Hjem & fritid »  Premiumbil til folket

Premiumbil til folket

Møller Bil Romerike hadde stor etterspørsel da den splitter nye Audi A1 åpnet for bestilling i mai. Sporty design, optimale kjøreegenskaper og en rimelig prisklasse er kombinasjonen som gjør premiumfølelsen til allemannseie.
A1100142

Mange ventet i spenning på at Audi A1 skulle bli tilgjengelig. I mai var Møller Bil på Romerike klare for bestillinger. Audi A1 ble skapt med tanke på å være et alternativ til Mini Cooper og Alfa Romeo MiTo, men i en prisklasse alle kan forholde seg til og med ekstra fokus på gode kjøreegenskaper, design og teknologi – i beste Audi-stil. «Forspranget ligger i teknikken» er et Audi-motto som kommer til sin rett i Audi A1.

A1100044

Lys, miljø & design

Audi er den første bilprodusenten som tilbyr LED som lysfunksjon for alle bilens lys både innvendig og utvendig, og Audi A1 er verdens første serieproduserte bil med komplett LED-løsning. LED er en forkortelse for «Light Emitting Diode». I en tradisjonell lyspære oppstår lyset når metalltråden varmes opp og begynner å gløde, med stort energitap til selve pæren. Lysdiodene fungerer ved hjelp av en chip i en reflektor mellom to elektriske punkter. Chipen begynner å lyse når strømmen slås på og gir en betydelig energibesparelse sammenlignet med lyspæren. LEDs energieffektivitet reduserer drivstoff-forbruket. Enova anslår LED-effekten til å utgjøre minst 1 TWh elkraft spart årlig, noe som igjen gir radikale kutt i CO2-utslipp. For få år siden var lysdioder ikke egnet til annet enn å være lysindikatorer. Internasjonale aktører er nå enige om at LED-belysning vil ta over som vår viktigste lyskilde. Allerede i 2009 vedtok EU et direktiv som forbyr produksjon og omsetning av mindre effektive lyskilder. Matte lyspærer er blitt faset ut og finnes ikke lenger i butikkhyllene – og halogenpæren står for fall. For bilkjøreren er det enda flere fordeler ved en bil med komplett LED-belysning. Lysdiodene tenner langt raskere enn konvensjonelle pærer og sikkerhetsmessig betyr dette at det visuelle bremsesignalet når andre trafikanter i veibanen raskere. I en hastighet på 100 kilometer i timen tilsvarer tidsbesparelsen 6 meter. Et forskningssamarbeid mellom Statens Vegvesen, Enova og NTNU viser at LED-bruk gir både energikutt, miljøfordeler og økt trafikksikkerhet. For den vanlige bilkjører betyr en LED-basert bil både lavere CO2-avgifter og redusert drivstoff-forbruk.

A1100021

Superkompakt og tøff

Men for alle som er opptatt av at bilen skal ha et supersprekt design, er det også fordeler å hente ved å se nærmere på Audi A1. Audi A1s design er gjenkjennelig Audi i linjer, detaljer og kompakte, sporty proporsjoner. Den fremstår som en livsstilsbil med bred appell, men med det lille ekstra for unge mennesker som er opptatt av et rå design, individualitet og pris. Liten, kompakt og sporty er ord som beskriver førsteinntrykket av Audi A1. Det knalltøffe utseendet styrkes ved bilens proporsjoner – lav og bred. En bredde på hele 174 cm og en beskjeden høyde på 142 cm gir sporty assosiasjoner. Frontens «single frame» grill har retrolinjer tilbake til verdens dyreste veteranbil Auto Union Type C fra 1937. og har i Audi A1 et nytt grafisk uttrykk. Tilvalg- kan bestemme fargen på takbuen, som er bred og et markant innslag i bilens design. Takbuen er bred og tydelig i designet og leveres i flere ulike farger. Dens markante linjeføring gir en touch av retro og moderne individualitet på samme tid. Designfølelsen står sentralt i Audi A1.
– Frontpartiets hjørner er smeltet inn i bilens konturer og ’the single frame’ har fått et mer grafisk uttrykk. Det «forsegler» bilens linjer opp mot toppen og setter grillen i sterkere fokus. Den har fått et sporty og kompakt utseende. Det gjenspeiler vårt ønske om å gi Audi A1 en mer sporty edge. Vi har skapt et individuelt tema for grillen, som er helt unikt for A1. Grillen understreker bilens breddefølelse og resultatet er nærmest en 3D-effekt. Temaet går igjen i luftinntakene og frontlysene, sier designeren av A1s eksteriør Jürgen Löffler. Frontlysenes LED-løsning er blitt en integrert del av bilens design. Fordi lysdioder ikke avgir nevneverdig varme blir det mulig å plassere dem tett i tett, både for økt lysstyrke og estetiske effekter. På Audi A1 er de skråplassert og i linje med grillen og luftinntakenes designlinjer.
– Intensjonen med Audi A1 er å treffe en yngre generasjon, men vi tror bilen vil fange bredt basert på avansert teknikk og design, sier Arnold Skoglund hos Møller Bil på Romerike.

Tekst: Elin Kvandal  Foto: Audi & Stian Broch