Hjem » Portretter »  Cathrine Knudsen

Cathrine Knudsen

Cathrine Knudsen har allerede rukket å etablere seg som en anerkjent kunstner, og 31. mars åpner hennes nye utstilling med stemningsfulle malerier og litografier på Galleri Nobel.

Siden debutantutstillingen i 2003 har Cathrine Knudsen markert seg i kunstverdenen med vakre oljemalerier og litografier, og i slutten av mars åpner hun utstillingen Let Silence Talk på sitt nye galleri, Galleri Nobel. Galleriet ligger sentralt plassert i Henrik Ibsens gate mellom Slottet og Solli Plass, og tilbyr samtidskunst i alle prisklasser.
Utstillingen vil inneholde 30 oljemalerier og flere litografier som aldri har vært vist tidligere, og vil være i ulike prisklasser. Cathrine har hatt flere separatutstillinger tidligere, og er i tillegg til flere utsmykningsoppdrag innkjøpt av en rekke firmaer. I forbindelse med at hun fikk sin andre sønn har hun nylig hatt en pause i malingen, og utstillingen i Galleri Nobel blir hennes første i Oslo på flere år.
– Siden det er en stund siden jeg sist stilte ut i Oslo så gleder jeg meg ekstra mye til denne utstillingen. Jeg er også ny kunstner ved Galleri Nobel så jeg er veldig spent på mottakelsen, sier hun.
– Jeg har kjent innehaveren, Vanessa Villefrance Dann, siden vi satt i hovedrussestyret sammen og vi har lenge pratet om å gjøre noe sammen. Jeg liker det hun har bygd opp her og beliggenheten til galleriet er jo helt fantastisk.
Daglig leder Henning Johannessen ved Galleri Nobel forteller at de lenge har fulgt med på karrieren til Cathrine, og gleder seg over at hun nå er en del av kunstnerstallen til galleriet.
– Vi har alltid fulgt med på det Cathrine har gjort, men ønsket jo selvfølgelig ikke å stjele kunstnere fra andre gallerier. Derfor ble vi glade når vi hørte at hun var på utkikk etter et nytt galleri. Vi er opptatt av å kunne tilby kundene våre et mangfold, og velger ut det vi tror folk har lyst til å ha på veggen og som har god kvalitet. Og vi gleder oss veldig til utstillingen med Cathrine.

Article image

Stillhet og harmoni

Bildene til Cathrine har et rolig og behagelig uttrykk, noe som gjør at de passer på veggen både i private hjem og offentlige miljøer. Hun forteller at hun ikke ønsker å lage konkrete motiver, men heller er på jakt etter å uttrykke en følelse.
– Denne gangen har jeg jobbet med et litt renere uttrykk enn tidligere. Samtidig som jeg liker at det skjer mye i bildene, ønsker jeg også at de skal ha en ro og en sart førlighet over seg. Utstillingen heter jo Let Silence Talk, og jeg vil at de skal være en liten kontrast til alt mas og kjas i hverdagen. Det er viktig å la stillheten være en god ting, og jeg prøver å skape stillhet og harmoni i bildene mine.
Hun benytter seg ofte av kontraster som myke former mot rette kanter, og det er dessuten mye organiske former i bildene hennes. Noen av formene er så vidt synlige for det blotte øye, og åpenbarer seg først nærmest som et skjult rom når man kommer tett inntil. Og selv om alle bildene er ulike er det likevel en rød tråd gjennom utstillingen.
– Det er en lang prosess fra idé til ferdig bilde, og ofte bruker jeg mellom tre måneder og et halvt år på hvert bilde. Derfor jobber jeg alltid med flere samtidig. Jeg har alltid en idé når jeg begynner, men siden prosessen er så lang hender det at ideen utvikler seg underveis. Men selv om de kan virke veldig forskjellige kan man likevel finne likheter, og man kan se at det er jeg som har malt de.

