunaden, og sjalet Husfliden kan tilby til trønderbunaden er laget etter et sjal funnet på Kunstindustrimuseet som ble brukt i den samme tidsperioden som bunaden stammer fra.

Article image

Herrebunader

Også guttene står i kø for å få bunad, og for mange er konfirmasjonen den perfekte anledningen til å ønske seg bunad slik at man slipper en relativt dyr investering senere i livet.
– Når vi tok mål av neste års konfirmanter under bunadsmessen i Oslo spurte jeg en av guttene som skulle ha trønderbunad om han var helt sikkert. Og han kunne fortelle at både broren og kompisene hans som ikke ville ha bunad til konfirmasjonen angret i dag når de ikke har råd til å kjøpe selv. Men vi ser jo også at bunader er den ultimate bursdagsgaven til 20-, 30- eller 40-årsdager.

Guttene kan velge mellom trønderbunad med aner i Ålen og en med aner i Gauldal. Gauldalsbunaden har en eksklusiv og spesiell hvit jakke, og kommer med stilige nikkers, vest, skjerf knyttet i halsen, mansjettknapper og herresølje, i tillegg til hvit linskjorte med broderinger.
– Skjorten med mye broderinger er den som brukes mest. Folk er opptatt av brodering og norsk håndverk, det merker vi også på damebunadene, sier Guri Anne. Alle bunadene sys på Husflidens egen systue som holder til i samme hus, og med mye fin håndsøm. Dermed kan du være sikker på at du både får god kvalitet og akkurat de riktige målene.

Article image

Borgerbunad

En annen valgmulighet for herrene er den stilige Borgerbunaden. Den har sin opprinnelse på 1820-tallet, og var populær blant borgerne i byen som ønsket seg sin egen festdrakt. Borgerbunaden har lang frakk, flosshatt og ikke minst den flotte 17.mai vesten med spennende detaljer som «17.mai» vevd inn i vesten. Til borgerbunaden kan man selv velge om man ønsker nikkers eller langbukse.

I tillegg til bunader kan Husfliden også friste med vakre festdrakter, som den elegante «Silkefin». Drakten er laget spesielt for Husfliden av Trondheimsdesigneren Randi Bakken.
– Det er en veldig anvendelig drakt med svart stakk og lekker silkebluse. Og man kan selv velge hvilket tilbehør man ønsker å bruke til. Vi kan tilby mange drakter med historiske mønster og fasong, forteller Guri Anne som ønsker alle hjertelig velkommen innom Husfliden for en hyggelig bunadsprat!

Tekst & foto: Mona Gullstein