Interiør & design »  Eksklusivt i andre etasje

Eksklusivt i andre etasje

I Øvre veg finner vi to kreative damer – den ene syr de lekreste kreasjoner og den andre utfolder seg kunsterisk på lerret. Begge tar de på seg oppdrag på bestilling. Klesdesigner Elin Berg har også egen butikk i samme lokale. I hver sin artistiske sjanger leverer de håndverk i absolutt toppklasse!
Det er drøyt ett år siden Elin Berg flyttet inn i de lyse fine lokalene i Øvre veg. Etter endt 3-årig utdanning i søm og klesdesign fra København i 2003 ble hun igjen ett år og startet sitt eget klesmerke med navn Bergart.

Vel hjemme igjen og som den gryende gründeren hun var, tok hun videre et etablererkurs for unge entrepenører i Bodø i regi av landets høyskoler. Hun var klar for å skape sitt eget og gjøre klesdesign til sitt levebrød! Den talentfulle maleren Inga Oline Vårdal satser også på å utvide sin tid i atelieret i 2. Etage. Hun har hatt tilholdsted side om side med Elin siden februar 2008.

– Vi holder på med forskjellige ting og vi har så forskjellige bakgrunner og det er nettopp det som gjør dette stedet så innholdsrikt og inspirerende å være, sier Inga. Ja, det passet så godt at jeg hadde noen ekstra kvadaratmeter samtidig som Inga trengte mer plass til sine lerret og malerkoster, skyter Elin inn. Det var i forbindelse med Inga’s forestående bryllup at hun oppsøkte Elin’s systue for første gang.

– Jeg kjente henne bare litt fra før, sier Inga, men jeg visste hun var flink. Det er i hvertfall ingen tvil om at de trives i hverandres selskap disse to talentfulle kunstnerne, for det gjenspeiles i den gode atmosfæren som møter deg når du kommer opp trappen til 2. Etage.

Bergart Design

For konfeksjon er København den største arenaen i Skandinavia. – Det er klart det var fire spennende og erfaringsrike år, men det var også veldig fint og inspirerende å flytte hjem til Molde igjen. Det daglige synet av Moldealpene bringer deg et stykke nærmere naturen og jeg drar ofte elementer av naturens røffhet inn i mine kreasjoner, sier Elin.

– Navnet Bergart bringer jo også umiddelbart assosiasjoner til naturen, samtidig som det ligger mye fleksibilitet innebygd i navnet.

Hun kan videre fortelle at hun er veldig glad i naturlige materialer. Foreksempel kan hun gjerne bruke grovstrikk i jordfarger for å skape den riktige helheten i et antrekk. Strikker gjør hun også selv, enten for hånd eller med maskin. Det er ikke bare dem som skal ha noe spesielt til en spesiell anledning som kommer innom Elin i 2. Etage. – Jeg lager også skreddersydde hverdagsklær, sier Elin. For mange består jo hverdagen av forskjellige typer representativt arbeid, man reiser gjerne mye og det er da viktig at man føler seg vel med bekledningen. Foruten i naturen finner hun også inspirasjon i nye trender i moteverden forøvrig. En hel vegg i systuen er kledd med utklipp fra forskjellige motemagasin

– Men min stil er like mye preget av ”Second hand style”, sier Elin. – Det kan også være at jeg ser et mønster i et stoff eller hører en melodi, det er mye som er med på å forme et plagg. Slik får også hvert plagg sitt eget særpreg.

Signert Inga Oline

Også Inga Oline blir inspirert av musikk når hun jobber. Ofte drar hun elementer av sangtekster inn i bildene sine. Det forsterker gjerne uttrykket, sier Inga Oline. Hun bruker mye collage når hun maler, det vil si at hun blander forskjellige materialer i bildene.
– Jeg bruker hovedsaklig acrylmaling og fotopapirtrykk som jeg setter sammen til bakgrunner med forskjellige duse farger og spennende mønstre, sier Inga Oline.

– Jeg maler deretter inn detaljene, gjerne med innslag av skarpere konturer og farger.

Helt siden hun var liten har Inga Oline interessert seg for kunst. Det brakte henne til Bergen og kunsthistoriestudier ved Universitet i 2003-2004 og senere til Strykejernet kunstskole i Oslo, hvor hun også fikk interesse for å støpe og brenne farget glass.

– Men det er maling jeg driver med i mitt atelier i 2.etage, sier hun. – Jeg maler helt ned til størrelse 10 X 10 cm og opp til 1 x 1,5 meter, tilpasset alle romstørrelser og type rom.

Jazzen neste

Ett av Elins mål er få en egen kleskolleksjon for salg via egen butikk og gjennom andre små uavhengige nisjebutikker. Per i dag syr hun mest på bestilling.

– Når man driver slik som jeg gjør er det vanskelig å forutse i hvilken retning framtiden bringer deg hen, sier Elin. Hun tror derfor det er viktig å være fleksibel i forhold til å forme den fremtidige forretningsstrategien.

Nå er det imidlertid jazzfestivalen som står for tur. 2. Etage vil ha sitt eget telt i paradegaten. Her har Elin lagd en egen eksklusiv kolleksjon for anledningen. Inga Oline vil også stille ut et knippe utvalgte malerier for salg. I tillegg vil de på jazzen ha med seg en annen hjemvendt Romsdaling, nemlig Rannveig Nyheim fra Innfjorden. Rannveig studerte søm og design i København sammen med Elin og også hun har sitt eget merke; Ran.

For mer informasjon om jentene som holder til i 2. Etage, stikk innom dem, besøk dem på Jazzen eller se deres felles hjemmeside.

Tekst: Lena Nerland
Foto: Grethe Ohr & Lena Nerland