Article image

Strukturer i overflaten

Mange av maleriene har ulike strukturer i overflaten, og Cathrine benytter både former av plast, stålbørster og skjærer i malingen.
– Derfor er det så gøy å jobbe med litografier samtidig. Mens maleriene har en struktur, er litografiet helt flatt og siden jeg ofte lager litografier ut fra malerier jeg allerede har malt er det en utfordring å få den flate overflaten til å ligne maleriet. Til utstillingen på Galleri Nobel har jeg med flere nye litografier som jeg er veldig fornøyd med om jeg kan si det selv, sier hun med et smil.
Cathrine er selvlært og har alltid båret på en drøm om å male. For mange virker kanskje det å skulle være kunstner på heltid som et stort steg å ta.
– Jeg var så heldig at jeg fikk en glidende overgang. Jeg jobbet i TV2 tidligere, og hadde en utrolig grei sjef som lot meg jobbe deltid slik at jeg kunne male noen dager i uken. Dermed fikk jeg muligheten til å prøve meg med noen utstillinger, og når jeg fikk gode tilbakemeldinger tenkte jeg at jeg måtte gripe muligheten når den var her. Og jeg føler meg heldig som har mulighet til å gjøre dette hver dag, selv om det også er mye hardt arbeid.

Article image

Åpent atelier

Det er kanskje lett å forestille seg et utsvevende kunstnerliv, men Cathrine forteller om en disiplinert hverdag hvor hun drar i atelieret hver dag etter å ha levert barna i skole og barnehage. Og akkurat nå har hun flyttet inn i nytt atelier i det som tidligere var en frisørsalong på Holmen like ved Hovseter. Her vil det dessuten være åpent for folk som ønsker å ta seg en tur innom.
– Kunstverdenen er ofte en litt annen verden, og jeg synes det er viktig å åpne opp litt. Her kan folk komme og se litt av prosessen, ta seg en kaffe og slå av en kunstprat.
Utstillingen hos Galleri Nobel er åpen fra 31. mars til 10. april, og selve åpningen blir litt annerledes enn det vi kanskje er vant til. Blant annet vil det samtidig lanseres et fantastisk skjerf som det danske klesmerket Part Two har laget med utgangspunkt i et av Cathrines malerier. I forbindelse med deres 25-årsjubileum har de knyttet til seg fire kunstnere, og Cathrine er den eneste fra Norge som er med. I løpet av mars vil skjerfet være å finne hos 130 forhandlere over hele landet, en anledning man ikke bør la gå fra seg! Skjerfet vil også være til salgs hos Galleri Nobel og koster 499,-.
I forbindelse med jubileet har de også lansert en egen kolleksjon under navnet «25», og under utstillingsåpningen vil de være tilstede i Galleri Nobel med store fotografer av kolleksjonen og utstilte klær. I tillegg blir det DJ, utdeling av goodiebags med skjerfet, champagne, makroner og andre spennende overraskelser.
– Dette blir en litt annerledes utstillingsåpning noe jeg gleder meg veldig til. Jeg har mange gode kunder som har kontorer like i nærheten, og håper selvfølgelig at de også vil ta turen innom.
En av de faste kundene med kontor like rundt hjørnet for Galleri Nobel er Joachim Hansen, som allerede har kjøpt flere av hennes bilder tidligere.
– Jeg falt for de sterke fargene og det at det er mye liv i bildene hennes. Noen av de jeg har kjøpt er fjellbilder hvor man nesten ser vinden blåse over fjellet, det er helt fantastisk. I flere av bildene blir man dessuten trukket inn i motivene noe som er veldig spesielt. I tillegg er de utrolig fine å se på rent estetisk. Hensikten var å finne noe å ha på veggen som tok seg godt ut i dagliglivet, og jeg er svært fornøyd med disse. De tar seg utrolig flott ut på stuen. Jeg regner med at jeg skal på den nye utstillingen og kanskje blir det et bilde til, smiler han.

Utstillingen med de nye bildene til Cathrine Knudsen åpner klokken 18:00 torsdag 31. mars hos Galleri Nobel, og tar du turen innom er du garantert en minnerik kunstopplevelse!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Stian Broch