Hjem » Reiser & opplevelser »  Vårstemning i historiske omgivelser

Vårstemning i historiske omgivelser

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Værtshuset Bærums Verk ofte blir kalt «Bærums skjulte perle». Her får du servert fristende måltider basert på sesongens råvarer i fantastiske omgivelser. Når det begynner å bli varmt i luften kan du dessuten nyte vårstemningen på det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer!

Du merker det med samme du går inn døren til det sjarmerende trehuset. Værtshuset Bærums Verk er ikke helt som alle andre spisesteder. I de gamle tømmerhusene sitter historien formelig i veggene. Atmosfæren er lun og innbydende, og på kjøkkenet tilberedes de deiligste retter. Så snart snøen har smeltet og vårsolen begynner å varme skikkelig åpnes dessuten den fantastiske uteserveringen i hagen. Det er få ting som slår det å nyte en god salat og noe kaldt å drikke på en varm solskinnsdag omgitt av historiske bygninger og blomstrende syriner.
I det hele tatt er bare det å ta den korte turen ut til Bærums Verk fra Oslo nærmest som å komme til en annen verden. Med suset fra fossen i bakgrunnen er de gamle trehusene og mursteins bygningene den perfekte rammen for en hyggelig spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger altså Værtshuset Bærums Verk.

Norges eldste spisested

Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og kan dermed smykke seg med tittelen Norges eldste spisested. Og det lille rødmalte tømmerhuset på bredden til elva Lomma bærer fremdeles stolt med seg sin lange historie. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper.
Værtshuset har mange faste gjester som både kommer hit for å feire livets små og store begivenheter, eller bare stikker innom for en lunsj eller middag. I tillegg er det mange som kommer langveisfra for å spise her. Mesteparten av suksessen kan uten tvil tilskrives Ulla og Bob Laycock som i over 20 år har vært vertskap ved det historiske spisestedet. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser, og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. 
– Nå er vi endelig tilbake til det normale igjen etter pandemien og nedstengninger. Det er viktig at folk kommer ut igjen og bruker restaurantene, sier hun. 
– Vi setter pris på alle de gode tilbakemeldingene fra gjester og ikke minst det at folk snakker godt om oss. Her vet dessuten folk at de får ordentlig mat uten for mye fiksfakseri. Det skal også være rikelige porsjoner slik at man blir mett. Vi serverer ærlig og naturlig mat, og flere av rettene som carpaccio, piggvar og crème brûlée har blitt veldig populære.

Sommerens råvarer

Menyen hos Værtshuset er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Menyen endres i takt med årstidene og råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Vi har også egen urtehage, bærbusker og bikuber i hagen som vi får honning fra. Vår og sommer er det en meny med lettere retter som kalvefilet, ishavsrøye, piggvar, hummer, asparges, jordbær og rabarbra. Og store, gode salater til lunsj. Sommerhalvåret er det dessuten mulig å bestille retter som du kan grille på en egen grillstein, noe som gjør måltidet til en morsom og sosial opplevelse. Vi har også fått en ny spansk kokk som kommer til å lage en ordentlig tapastallerken.
Både mai og juni er travle måneder ved Værtshuset med mange konfirmasjoner, barnedåper, bryllup og avslutninger. I år er det dessuten mange som endelig får mulighet til å feire begivenheter som har blitt utsatt på grunn av pandemien. For mange er det i tillegg fast tradisjon med et besøk her 17. mai eller St. Hansaften. 
– Sommeren i fjor var helt fantastisk med masse folk, så vi håper på det samme i år. Vi krysser fingrene for en fin sommer med mye sol, slik at folk kan sitte i hagen vår og grille, avslutter Ulla og ønsker alle hjertelig velkommen til Norges eldste spisested!

Om Værtshuset Bærums Verk

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook