Hjem » Reiser & opplevelser »  Vårens vakreste eventyr

Vårens vakreste eventyr

Vi går mot den fineste årstiden med stormskritt. Hva med å gjennopdage hva regionen har å tilby?

Foto: Brian Tallman Photography – Visit Region Stavanger
Foto: Brian Tallman Photography – Visit Region Stavanger

Stavanger har lenge vært et ettertraktet reisemål for mennesker fra hele verden. I høysesongen må man vanligvis kjempe om plassen med horder av cruiseturister, men nå på våren har vi virkelig muligheten til å nyte denne vestlandsperlen til fulle uten amerikanske damer med blått hår, og klynger med asiater bevæpnet med selfiestang.

Det er en sjanse vi bør benytte

Stavanger er full av historie, tradisjon og atmosfære. En stor by etter norske forhold, men med småbyens sjarme høyst intakt. Når jeg besøker kystbyer, det være seg i Norge eller utlandet, tar jeg alltid en tur til kaiområdene. Det å rusle «bryggelangs» gir meg en helt egen glede. I Stavanger er dette en opplevelse av de sjeldne. At Stavanger havn og Vågen i særdeleshet er en av byens mest populære attraksjoner er ikke uten grunn. Vågen er byens restaurant og utelivssentrum, og her finnes noe for enhver gane og lommebok. Når du forlater et av disse stedene bør du mett og fornøyd rusle videre mot Gamle Stavanger. På veien dit vil du passere attraksjoner som det Maritime Museet, Hermetikkmuseet og Viking House. I tillegg finner du her en rekke spennende gallerier og småbutikker med smykker og kunsthåndverk.

Gamle Stavanger

Når du har ankommet Gamle Stavanger står du midt i det som faktisk er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. De trange brosteinsbelagte gatene er omkranset av vakre hvitmalte trehus fra 17 og 18 hundretallet. Området er unikt også i internasjonal sammenheng og utpekt som bevaringsverdig av UNESCO. Så vakkert og pittoresk er det i Gamle Stavanger at mange utenlandske turister faktisk har trodd at de befinner seg på et museum, og at innbyggerne er statister eller skuespillere, litt alla Disneyland. Mange har derfor begynt å låse hageporter og inngangsdører i frykt for plutselig å støte på 10 kinesere i stua på vei ut fra dusjen.

Gjør som Tom Cruise – besøk Lysefjorden

En båttur til Lysefjorden og Prekestolen bør være obligatorisk for alle tilreisende som har fått såre føtter av å utforske byens gater og smau. Preikestolen ruver hele 604 meter over Lysefjorden og er faktisk kåret til verdens flotteste utkikkspunkt av Lonely Planet. Fjellplatået er Rogalands best besøkte attraksjon, og er kun en kort fergetur unna Stavanger. Fergeturen er en attraksjon i seg selv med vakker natur og spennende historie. Flere av fergeselskapene som kjører turister til Lysefjorden tilbyr sågar full pakke med mat og drikke, så det er ingen grunn til å ta med seg matboks. Langs med ruten kan du oppleve attraksjoner som «Fantahålå» hvor fortidens skurker gjemte seg for ordensmakten, og den fantastiske Hengjanefossen. Nå som våren er kommet kan man virkelig nyte denne fantastiske naturperlen i tilnærmet fred og ro.

Kultur og shopping side om side

Stavanger er riktignok mye mer enn natur. Byen er full av historie og tradisjon. En tur gjennom de smale smugene i den sjarmerende trebebyggelsen er som å bevege seg i et utendørs museum. Det finnes selvsagt tradisjonelle museer innendørs også, i tillegg til en rekke gallerier. For kulturinteresserte finnes det knapt et bedre sted å være.
Og om du aspirerer til sort belte i shopping er du i riktig by. Spesielt de utrydningstruede spesialbutikkene finnes det fortsatt mange av i Stavanger sentrum. Her trosser eierne rigide parkeringsbestemmelser og lokalpolitisk toskeskap, og tilbyr ekspertise, faghandel og spennende handleopplevelser til både siddiser og tilreisende. I tillegg til alle spesialbutikkene finner tilreisende alt de kan forlange av kjente kjedebutikker og kjøpesentre. Kirkegata er byens fremste handlegate, og strekker seg fra Domkirkeplassen og ned til Havneringen. Her ligger små spesialforretninger side om side med større kjedebutikker, og hvis du er heldig kan du gjøre noen riktig gode kupp. Her selges alt fra klær, sko og sminke til garn, bøker, ost og håndlagde glass. En spasertur nedover «Fargegadå» med pastellfargede hus med spennende butikker og yrende uteliv er en opplevelse i seg selv. Breigata, Søregata og Østervåg er også populære handlegater i Stavanger.

Stavanger har i det hele tatt alt en kan forlange. Det er også lett å glemme hva man har i egen «bakgård», så det er bare å sette av tid til å «oppdag» på nytt alt hva byen har å tilby.

Tekst: Stein O. Kaasa | Foto: Visit Region Stavanger
 

Følg IN magasinet på Facebook