Hjem >  Slik får du mer energi

Slik får du mer energi

Skulle du ønske du hadde mer energi og overskudd i hverdagen? Da kan en juicemaskin være en god investering. Det er nemlig stor forskjell på kartongjuice og ferskpresset juice. Du tenker kanskje at dette vil ta lang tid? Det tar kun noen få minutter, og gir raskt energi.

Dr. Christian Darling er utdannet lege med fokus på kosthold. Hans beste tips er å starte dagen med en ferskpresset juice som inneholder både frukt og grønnsaker. «En slik juice er som å få energi intravenøst». Siden fibrene er silt ut, trenger ikke kroppen å jobbe for å få ut energien og du vil derfor oppleve at energien kommer raskt. Juicen er rik på enzymer, som hjelper til med fordøyelsen. Selv om en juice kan inneholde grønnsaker betyr ikke det at den ikke vil smake godt. Ved å kombinere frukt og grønnsaker skaper det en søt og god smak som til og med faller i smak hos de minste. Dette er et fint tillegg til et daglig kosthold, slik at du kan sørge for at du får i deg og barna nok frukt og grønt. 

Spirer

Dr. Darling oppfordrer alle til å bruke mer spirer i maten. Spirer er en av de mest næringsrike råvarene vi har ved siden av alger og tang. Ved å tilføre mer spirer i maten som inneholder mye enzymer, vil du få en velfungerende tarm og fordøyelse som er nøkkelen til et godt immunforsvar.
- Bruk spirer i de forskjellige rettene du lager i hverdagen, for eksempel i supper på bagetten og i juicer, forteller Darling.

Kartongjuice er «død» juice

Juice fra kartong er ”død” sammenlignet med ferskjuice, forteller dr. Darling. Kartongjuicen er ofte pasteurisert. Det vi si at den er varmebehandlet for å drepe bakterier. Dette senker vitamin- og mineralinnholdet. Frukt og grønnsaker er en viktig medspiller til optimal helse, mental skarphet og livgivende energi. Ved å presse frukt og grønnsaker til en juice, er det mye lettere å få i seg ”5 om dagen”. Noe som forebygger sykdommer og overvekt og øker følelsen av velvære.

1. Begynn med et spireknekkebrød. Et slikt knekkebrød inneholder samme næringen som 200-300 gram brokkoli. | 2. Smør på et tykt lag med cashewost. | 3. Legg på litt spirer på toppen, og du har et perfekt mellommåltid eller en snacks.

Bryt fasten

Darling anbefaler å erstatte noen måltider med juice, spesielt frokosten. Start gjerne dagen med en juice. Dette vil forlenge nattens faste, og hjelpe kroppen å skille ut avfallsstoffer. «Breakfast» på engelsk, oversatt til norsk betyr å bryte fasten. Darling anbefaler å lage 2-3 grønne juicer hver dag.
Dr. Darling forteller at han som ung slet med overvekt og lite energi. Hans interesse for kosthold startet tidlig, og han opplevde at det var overraskende lite fokus på dette i legeutdanningen. 
- Det hele startet da faren min ble kreftsyk og fikk lite hjelp fra det offentlige helsevesenet. Da begynte min reise, som har ført til en spesialisering innen ernæringsterapi og kosthold som medisin, forteller Darling. 
Dr. Darling jobber til daglig som lege, men holder også kurs sammen med sine kollegaer. Hans mål er å hjelpe andre til å hjelpe seg selv. Les mer på: www.hippocrates.no 

Tekst & foto: Karoline Gjermundsen