Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Med hjerte for mat

Med hjerte for mat

City Bistro er et spiseri med særpreg og sjarm. I egenartede småstuer med tre-vegger og gamle familiebilder kan du nyte utsøkte retter og nøye utvalgte viner. Ingenting overlates til tilfeldighetene når stedet byder til bords.
Ved Madlaveien finner du City Bistro, et spiseri som ble åpnet av dagens eiers far, og som bærer både familie og mattradisjoner videre. Stedet er elsket av mange for dets lune omgivelser og konsekvente avslag av halvfabrikkert mat. Her skal alt lages med omtanke, kunnskap og fra bunnen. Rettene og kvelden kan nytes i kjent selskap i en av de seks intime stuene eller i den koselige a la carte restauranten.

Kulinariske opplevelser

For City Bistros eier, Cathrine Trettenes er kvaliteten på råvarene og behandlingen av dem, noe som ikke kan forhandles på. Dessuten sier hun at man får en mye bedre kontroll over maten, når man lager den selv og den ikke allerede er halvferdig når den ankommer kjøkkenet. Da blir det jo så mye bedre!
For et av varemerkene til City Bistro er at stedet er svært nøye og presis med behandling og tilberedning av matvarene, det er nemlig da man får det absolutt beste resultatet. Et eksempel på dette er de 5,2 tonn lutefisk som restauranten hvert år selger i førjulstiden og som Cathrines far egenhendig står for tilberedelsen av. Gevinsten for det ekstraarbeidet er en bred anerkjennelse av lutefisken på City Bistro. Ofte begynner reservasjonsbestillingen til lutefisklag allerede i desember året før, i det gjestene fra årets selskap er på vei hjem etter en hyggelig kveld som tydelig ga mersmak.
Videre forteller Cathrine at de bestreber å ta i bruk norske og lokale råvarer. Resultatet av disse bestrebelsene er en meny som er både internasjonal og urnorsk. Til de ulike sesongene får man servert tradisjonelle retter som både skrei og smalahove.
Over tid har det vært så stor etterspørsel fra gjestene etter ingrediensene som brukes i de ulike rettene at City Bistro har åpnet en butikk i sentrum, hvor de selger nettopp disse. Butikken ligger i huset til Helge Myhres skipshandel og navnet er beskrivende nok: ”Ingredienser”. Dessuten får du også kjøpt sandwicher, paier, salater og quicher til enten å nyte der eller ta med seg på tur og jobb.

Nostalgisk atmosfære

Huset til City Bistro består av tre etasjer som alle innehar en hjemmekoselig, nostalgisk og lun atmosfære. Veggene er av rød murstein og lafta tømmervegger, og flere steder er både originale vegger og gulv ivaretatt. Hver stue har en egen sjel og karakter, noe man straks legger merke til etter en rundtur på huset. Vossastova gir et nesten høytidelig inntrykk, med solide møbler i mørkt tre og veggmalerier. Perfekt for røffe retter som smalahove, rakefisk og lutefisk. I Nye stova er det derimot en mer romantisk og sommerlig stemning med lyse vegger og temporært interiør. Noe for enhver smak og anledning altså.
I hele huset henger kunststykker fra lokale kunstnere, som man også kan få kjøpt.
På tur rundt i huset forteller Cathrine om de vakre svart-hvitt fotografiene som står plassert i hyllene. Det er bilder hun fant i et gammelt familiealbum og som ikke er av den tradisjonelle typen, men morsomme bilder fra dagligliv til mennesker noen generasjoner tilbake. På den ene veggen henger bilder som faren i sin tid fikk tak i. De viser Madlaveien langt ute på landet, engang på begynnelsen av nittenhundretallet. I den hvite vinduskarmen står bestemors blomstrede servise og vitner om en autentisitet som ikke er alle steder forunt.

Nye prosjekter

Med en fast og trofast gjestekrets og flere tilsluttende, har City Bistro nå satset på flere prosjekter. Det ene er det allerede nevnte utsalget ”Ingredienser” på Skagenkaien 22, det andre er den nyåpnede City Brasserie og Vinbar som du finner langs Vågen, i det gamle lokalet til Stim.

Der åpnet de 1.juli dørene til nyoppussede lokaler med småretter og a la carte i 1.etasje og 2.etasje med en nøye utvalgt ukesmeny med vinpakker, samt vinbar. Der får du et av byens beste utvalg, med over 200 nøye selekterte vinsorter. I vinbaren kan du slappe av med vin, venner og en tapastallerken, eller du kan gå hit og sette deg i de behagelige sofaene etter at middagen er inntatt. Cathrine forteller at tanken bak stedet er at du etter en god middag skal føle at man ikke må gå et annet sted for å fortsette kvelden. Av egen erfaring sier hun at ”ofte når man har en veldig hyggelig middag med venner, jobb eller familie, så har man ikke lyst til å dra men man er liksom ferdig med det som skjer på bordet” så derfor kom ideen om å lage en myk sofagruppe som man kan gå videre til, uten å måtte bryte opp og ta på seg kåpene. Der har de også åpent til 02.00 så man risikerer ikke utålmodige servitører som begynner å vende på stoler i det samme man ber om regningen. Dessuten kan Cathrine fortelle at de er en hyggelig gjeng som jobber i lag og at det er en av grunnene til at hun liker så godt det hun gjør. Det andre er alle de kjekke gjestene som kommer igjen og igjen, og som hun over tiden har blitt godt kjent med.

Siden hun har gått på City Bistro siden hun var femten, var det en periode hun var usikker på om å overta driften var det riktige å gjøre. Etter ett års permisjon hvor hun studerte noe helt annet, var hun klar på at ”JA! Det var dette jeg ville drive med.” smiler Cathrine entusiastisk.
Kanskje er det nettopp det som er hemmeligheten bak interiøret, maten og suksessen. Enten så gjør man det med hjerte, eller ikke i det hele tatt.

Tekst: Hilde Mangset Lorentsen
Foto: Rose Robles Ellingsen