Portretter »  Pingviner og solsikker

Pingviner og solsikker

- et eventyrlig kulturbeite!

Inspirasjonen og idéene nærmest vibrerer. Auraen i rommet er til å ta og føle på. Det er snakk om Kulturbeite i hjertet av Ålesund og multikunstneren Anne Beite.
Article imageHva som er mest fargerikt ved Kulturbeite, innehaveren eller kunstverkene, skal være usagt. Anne Beite er en flott kunstner, ja kanskje til og med en multikunstner. Hun modellerer flotte pingviner og utformer nydelige solsikker.
Article imageAnne beskriver seg selv som en nysgjerrig og rastløs person som elsker å utforske.
– Jeg elsker å danse og å leve det gode liv. Jeg er ei Ålesundsjente som har vokst opp i en arbeiderfamilie, som bor litt i Ålesund og litt i Italia. Jeg har latt meg inspirere av foreldrene mine som hele tiden måtte skape noe nytt av det gamle for å overleve. Og jeg har blitt inspirert av ting som jeg finner i containere rundt om. Det er utrolig hva folk kaster.
Hva er det gode liv?
– Det må være at kropp og helse holder seg lenge. Å ha økonomisk frihet og gode venner. Ja, og så gode menneskemøter.

Article imageHvorfor ble du kunstner?
– Det var på mange måter et kall, noe jeg bare måtte gjøre – måtte bli. Jeg mener at enten har man det - eller så har man det ikke. Jeg har alltid likt å skape og forme noe. Dette fordi jeg hadde og fremdeles har et enormt stort ønske om å glede andre. Lage noe for og til andre - og det at andre skal bli inspirert og berørt av det jeg gjør og lager.

Hvor lenge har du holdt på og hva slags utdannelse har du?
– Jeg har vel holdt på hele livet med å skape. Men jeg startet utdannelsen med ett år ved Århus kunstakademi, så ble det fire år i Oslo ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Deretter fire år i vakre Italia ved kunstakademiet i Carrara. Senere har det blitt et år ved høgskolen i Volda hvor jeg tok pedagogikk. Dette for å kunne ha muligheten til å undervise.

Hva slags materialer bruker du?
– Mange forskjellige. Mosaikk, bronse og glass, porselen, stål og gips. Ja, og i det siste har jeg også brukt gull-løv og bladgull. Spennende å bruke så ulike materialer. Jeg blander gjerne feminine og maskuline materialer i samme kunst.

Hva gir deg inspirasjon?
– Menneskene rundt meg er en stor inspirasjon. Byhistorien er en stor del av meg, den gamle historien med fiskerne, fiskerkonene og det livet som de hadde hjemme.
Anne Beite hadde senest i fjor høst utstilling ved Ålesund kunstforening. Hun hadde også ansvaret for utsmykkingen av Ulstein hotell sin åpning. For noen år siden hadde hun også utstilling ved Charlottenborg i Danmark hvor det er omtrent 6000 som søker om å få stille ut. Omlag 300 av søkerne får innpass og bare en utstiller får førsteprisen. Den fikk Anne Beite!

Article imageHar du annet arbeid utenom kunsten?
– Opp gjennom årene har jeg gjort mye. Jeg har blant annet sydd kostymer til det kongelige teater i Danmark, men det begynner å bli noen år siden. I dag underviser jeg ved Borgund videregående skole og jeg har kurs og undervisning her ved Kulturbeite som alle kan være en del av.

Har du ett reisemål, og hvorfor akkurat dit?
– Jeg er heldig og har reist, opplevd og sett mye. Men dersom jeg kunne velge å reise hvor jeg ville akkurat nå må det bli Seychellene på Afrikas østkyst. Og dit vil jeg for å oppleve fargene, skjønnheten i naturen - og for å snorkle i det klare vannet.

Hva er din beste måte å koble av på?
– Badekaret! Synke ned i varmt og avslappende vann.

Leser du og hva?
– Ja, jeg leser mye. Det går i all slags historie, gjerne latinsk. Men jeg er også interessert i hva som skjer med oss etter at vi dør, vår sjel og ånd og alt det som omgir oss, som vi ikke kan se.

Hvilken film så du sist?
– Drageløperen. Og har du ikke sett den så løp å se. Det er en fantastisk bra film.

Å være kunstner er ingen ni- til-fire-jobb. Man må ha tid og tålmodighet. Man må ha det. Det som gjør at en kan finne sin stil, sin greie. Å få en tanke eller idé om noe man kan ønske å lage kan vare i et kort sekund. Men å få ideen frem til et ferdig prosjekt kan ta veldig lang tid.

Anne har det som skal til for å få fantasien til å bli noe mer enn bare fantasi. Hun er en som lever for og igjennom arbeidet sitt. Hun opplever seg selv stadig vekk på nye måter gjennom kunsten sin, ser stadig nye sider ved seg selv.
I sine fantastiske lokaler, midt i hjertet av Ålesund, har Anne Beite laget sitt Kulturbeite. Med utsikt mot sjøen og fjellene finner hun mye av sin inspirasjon og har et sterkt ønske og mål: Det å kunne begeistre og berøre andre mennesker. At andre skal gjenkjenne et minne gjennom henne. Og at hun kan være til inspirasjon for andre som ønsker å skape.

Tekst: Linda Dalehamn Foto: Ingvald Kaldhussæter